Followers

Friday, 26 August 2011

Simple Cheese Cake

Hi uols,

Mana yang berada di pejabat tu sure tak tenang sekarang...macam tak tau sebab sekarang semua asyik dah terkenang kampung halaman jer...tadi pergi kerja pun...jalan dah start lengang...sure ramai yang dah balik hari ni...aku jer still menjadi penunggu setia...Ahad petang baru balik...sempat la mengemas dulu apa yang patut...kain baju memang belum pack apa-apa lagi ni....

Tengah duk browse fail-fail dalam pc ni...ternampak lak gambar Cheese Cake antara yang pernah aku buat....so akupun terus edit sikit dan nak syer dengan korang...Cheese Cake ni sangat2 mudah nak buat...bahan-bahannya simple sangat...tapi rasa memang superb...ekceli kek ni bukan dalam acuan cup cake...aku saje buat time tu dalam cup sebab senang nak bawa opis time tu...masa tu ada meeting exec kat opis so akupun masukkan siap2 dalam cup senang diaorg nak makan...tak ada kotor2 tangan tu...hehehe..



Aku buat kek ni masa lepas balik keje...caranya mudah tu yang sempat...jika remeh temeh akupun maleh nak buat..hehehe...ni dia resepinya...diambil dari My Resepi...

Bahan-bahan ( 18 cm )

  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.


Jika sapa-sapa yang ada stok cream cheese dalam freeze tu...boleh la try...telur pun tak banyak..2 biji jer..."kelas ko jah!!"...berbuka makan cheese cake...hehehe...Selamat Mencuba..


Thursday, 25 August 2011

Chocolate Chips Cookies

Assalammualaikum...

Alhamdulillah....kita masih sihat, bernafas seperti biasa dan menikmati rahmat Allah...InshaAllah...Bahang raya telah makin terasa....sayu hati meninggalkan Ramadhan....harap momentum berpuasa dan beramal ibadat terus istiqomah seperti biasa...Dalam sibuk2 aku berpencak silat di dapur balik kerja semalam...sempat lagi dalam masa yang sama aku memutar mixer... untuk wish list terakhir biskut raya aku tahun ni....biskut ni simple jer...rasa pun InshaAllah sedap...




Bahan-bahan taklah banyak dan sangat mudah dicari...tapi aku tak ingat aku copy resepi ni dari mana....so aku pastekan disini resepinya...kepada penyumbang asal resepi ni...mohon halalkan yer....

Bahan-bahannya

125 gm butter
150 gm gula perang
180 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil soda bikabonat
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
120 gm coklat chip
60 gm badam berkulit panggang (racik) - aku tak guna badam tapi kacang walnut
3 sudu makan kelapa kering (tak guna kelapa tapi ganti dengan quaker oat)

Cara:-

1) Pukul butter dan gula perang.
2) Masukkan telur dan esen vanila.
3) Masuk tepung gandum yang di ayak sama dengan baking powder dan soda.
4) Masukkan coklat chip, quaker oat dan walnut.
5) Jika doh lembik, masukkan dalam peti ais supaya senang di bentuk.
6) Sudukan adunan dalam loyang pembakar.
7) Bakar pada suhu 150C selama 25 - 30 minit.





Kepada sesiapa yang nak cuba....Selamat Mencuba...kalau tak sempat buat sekarang...balik dari beraya di kampung nanti... bolehlah buat...boleh tambah koleksi biskut raya yang sedia ada....saje2 nak buat pun ok juga...boleh jadi kudapan anak-anak....nak beli Famous Amos mahal sangat....
so ini boleh jadi penggantinya....rasanya sipi2 nak sama Famous Amos....hehehe....



Kepada semua yang ingin pulang ke kampung....berhati-hati ya...biar lambat sikit tak apa...asalkan selamat....InshaAllah ibu dan ayah menunggu dengan sabar di kampung tu...janji anak dan cucu-cucunya selamat balik ke kampung....Jangan lupa mulakan pemanduan dengan Ayat Kursi, Al Fatehah dan Doa Naik Kenderaan...Moga Allah permudahkan perjalanan kita nanti...Ameen...


Wednesday, 24 August 2011

Donut 3 in 1

Salam Ramadhan semua...

Alhamdulillah kita masih bernafas untuk menikmati kemanisan Ramadhan....akhir-akhir Ramadhan ini...makin banyak kerja kita nak buat....nak kemas rumah, tukar langsir, kemas baju nak balik kampung, hias rumah.....tapi satupun aku tak buat lagi......walaupun banyak keje...hehehe...tapi kalau boleh direbut amalan-amalan mulia di bulan Ramadhan...cubalah kita rebut...tak banyak sikit pun jadi...asalkan jangan kita abaikan terus...betul tak kawan2????...

aku juga nak ucap terima kacih banyak-banyak kat kawan-kawan, opismate, sepupu sepapat, adik-beradik yang sudi menekan butang followers kat blog Jintan manis aku ni...tanpa kalian ntah2 dah stop kut entry baru kat blog ni...hehehe....




Hari ni aku nak syer ngan korang...kuih yang aku buat untuk berbuka petang semalam....kuih ni memang peberet anak-anak aku....kuih DONUT....hehehe....yang lagi best semalam aku buat 3 jenis rupa dengan satu adunan yang sama...sebab tu aku tulis tajuk entry hari ni Donut 3 in 1.....hehehe....



