Followers

Tuesday, 27 September 2011

Laksa Penang

Assalammualaikum w.b.t....hari ni kita nak syer resepi menu kebiasaan time open house...menu ni pun aku buat time open house kat lorong rumah aku....memandangkan masa mini open house hari tu...berbaki 3 bungkus laksa basah...makanya aku pun terus berhajat nak bawa laksa utk potluck jamuan raya tu...Alhamdulillah...baca dalam forum taman rumah aku...kata mereka sedap....harap2 ianya betul la sedap ekkk...hehehe....



Pembuatan laksa ni yang paling penting kuahnya...sebenarnya kadangkala kuah tak perlu pekat pun...jika cukup rasa pedas, masam, masinnyer.... InshaAllah sedap jadinyer.....untuk 3 bungkus laksa ni pun aku hanya buat sekilo jer ikan kembung....tapi dekat 5-6 kali juga la rasa kuahnya....mula2 rasa macam dah ok...pehtu rasa lagi...rasa macam kurang pedas....rasa lagi macam kurang masin...sudahnya sendukkan sikit laksa letak kuah...betul kurang rasa garam...so tambah la lagi garam...tak pernah masak bebanyak camni....so 5-6 kali lah rasanya...sebab kadang2 kita rasa kuah jer...rasa dah ok...tapi bila kita dah letak laksa baru kita tau apa yang kurang...bila dah sebati kuah dan laksa....fuhhh!!!!mak mertua lalu pun tak perasan.....hehehe...



Kepada yang nak resepi laksa versi suzie...ni resepinyer...sukatan utk 3 bungkus laksa yer..

Bahan-bahannya :

1 kilo ikan kembung
10 keping asam keping
1-2 tangkai bunga kantan
4-5 tangkai daun kesum
1 senduk cili kering mesin
2-3 biji bawang merah besar
2 inci belacan
Air dan Garam secukupnya

Cara Membuatnya :

1) Rebus ikan hingga lembut. Asingkan isi dan tulang. Isi ikan dimesin halus dan masuk dalam periuk.
2) Tulang pula dimesin asing, ditapis berulang kali dengan air sehingga serbuk tulang ikan menjadi putih.
3) Bawang merah dan belacan dimesin halus dan masukkan ke dalam periuk.
4) Masukkan cili mesin dalam periuk. (jika suka cili padi mesin pun boleh tapi aku suka cili kering mesin, selain warnanya menarik rasanya pun sedap dan tak pedih perut bila makan.)
5)Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping dan air secukupnya.
6) Rebus hingga mengeleggak dan letakkan garam secukup rasa.

Satu petua kuah laksa ni...lagi banyak kali kita panaskan....lagi sedap rasa kuahnya...sebab semua ramuannya dah sebati...so kepada yang berminat...jangan malu...jangan segan...silalah mencuba...daaa....


 

Monday, 26 September 2011

Mee Bandung Muar

Assalammualaikum....

Hari tu masa entry aku sebelum ni...aku ada buat Mee Udang untuk hidangan tetamu istimewa aku...tak sangka lak mee tu dah menjadi igauan tetamu aku tu....so dia pun bertanyakan aku...apa resepinyer....actually malu nak syer...sebab den pun buat guna perencah segera jer sebenarnya...heheheh....itulah rahsianya....hahaha...actually aku guna perencah Mee Bandung Muar keluaran Adami...aku sangat suka perencah ni..sebab... aku boleh buat dua type of menu....jika aku nak buat mee bandung aku akan kurangkan kuah dan aku masukkan terus mee didalam kuah tu...tapi jika aku nak buat mee udang...aku akan cairkan kuah dan extrakan udang supaya manis udang itu akan melazatkankan lagi kuah...mee udang kena asingkan meenya...so ini rupa perencah yang aku gunakan...



Tapi korang jangan tanya aku lak....kat mana aku nak dapatkan perencah ni...aku sendiri pun tak tau...setakat ni aku dapat FOC jer dari adik aku...dia lak dapat dari kakak ipar dia orang Johor...selalunya aku dapat ni time raya...sebab time tu jer adik aku jumpa kakak ipar dia....mungkin pasni aku nak pesan kat adik aku book kan lebih boleh buat stok...huhuhu...



Ni la rupanya Mee Bandung Muar aku...walaupun mee ni dibuat di Bangi...hehehe...kalau korang nak try ini resepinyer...

Bahan-bahannya:

1/2 paket perencah Adami (cukup utk 5-6 orang makan)
250 g  Daging
1 paket Fish Ball
10 ekor Udang
3 tangkai daun sup utk hiasan
1 batang cili merah utk hiasan
2 biji telur
1 bungkus mee
1 biji bawang merah dan bawang putih utk menumis
1 batang carrot
4 tangkai sawi asingkan batang dan daun
3/4 jug air (anggaran sahaja)
Garam secukup rasa

Cara membuatnya :

1) Tumiskan bawang merah dan putih yang dihiris hingga kekuningan dan amsukkan rempah Adami.
2) Masukkan sedikit air agar perencah tidak hangus.
3) Masukkan daging dan fish ball. kacau sedikit dan masukkan air.
4) Tunggu mengelegak masukkan carrot dan batang sawi.
5) Masukkan udang dan pecahkan telur. Jangan kacau hingga telur keras.
6) Masukkan daun sawi dan garam secukup rasa.
7) Jika nak buat mee bandung kurangkan kuah dan masukkan terus mee untuk makan terus. jika tak
    bolehlah asingkan mee. Taburkan daun sup, bawang goreng dan cili potong.




Selamat Mencuba...dan meleleh air liur...hehehe..jangan marah...