Donut 3 in 1 yang aku maksudkan ialah....yang pertama...aku buat original donut....digaul dengan gula...resepi kalau nak tanya aku...aku macam tak berani jer nak bagi...sebab macam biasa aku buat  campak-campak jer...tak buat sukatan pun...tapi bahan-bahannya...aku guna bahan2 simple jer...taklah guna agen2 pelembut donut yang ada di pasaran...aku boleh syer bahan-bahan yang aku guna tapi sukatan anggaran aku sahaja...korang adjust la nanti masa uli doh tu yer....

Bahan-bahannya

2 sudu kecil yis mauripan (dibancuh dalam 1 cawan air hingga berbuih)
1 sudu margerin/butter
1 biji telur
1 sudu besar gula 
secubit garam
3 cawan tepung gandum

Cara membuatnya

1) Gaul margerin/butter dengan tepung hingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan sedikit garam.
2) Masukkan telur, dan gula dalam yis mauripan yang dah berbuih tadi dan kocok2kan.
3) Masukkan air yis tadi ke dalam tepung dan uli hingga lembut. Jika adunan agak keras bolehlah ditambahkan sedikit air. 
4) Bentukkan adunan seperti bentuk donut dan tinggalkan dalam 1/2 jam hingga naik. Kemudian bolehlah digoreng.


Seperti yang aku maklumkan tadi..sukatan tu hanyalah anggaran aku jer...jika ada yang kurang atau lebih...minta maap banyak2....tapi cara yang aku buat macam tu lah...jika korang nak resepi donut yang menggunakan pelbagai agen pelembut seperti kentang, shortening, etc...korang boleh buka blog2 masak lain...yang ni aku bagi yang basic cara dengan basic bahan-bahan.....walau macam manapun InshaAllah lembut juga donut tu....cuma nak lembut macam Big Apple tu taklah.....hehehe...




Yang kedua....dari adunan yang sama..aku agihkan sedikit doh...aku buat bun sosej ni....caranya dengan ambil sebesar ibu jari doh tadi....kita gelek dengan tapak tangan hingga memanjang...dan kita lilitkan pada sosej ni....kita boleh bakar atau goreng...tp semalam nak bakar tetiba tak ada elektrik lak kat rumah tu...sudahnya aku goreng jer...goreng pun sodap....hahaha...



Yang ketiga...sebahagian donut tadi..aku sirakan dengan coklat masak...ni pun setelah aku gaulkan sebahagian besar donut yang dah siap tadi dengan gula...sedar2 tinggal 6 biji jer untuk diletakkan coklat....selalu cairkan coklat dalam microwave jer...senang dan cepat...tapi sebab tak ada elektrik semalam...gigih ya aku buat double boil nak cairkan coklat...adeiiii...maleh nor nak cuci periuk...terpaksa la cuci dua biji periuk semata2 nak cairkan coklat....gigih tul rasanya semalam walaupun start menguli tepung nak buat donut jam 5.30 ptg...lauk pauk belum masak lagi time tu...hahaha...apapun Alhamdulillah semuanya dah masuk dalam perut...

So kepada korang...kalau nak 3 jenis kuih dengan satu adunan yang sama...apa lagi jom la try Donut 3 in 1...
Selamat Mencuba...

Monday, 22 August 2011

Biskut Oreo

Dah banyak buat biskut raya uols??? atau dah banyak beli biskut raya??? tak kisahlah beli ke buat ke...ikut kemampuan kita....beli ni senang...tak yah letih2 nak membakar...nak membuat...tunjuk ngan jari jer dah terhidang depan mata....cuma aku taun ni...gigih nak buat sendiri biskut raya...Alhamdulillah dapat la 4 jenis dah...tinggal satu jenis jer dalam list yang ada ni tak buat lagi....huhuhu...


Nilah dia Biskut Oreo aku....memang sedap...terasa keoreoannyer...hehehe...sapa nak rasa meh la datang umah beraya....aku copy ni dari blog Masam Manis.....jangan la compare photo biskut aku dengan kak Ita...jauh panggang dari api....aku guna kamera cap ayam jer....yang ni aku ambil guna kamera hp sony ericson adik aku jer...sebab maleh nak charge batery camera digital aku....huhuhu...pemalas sungguh aku ni....


Masa aku tengok entry Kak Ita buat biskut ni...aku rasa...ermmmm senang jer....bahan2nya memang tak banyak...tapi ada satu yang menguji kesabaran aku masa nak buat biskut ini....apa dia???haaa masa nak menspiralkan coklat putih tu...memang nampak senang tapi sakitnyer hati sebab coklat putih tu cepat nor keras.....tengah2 buat...tetiba coklat tak turun...rupanya dah keras...terpaksalah keluarkan balik coklat tu...panaskan balik...aduhai....menguji kesabaran sungguh....nasib baik aku tak guna double boil nak cairkan coklat tu...kalau tak lagi payahlah...aku cairkan coklat guna microwave jer...hehehe...

Tapi korang jangan la patah semangat lak nak buat biskut ni....yg susah tu cabaran...hehehe...
Selamat Mencuba

Puding Cendol

Hi uols....

Kembali bersiaran di blog Jintan Manis....koleksi airtangansuzie.blogspot.com....poyos tul aku....hehehe....
kekonon macam DJ...huhuhu...entry kali ni maleh nak celoteh panjang...kering air liur...hehehe...kita terus ke menu seterusnya hari ni....nak syer ngan korang satu resepi...selalunya aku makan time party atau dari katering jer...belum pernah buat...this is my first trial....Alhamdulillah syukur Ya Allah kejadiannya tidak menghampakan...
bila baca kat My Resepi...ramai gak yang try tapi jadi 4 layer....santannyer terasing....

Yoyooh citer tak gak bagi tau apa menunyer....sah2 korang dah tau sebab baca tittle kat ataskan???hehehe...Inilah dia Puding Cendol....



Tak rancang pun nak buat....aku pergi kedai runcit kat rumah...
beli sikit barang dapur mana yang dah tak ada tetiba ternampak la cendol ni...tengok plastik macam keluaran orang Melayu...so tangan ni terus jer sambar...dalam hati nak try buat Puding Cendol la...dan inilah hasilnya...


Walaupun aku guna santan kotak jer...hasilnya tak mengecewakan...En. Hubby suka nor...
cuma kurang sikit pada aku sebab aku tak pakai daun pandan...kalau ada pandan sure wangi jer 
bau santan tu...resepi aku copy dari sini...My Resepi ....


Aku berani buat pun...sebab tengok testimonial kat My Resepi tu ramai yang dah buat dan menjadi....
Kalau tak ada testimonial akupun tak berani...so buat apa tunggu lagi...Jom Cuba....

Sunday, 21 August 2011

Pau Sambal a.k.a Burger Malaysia

Salam uols...

Dah ada plan ke nak berbuka kuih apa petang ni....kalau belum ada meh jenguk dapur aku ni....semalam aku buat Pau Sambal a.ka Burger Malaysia....dah lama tingin nak buat tapi sebab maleh nak buat sambal tumis ikan bilis...aku tangguhkan jer angan2ku tu....tapi sebelum tu jiran aku hantar pau sambal hasil tangan dia...sungguh terpesona aku melihatkan ketembamannya...so dengan gigihnya aku buat Pau Sambal ni....tapi biasalah...kemalasan masih ada...so aku convert sambal tumis ikan bilis dengan sardin...pun sodap gak...hehehe...



Amacam tembam tak pau aku...hahaha...lembut...tak sangka lak boleh naik mcm ni...sebabnya aku ni ada sikit fobia nak buat donut sebab selalu buat donut aku tak naik...semalam buat Alhamdulillah naik....rupanya baru aku tau...brand yis yang aku beli tu yang tak ok....patut la aku rendam yis tu tak buih2...hampeh tul...hehehe...kononnya senang ada stok yis kat rumah...aku beli la satu botol kecik yis tu...rupanya hampeh...so nak selamat korang beli jer la Mauripan atau dried yeast....sepaket baru RM0.80....beli 2-3 paket buat stok...nak buat senang....




Kalau korang nak buat makan sekeluarga....cukup la separuh paket jer...tapi untuk pau sambal ni...aku tak berani nak bagi exactly sukatannya...sebab aku main campak2 jer...tapi kalau korang nak buat aku bagi link kat sini....My Resepi ....For first time jika tak berani cuba ikut sukatan ini dulu...jika jadi dah tau doh dia macam mana bolehlah campak2 jer....hehehe...Selamat mencuba...


Apam Belang

Edisi Apam kembali bersiaran hari ni...hahaha...Bila uols dah start meng'apam'...sure korang rasa keseronokan meng'apam' ni....hehehe...tak tipu...sebab caranya mudah...hasilnya memberangsangkan...hahaha...ni aku nak promote satu lagi teknik meng'apam' yang senang nak buat...memang sedap...rasa cam kek pun ada....kalau sapa yang tak berapa suka kek yang bakar dalam oven tu...meh try apam ni...korang pun susah nak bezakan...apam ke kek kukus??...
memang gebu dan lembut sangat...


Macam biasa sebab apam ni bukan dari resepi aku sendiri so aku bagi link kat mana aku copy resepi ni....mana lagi kalau bukan blog kesayangan aku ni......Masam Manis ....kalau korang nak tau macam mana teknik nak membelang pun...Kak Ita ada tunjukkan....cubalah...memang tak nyesal punya...



Kalau buat time2 nak berbuka ni sedap gak....dapat banyak....2-3 hari leh tahan lagi....boleh sedekahkan kat jiran tetangga...pahala dapat...makan pun dapat...hehehe...warna belang tu ikut korang nak mewarnakannya...yang ni aku pilih merah jambu, coklat dengan warna asli adunan tu..putih....
apa lagi jom ke dapur try Apam Belang....hehehe...

Cornflakes Madu

Assalammualaikum...Salam Ramadhan..

Alhamdulillah...pejam celik pejam celik tinggal seminggu jer lagi Ramadhan akan meninggalkan kita...tak tahu sama ada ini adalah Ramadhan terakhir buat kita atau ada lagi Ramadhan buat kita ...Moga hari-hari terakhir Ramadhan ini kita dapat memanfaatkan dengan sebaiknya...

Bila cuti Sabtu dan Ahad ini biasalah aku rebut nak buat biskut raya la...sebab time cuti jer aku ada masa nak buat...itupun kena ada sorang memantau aktiviti sekecik Razin...sekarang ni...bukan main lasak lagi dia...senyap jer ada la aktiviti dia...kalau tak mengocak air akuarium (panjat meja), dia akan panjat tangga takpun memunggah pinggan mangkuk dalam kabinet dapur...dah berapa biji cawan dengan gelas dah pecah gara2 dia...tapi semalam paling geram sebab dia pecahkan set sudu kaca aku...waaaaaa!!!!....dah tak cukup dah set aku...kena pergi Minlon la lagi ni nak cukupkan set sudu sup aku...huhuhu...



Ni nak syer satu lagi biskut raya yang simple dan senang nak buat...pada yang kesuntukan masa nak buat biskut raya..... boleh try buat biskut ni...senang, sedap dan disukai ramai...hehehe...sapa2 yang berminat boleh copy resepi ni kat My Resepi ...confirm jadi....


Senang dan mudah biskut ni.... tak banyak bahan-bahannya....senang nak cari....kalau nak jimat lagi...jangan beli cornflake dalam kotak tu...mahal...beli jer conflakes yang dipaxs biasa dalam plastik....selalunya kat kedai2 bakery sure ada....so apa lagi yukk ke dapur buat Cornflakes Madu...

Friday, 19 August 2011

Roti Arab

Assalammualaikum uols...

Ushhh...lamanya dah tak bersiaran...sibuk nor...kelmarin cuti gi Ipoh ambil hadiah cabutan bertuah Jakel....semalam sibuk di opis pergi lawatan tapak...balik umah mmg dah penat benar rasanya...walaupun ada beberapa entry nak buat...tak kesampaian hajat tu....malam ni...gigih nak siarkan juga entry ni...hehehe...bukan apa sebab nak syer dengan uols resepi simple tapi best ni...huhuhu...

Semasa lawatan tapak tu aku ternampak satu gerai ni menjual Roti Arab...tetiba rasa cam nak try buat pulak...otak ni pun rancak memikir macam mana aku nak buat dengan Roti Arab ni yer...tetiba timbul idea dan aku terus beli....harganya murah jer RM2.50 utk 5 keping Roti Arab...


First time aku beli Roti Arab ni...ada gak satu jenis lagi Roti Arab agak tebal sikit...tapi yang tu guna yis tak silap aku...agak tebal sikit....yang tu kita panaskan dan makan cicah kari....tapi yang ni rotinya lebih nipis....nak tau ke macam mana Roti Arab ni...haaa...macam dalam gambar ni.....


Ada yang berminat nak buat tak?? simple sangat caranya....time tu balik keje dah tak sempat...aku goreng jer ayamnya....jika sapa yang terlebih rajin...bolehlah bakar ayam atau daging...tentu lagi sedap....ni resepinyer....

Bahan-bahannya
5 ketul ayam goreng dihiris2
1 biji tomato
1 biji lobak merah diparut panjang
1/4 biji kobis bulat dihiris nipis
1 pokok salad
5 sudu mayonis
5 sudu sos cili

Cara membuatnya
1) Campur mayonis bersama sos cili kemudian masukkan lobak merah yang diparut bersama kobis.
2) Atur daun salad dan hirisan tomato di atas roti arab.
3) Letakkan coleslaw yang dibuat tadi dan taburkan hirisan ayam.
4) Jika ada lebih letakkan lagi mayonis dan sos cili tadi.
5) Gulung kemas2 dan bolehlah dipotong untuk mudah dimakan.




Alhamdulillah....anak-anak semua suka Roti Arab ni...buat dua keping pun dah cukup banyak untuk berbuka.....InshaAllah ada lagi 3 keping boleh buat lagi...hehehe...so pada yang nak mengubah selera ke selera Timur Tengah....jomlah cuba....



Monday, 15 August 2011

Sambal Goreng Jawa

Assalamualaikum semua....
Alhamdulillah hari ni puasa tak rasa lemau sangat....hehehe...semalam rasa cam penat sikit...tak tau ngapa...walaupun semalam lewat menunaikan tarawikh kerana settlekan tayar pancit adik aku dulu lepas berbuka....hari ni rasa segar jer...mungkin juga sebab nak dapat hadiah esok kut...hehehe...

Hari tu...masa belek2 wall facebook...ternampak album member aku masa kat UUM dulu....dia upload gambar Sambal Goreng...terus teringat...lama dah aku tak buat...bulan2 puasa ni makan sambal goreng sedap jugak ni....petang tu walaupun sedikit kelam kabut...hati ni meronta-ronta nak masak sambal goreng jugak...so aku buat jugaklah dengan bahan-bahan yang sedia ada jer...kalau ikutkan Sambal Goreng Jawa asli banyak lagi boleh dimasukkan...antaranya perut, hati, pedal, petai dan kacang panjang....memandangkan aku jugak dah janji ngan member aku cik ct nalhuda nak tunjukkan dia cara masak Sambal Goreng versi aku...so ni aku perturunkan resepinya...jika tak sedap minta maaflah...tapi untuk aku...nyumm...nyumm...nyummm...



Bahan-bahan
1 keping tempe (dipotong letak garam kunyit & digoreng)
2 biji kentang (dipotong mcm fun fries digoreng)
1 cekak soun (yg macam bihun tu...direndam dulu)
1 keping fucuk (direndam dulu)
 3 tangkai cili kering dihiris halus
Sedikit Udang basah/udang kering sbg perencah
1/2 cawan air asam jawa
1/4 cawan santan kelapa (option jika nak sambal goreng agak lembab sikit)
1 ulas bawang merah besar (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus memanjang)
2 cm halia (dihiris halus memanjang)
Kicap manis, garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya

1) Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan hirisan cili kering.
2) Masukkan fucuk, soun, tempe dan kentang goreng tadi. Kacau rata dan masukkan air asam jawa.
3) Masukkan kicap sedikit, garam dan gula secukup rasa. Goreng hingga kering. Jika nak lembab bolehlah 
     masukkan santan pekat sikit. Dah agak kering bolehlah angkat.



 
Macam mana aku leh tau buat sambal goreng ni???haaa....sure ada yang tertanya2....berdarah campuran jawakah aku...hahaha....kita ni nak mix mat salleh atau pan asian memang la tak ada....yang ada jawa jer....mix dengan rawa.....sebab tu boleh buat sambal goreng ni....hahaha...Abah asal  Teluk Intan so sah2 kena tau buat sambal goreng.....tapi kalau suh cakap jawa...maaf yer...aku tak tau....hehehe...tapi aku tak tau la sambal goreng jawa area Johor...yang ni sambal goreng jawa Perak...hehehe...kepada sahabatku ct nalhuda semoga resepi ini dapat membantu...aku tabik kat dia...walaupun orang kelantan tetapi sebab kegemaran suami orang Johor...dia semangat nak cuba...macam itulah...chaiyok...chaiyok...InshaAllah air tangan isteri itulah pengikat kasih sayang suami isteri....so buat apa tunggu lagi....Selamat Mencuba..


Sunday, 14 August 2011

Talam Marble

Alhamdulillah....jika Allah perkenankan rezeki itu buat kamu maka kamulah yang memperolehkannya...Syukur Ya Allah....tak pernah2 dalam hidup aku dapat lucky draw sehebat ini...baru tadi aku dapat panggilan telefon dari Riamoda memaklumkan yang aku menang cabutan bertuah...Alhamdulillah...Syukur Ya Allah...tak terpikir aku akan menang....sebenarnya aku singgah ke Riamoda Tanjung Malim untuk beli kain baju raya dulupun bukannya terancang...kebetulan balik time tu ikut jalan lama...aku ajak hubby singgah...bila tgk2 kain ada lak yang berkenan...so apa lagi borong sakan la...so mana2 customer yang spend about RM200.00 layak untuk joint lucky draw...akupun tak ingat apa slogan yang aku tulis...hehehe...Aku dimaklumkan tadi aku menerima TV LCD 32"...brand panasonic viera...Alhamdulillah...maka bertambahlah koleksi tv kat umah.....sure Ajiq suka ni...sbb dia boleh main PS2 guna tv LCD...hehehe....

Tutup citer pasal lucky draw...agak2 dah ada ke plan untuk juadah kuih muih berbuka ni....jika belum ada...meh tgk resepi Talam Marble ni....aku copy dari Masam Manis....Biasalah aku pilih cara membuatnya yang simple dan ringkas jer...kalau ada yang berkenan boleh try....



Selalu kalau buat kuih talam...sure nak kukus mengukuskan...tapi yang ni...tak payah...korang masak jer dan terus sejukkan...dah boleh hidang...cuma resepinya guna tepung special sikit iaitu Tepung Hoen Kwe....nak tau macam mana rupa tepungnya...haaa...macam ni...Kak Ita tumpang copy gambar yer...


 Akupun first time guna tepung ni....tepung ni baunya memang harum.....kalau tengah masak tu...baunya memang memikat....macam bau daun pandan pun ada....bau essen vanilla pun ada....kuih talam ni rasa kenyal2 sikit....kalau tak tau orang ingat puding...cuma bagi aku...kena manis sikit baru terasa kelemakan santan pada kuih ni...sapa2 yang suka kuih talam...try la...




Sup Tauhu Jepun

Salam Ramadhan semua....
Harap semuanya sihat...moga dengan kesihatan yang diberi kita dapat menjalani ibadat puasa dengan sempurna...disambung dengan ibadat tarawikh malam ini....cadangnya nak masukkan sekali fadhilat Ramadhan malam ke-15 ni...tapi tadi cuba surf terbaca satu artikel rupanya ada fadhilat Ramadhan yang datangnya dari hadis tak sahih...Ushhh!!!nasib baik terbaca dulu....kalau tiba2 aku post kat sini...tak pasal2 akupun dapat syer menyebarkan benda yang tak sahih...so kesimpulannya tak kisahlah apa fadhilat tarawikh malam ini...InshaAllah pastikan ada ganjaran terbaik dari Allah s.w.t buat kita....

Dah ada perancangan nak masak apa ke berbuka ni....memang awal lagi...tapi buat ibu-ibu...tentu dah pening nak masak apa tiap hari untuk berbuka...termasuk la aku sekali...so pada sapa2 yang duk pikir2 nak masak apa tak tau...mungkin resepi ni boleh dipertimbangkan untuk berbuka nanti....tapi tak semua orang suka...Sup Tauhu Jepun....aku dulupun tak bape suka tauhu jepun ni...macam geli jer..sbb lembik nor....tapi sbb Mr. Hubby suka...lelama akupun jadi suka...itulah kuatnya pengaruh pasangan hidup...cewahhh!!!



Aku dah lama gak berkira-kira nak masak tauhu jepun ni...tapi bila pergi tengok kat supermarket...selalu tgk brand chayanunalif punyer....walaupun ada logo halal aku was2 nak beli...tetiba hari tu aku gi Giant...aku jumpa tauhu ni brand Giant dengan logo Halal JAKIM...so akupun terus ambik....pada sapa2 yang nak cuba resepi ni...berikut adalah bahan-bahan dan cara memasaknya..simple jer...

Bahan-bahannya

3 paket tauhu jepun (dipotong 5 dan digoreng hingga kekuningan)
1 kiub ayam 
1 batang lobak merah
3 kuntum bunga kobis dipotong ikut pokok (biar besar lagi sedap)
3 pokok bak choy (kalau tak tau...sawi yg pendek2 tu)
1/2 cawan air tepung jagung
2 ulas bawang putih (dihiris halus memanjang)
1 inci halia (dihiris halus memanjang)
1 sudu sos tiram
Garam secukup rasa

Cara membuatnya

1) Tumis bawang putih dan halia hingga wangi...masukkan bunga kobis, lobak merah dan batang bak choy. 
2) Masukkan air biasa dalam 1/2 cawan. Kemudian masukkan kiub dan sos tiram.
3) Bila dah mendidih masukkan air tepung jagung. 
4) Kacau...last sekali baru masukkan tauhu jepun dgn daun bak choy. Letak garam secukup rasa.


Batang dengan daun bak choy elok diasingkan bagi memastikan daunnya tak lemau sangat bila kita masak. Jika tak nak pekat sangat boleh tambah air. Dan jika suka boleh pecahkan telur...aku tak buat sebab nanti muak sangat....so kepada yang berminat...Selamat Mencuba...

Ayam Goreng Berempah

Assalamualaikum.....jam menunjukkan jam 3.10ptg....dalam kul 5.00ptg lepas solat Asar... InshaAllah dah start nak bersilat kat dapur..... masak....hehehe...Alhamdulillah setakat hari ke-14 Ramadhan ni...aku masih bertahan... masak sendiri utk hidangan berbuka.....kalau beli pun... kuih muih sikit2.. itupun time keje...sbb tak sempat nak buat.....

InshaAllah...selagi tak betul2 penat dan tak sempat... aku masak sendiri jer...bukan apa...sbb aku ni spesis cerewet sikit bab makan ....so..bila aku beli..selalunya ada jer yang tak puas hati...sbb tu aku lebih suka masak sendiri...simple pun tak apa....janji puas hati....hehehe...semalam aku buat Ayam Goreng Berempah....anak2 puji sedap...heehehe...pandai tul anak2 aku ni membodek...hehehe....resepi ni pun aku tak ambik daripada mana2....aku reka sendiri......berdasarkan rasa makan ayam goreng berempah kat kenduri kahwin ataupun katering.....kalau ada yang berminat nak cuba...nanti aku perturunkan resepinya...



Bahan-bahannya

4 - 5 ketul ayam
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 inci Halia
1 batang serai
1 biji bawang merah besar
1 sudu besar serbuk kari
Daun Kari
Serbuk Kunyit
Garam Secukup Rasa

Cara membuatnya

1) Ketumbar, jintan, bawang, halia dan serai ditumbuk dan di letakkan pada ayam.
2) Masukkan serbuk kari, kunyi, garam dan daun kari. Perap setengah jam dan goreng dengan minyak penuh.




Rasa terliur tak???kalau rasa...cubalah try buat....hehehe..senang dan simple...Selamat Mencuba..

Saturday, 13 August 2011

Biskut Suji Pelangi

Salam Semua....dah fikir ke nak masak apa berbuka ni....aku ni masih tercari-cari lagi menu apa....ermmm...sebabnya sibuk buat sejenis lagi biskut ni....biskut ni antara biskut yang aku suka...sebab tu gigih nak buat sendiri...puas hati...hehehe....biskut yang aku maksudkan adalah Biskut Suji Pelangi....cedap2...



Bahan-bahan yang digunakan dan cara membuatnya cukup simple...aku rasa yang buat bisnes biskut ni memang boleh buat duit tul...janji rajin....betul tak??? actually...aku dah ambik resepi biskut ni dari kongsi resepi tetapi.... macam tau2 jer...tetiba Kak Ita dari blog Masam Manis buat biskut ni semalam...so apa lagi aku copy jer resepi dari situ...sapa2 yang berminat boleh tengok resepi kat sini  Masam Manis.



Kali ni aku buat biskut cepat sikit siap...sebab ada dua orang pembantu Dina dengan Piqah....kalau tak jenuh gak nak gentel satu-satu setiap warna tu.....tak sabar nak rasa berbuka nanti...hehehe..

Masalode

Haiii....nak tanya la...agak2 kalau aku tanya korang...apa antara kuih melayu yang korang suka....sure senang2 jer korang jawabkan??? seri muka, kuih talam, tepung pelita, karipap etc...tapi.... jika tetiba aku tanya...apa antara kuih india yang korang suka???...agak2 korang ada jawapannya tak...hehehe....

Aku... kalau korang tanya soalan tu kat aku...senang2 jer aku jawab...sebabnya aku mmg suka kuih india ni...ntah akupun tak tau ngapa aku suka sangat kuih ni...mungkin sebab adunan bahan2nya tu...kena betul ngan tekak aku...akupun memang tak pernah belajar buat kuih ni...dan setakat papan kekunci ni ku ketuk....aku tak surf lagi apa sebenarnya resepi ni....macam aku cakap entry sebelum ni...aku ni kalau aku suka...aku akan rasa dan hayati apa benda bahan2 yang digunakan...pehtu aku akan try and error....biasalah ada yang jadi ada yang tak jadi...ejaan nama kuih ni pun aku tak tau betul ke tak....Masalode...



Jika ada yang berminat nak buat kuih ni...aku boleh perturunkan bahan-bahan dan caranya...tapi sukatan aku anggarkan sahaja...terpulang pada korang nak adjust macam mana ekkk...hehehe..


Bahan-bahannya

1 bungkus kacang dhal ( tak ingat lak berapa gram...giant pack)
2 biji cili kering di potong halus
1 biji bawang merah besar dihiris
2 sudu besar jintan manis ditumbuk pecah-pecah
5 tangkai daun kari
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya

1) Rendam kacang dhal sampai kembang, cuci dan toskan. Tumbuk kasar kacand dhal dan ada sebahagian  
    yang lumat utk bagi kacand ni melekat bila kita kepalkan nanti.
2) Masukkan cili kering, bawang, daun kari, jintan manis dan garam secukup rasa.
3) Gaul rata dan bolehlah dkepal2kan seperti bentuk cucur badak. Goreng dengan minyak penuh.
4) Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.



Semasa membentuk....selalunya aku pakai plastik kat tangan...bukan apa tangan aku tak tahan dengan jintan tu...panas...kalau repair sikit2 tu oklah aku guna tangan jer...lagi sedap jika kita tak tumbuk hancur semuanya kacang dhal tu...ada yang kita pecah2kan jer...so kita terasa kerangupan kacang tu...so apa lagi jom try...:-p


Ayam Masak Halia

Salam kembali...hehehe...sementara tengah angin rajin menerpa...apalagi...ada lagi la entry baru....bila dah malas dan sibuk nanti....alamat lama lagi la ada entry baru...huhuhu....kali ni aku nak kongsi dengan satu lagi menu yang selalu gak aku masak...Ayam Masak Halia....kalau sapa2 yang ada anak kecil...memang aku sarankan masak ni...sbb kita boleh makan...anak kecik kita pun leh makan...jimat tenaga nak masak banyak jenis...hehehe...meh tengok macam mana rupanya ayam masak halia cik suzie ni...hehehe...agak2 menyelerakan tak rupa parasnya...hehehe...




Haaa....tu dia...Ayam Masak Halia Cik Suzie...terliur tak???kalau tak terliur pun...korang buat2 terliur la...hahaha....masaknya simple...main campak2 jer....jika ada yang berminat nak buat...ni aku bagikan resepinyer....


 Bahan-bahannya

2 potong dada ayam dipotong kecil
1 inci Halia (dihiris halus memanjang)
2 biji Bawang Putih (dihiris halus memanjang)
2 sudu besar Sos Tiram
Daun sup dan daun bawang
1 sudu besar air tepung jagung

Caranya

1.) Tumis halia dan bawang putih hingga wangi.
2) Masukkan ayam, kacau dan masukkan sos tiram.
3) Masukkan air tepung jagung dan garam secukup rasa.
4) Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang dipotong kasar.Tutup api dan hidangkan.





Senangkan...so kalau buntu tak tau nak masak apa...cuba la resepi sempoi aku ni...senang, mudah dan sedap...InshaAllah...Selamat Mencuba...

Lai Chee Kang

Alhamdulillah....selesai sudah solat tarawikh......terasa segar badan ni setiap kali lepas tarawikh....InshaAllah...bukan sahaja pahala kan kita perolehi...tapi kita akan peroleh kesihatan dan kesegaran badan selepas seharian menahan lapar dan dahaga....setiap amalan yang difardhukan atau disunatkan oleh Allah tentunya ada hikmahnya dari aspek kerohanian mahupun jasmani....

Waktu berbuka tadi...aku buat sejenis minuman wajib aku buat bila bulan puasa untuk berbuka....sekurang2nya sekali pasti akan aku buat bila berbuka puasa...aku memang suka air ni...selain dapat menyejukkan badan....airnya yang manis2 buah sangat menyegarkan....minuman yang aku maksudkan adalah Lai Chee Kang......Alhamdulillah setakat ni buat.....sedap di tekak aku dan familyku...hehehe...




Jika ada yang berminat juga dengan minuman ni...bolehlah aku tuliskan apa bahan-bahannya..tapi aku takkan bagi sukatan setiap bahan2 tu sebab yang itu ikut budi bicara kalian nak buat banyak mana...hehehe....mana menu yang aku buat...memang dari pengetahuan aku sendiri..aku tulis la bahan2nya...tapi bagi mana resepi yang aku ambil dari blog blogger masakan...akan aku linkkan jer resepi tu....aku beri penghormatan kepada blog resepi yang aku ambik...sekurang2nya...korang boleh jenguk blog itu...bolehkan??hehehe...ok ini antara bahan2 untuk Lai Chee Kang...

Bahan-bahannya

Bunga kembang semangkuk (direndam)
Biji Selasih (direndam)
Buah Kundur
Gula Batu
Buah Longan/Laici dalam Tin
Cincau
Agar-agar (Buat 3 warna hijau, merah & kuning)
Kacang Tanah Goreng (beli yang dah siap je)




So berdasarkan bahan-bahan diatas...korang campurkan saja semuanya...kalau korang nak manis tambah la air gula...tapi aku suka manis2 buah...manis gula batu dengan air tin longan tu dah cukup manis...sambil tulis entry ni pun....aku masih meneguk air ni...ermmmm......nyamannya.....

Biskut German

Bismillahirahmanirahim.....Assalammualaikum....
Macam mana ibadat puasa hari ni???......aku rasa cam penat sikit hari ni...mana taknya..... kerana gigih buat biskut hari ni...hehehe...tahun ni...hajat dan cita-cita agak besar...sebab nak buat biskut raya sendiri...Razin pun dah besar sikit...dah pandai main sendiri...senang la aku nak bersilat sorang2 kat dapur....

Aku mmg dah ada a few list of biscuit nak buat...tapi yang terlarat buat berapa jenis tak tau lagi...dapat buat 3-4 jenis jadilah...actually..mmg satu kepuasan jika kita dapat buat biskut sendiri...rupa tak cantik pun tak apa...asalkan ianya hasil tangan kita sendiri....so aku ronda2 blog Kak Ita...aku berkenan sangat kat Biskut German yang dia buat...bila Kak Ita kata biskutnya lembut...cair dimulut....dah imagine rasanya....ditambah pula adunan biskut ni simple dan menggunakan tepung kentang @ potato starch...first time aku tau ada tepung kentang...Alhamdulillah...dalam berpusu2 orang kat Yummie Bangi waktu lunch jumaat lepas...dapat gak aku cari tepung ni....




Sepanjang aku buat...duk terfikir la...macam mana la rasa biskut ni.....lepas buka.....bila merasanya...ermmm....rapuh dan lembut betul biskut ni....Dina bukan main suka....dia pun teruja sebab dia yang tolong aku gentel satu2 biskut ni......nak buat biskut memang perlu kesungguhan dan kesabaran...doh adunan biskut ni memang lembut sebab tu kena simpan kejap dalam peti ais....jika ada yang berminat boleh tengok resepi di Masam Manis.



Cara membuat biskut ini pun mudah...malam ini jer...satu bekas kecil Dina dah habis makan sorang.....macam yang Kak Ita tulis dalam blognyer...adunan ni sikit...akupun buat 4 adunan sekali....dapat la dua bekas....

Kepada sesiapa yang merancang nak buat biskut raya....apalagi boleh la pilih biskut ni sebagai salah satu juadah di hari raya....Selamat Mencuba...



Thursday, 11 August 2011

Pancake Seri Kaya

Salam 12 Ramadhan....macam mana menjalani ibadat puasa hari ini...harap semuanya dikurniakan kesihatan yang baik...sesungguhnya rahmat Allah terbesar buat kita ialah kesihatan kita....tak ada duit..kita boleh cari...tapi kalau tak sihat kita tak boleh beli dan cari dimana-mana....maka mari kita memanjatkan rasa kesyukuran yang tak terhingga di atas tubuh badan kita yang sihat hingga membolehkan kita menjalani ibadat puasa hari ini dengan sempurna..InshaAllah...

Hari ni nak syer...dengan satu resepi simple...sedap buat makan masa sarapan atau minum petang...Pancake Seri Kaya...copy dari blog Che Mat Gebu ...tapi pancake yang aku buat tak lah segebu CMG...korang tgk pancake dia...ushhh..semangat..tembam bebenor....




Anak aku suka betul pancake ni...ditambah pula makan dengan coklat cair Hersey's dan whipping cream...memang sedap...pehtu nak sedap lagi gandingkan la dengan buah2....first aku buat tak bape nak lawa sbb masa tu tak ada pan non-stick lagi....aku gandingkan dengan seri kaya dan strawberry...pastu aku buat kendian aku gandingkan whipping cream dgn peach...masa tu dah beli pan non-stick.....gigih cari kat Nilai 3...siap compare harga...last2 dapat yang paling kecil dgn harga bawah RM20.00...mmg  best sangat pakai pan non-stick tu...tak payah nak pakai minyak...pancake kita mmg tak lekat dan cun jer tekstur dan warnanya...janji api jangan besar sgt...kalau tak jadi macam pancake first aku ni...agak kurap sikit permukaannya...


Ekceli adunan pancake ni....kita boleh pelbagaikan...tak yah seri kaya pun ok....yang penting basic bahannya...tepung, susu cair, gula, garam dan telur.....memang akan jadi....cuma kacau tu kena gayanya lah...kalau tak adunan akan berketul2 dan tak sebati....boleh juga jika teringin buat waktu bersahur atau berbuka ini....selamat mencuba... 

Tuesday, 9 August 2011

Puding Tembikai..

Salam 10 Ramadhan ....Salam penuh berkat...InshaAllah moga Allah terus kurniakan kesihatan yang baik...keazaman yang ditingkatkan....hati yang bersih dalam menjalani ibadat puasa kita hari ini...InshaAllah pejam celik pejam celik hari ni dah hari kesepuluh kita berpuasa...sejauh mana dah pengisian kita dalam bulan Ramadhan ni??Selain berpuasa dan tarawikh...sikit sangat amalan lain yang ditambah...moga-moga kita sama-sama dapat manfaatkan bulan ini sebaiknya....pesan khas buat diriku sendiri....hajatnya memang banyak tetapi perlaksanaannya....kecil sangat....kita sama-sama usaha yer...chaiyok..chaiyok...hehehe...




Bulan-bulan puasa ni...tiap kali berbuka aku memang suke yang manis2 sebagai penyejuk tekak...satu resepi aku nak syer ngan korang ialah resepi Puding Tembikai...puding ini aku salin daripada blog kesayanganku apalagi kalau bukan Masam Manis ...tapi syarat korang jangan la compare hasil tangan aku dengan kak Ita ni...sah2 dia punyer memang cantik...hasil kerja dengan gambar-gambar blog dia memang kemas dan sangat cantik...akunyer takat ambil guna iphone cabuk aku tu...ini jer la hasilnya...dapat sama color puding pun jadilah...hehehe...


Puding Tembikai ni rasanya memang sedap...sejuk jer lalu kat tekak dengan kelembutan teksturnyer...akunyer dek kerana terlalu lembut dah tak mau berdiri lak puding tembikai aku ni...sebab tu puding aku baring...dia ngantuk...hahahaa...pehtu aku tak ada acuan bentuk tiga segi tu...jenuh satu nilai 3 aku cari tak jumpa...takpe la...janji rasanya sedapkan...hehehe..apa lagi kengkawan meh la try....