Pudding Segera

Hi uols, seperti yang aku pernah janjikan dulu..aku akan tunjukkan contoh produk yang aku gunakan untuk pembuatan pudding atau jelly yang mudah, ringkas dan sedap....kebetulan semalam buatkan pudding untuk cik abang bawa jamuan raya...so teringatkan janji aku...terus aku snapkan gambar kotak pudding tu...tapi mahap la yer...mutu gambar amat tidak memberangsangkan sebab jauh malam...mata pun ala2 zzzzzzz jer...hehehe...



Pudding brand Nona ni jer la so far menjadi pilihan aku....senang nak buat dan confirm jadi...satu lagi yang penting...ada logo HALAL daripada JAKIM...so tak payahlah nak was2 menggunakannya....semalam aku buat dua flavour....bawah perisa honey dew....atas perisa mangga...ermmm...tentu sedap ditambah fruits coctail ditabur di atasnya...hahaha....



So kalau korang jalan2 hypermarket tu...jumpa kotak ni...sambar la 2-3 kotak...buat stok kat rumah...kalau ada tetamu nak datang boleh buat....kat umah aku memang ada standby jer pudding ni....ada satu lagi brand yang sama tapi jelly kristal...yang tu boleh guna bila buat puddding triffles sebab dia transparent so kalau buat puding triffles sangat cantik nampak buah2an bergolek2 dalam jelly kristal tu....hehehe...



Thursday, 22 September 2011

Kek Coklat Versi Suzie

Kembali bersiaran kita...InshAllah hari ni hari last puasa enam aku di bulan Syawal ni...Moga2 ibadat ini diterima hendaknya...memandangkan hari ni hari Jumaat...waktu lunch lama...so aku ambil kesempatan nak syer beberapa menu yang aku dah buat...resepi yang aku maksudkan adalah Kek Coklat....



Aku tau ada beribu resepi kek coklat kat dunia ni...bermacam2 kaedah...bahan...digunakan utk menghasilkan kek coklat yang sedap....tapi walau aku dah try bermacam2 resepi...aku mmg suka resepi kek coklat aku ni....sebabnya..pertama..ianya sedap dan moist...kedua...ianya mudah dan ringkas disediakan....tak payah nak bermixer2 pelbagai....ketiga...aku guna microwave jer nak masak...tak perlu nak kukus (susah2 nak basuh pengukus) atau bakar dalam oven (susah2 nak adjust api)...hehehe...pemalas sungguh aku ni...



Untuk buat kek ni...aku masukkan dalam microwave dgn suhu sederhana tinggi hanya selama 6 minit sahaja...so senang giler kan...kalau nak masuk oven kurang2 mau 40 min....kalau kukus lagi lama dari tu mau sejam...lama wei nak tunggu...penat kut....so yg ni kalau jiran2 dtg bertandang capai bahan2 yg ada...campur2...pecah telur letak minyak....kacau rata... masuk microwave...6 min.... ting!!!dah siap...



So kepada yang berminat apa lagi...jom try...resepi seperti di bawah...

Bahan-bahannya:

375 g tepung sponge cake perisa vanilla
250 g gula halus
125 g serbuk koko
6 biji telur
3 sudu besar susu pekat
1/2 mug air
1 sudu kecil ovellete
1 1/2 butter cair

Cara membuatnya :

1) Satukan dan gaul rata bahan-bahan kering iaitu tepung, gula dan koko.
2) Masukkan telur dan air. kacau rata lagi.
3) Last sekali masukkan mentega cair. Lapik bekas dengan kertas minyak dan masuk dalam microwave dengan suhu sederhana tinggi selama 6 minit. Jika masih ada cair lepas 6 minit boleh tambah 1 minit lagi ikut pada suhu microwave masing2.

Setakat nak makan satu keluarga, cukup buat 1/2 adunan jer...kalau nak bawa untuk jamuan bolehlah buat satu adunan...tapi ingat adunan ni akan naik tinggi.... so  masuk adunan dalam 3/4 daripada bekas sahaja....jika tak akan melimpah keluar masa dalam microwave nanti....sapa2 yang dah cuba nanti...bolehlah tinggalkan komen yer...Selamat Mencuba :)



Konnyaku Jelly & Peach Pudding

Assalamualaikum semua...

Lama gak tak bersiaran...maklum la sibuk bulan2 Syawal ni...dengan kehadiran tetamu dan memenuhi undangan Open House kengkawan, jiran tetangga...Alhamdulillah murah rezeki kita jika nak dibandingkan dengan rakyat Somalia...mati kerna kebuluran...kalau tengok dalam berita...rasa tak sanggup nak tengok...kesian sangat2...kalau dekat rasa nak masakkan untuk diaorg...suapkan kat diaorg...terutama kat kanak-kanak Somalia tu....kita disini mewah dgn makanan.....kadang2 rasa bersalah sangat sebab terpaksa buang makanan...dah simpan lama dalam freezer lama2 terpaksa buang jugak....sedangkan diaorg kat sana...makanan basi pun terpaksa dijamah untuk mengikat perut...SubhanaAllah...

Ok..beralih kita ke menu apa yang nak aku syer ni...hehehe...actually malu nak syer...sebab menu ni simple sesangat...org malas cam aku jer yang buat ni....hari tu ada jamuan raya kat opis...utk potluck jenuh pikir nak buat apa...dalam otak aku dah mmg fikir nak buat pudding....sbb itu yg senang compare kek ke apam...dah ler time tu puasa...so aku fikir nak pilih menu yang senang jer...so inilah menu yang terpilih utk potluck hari tu.



Hahaha...nilah dia...Konnyaku Jelly...nak bagi resepi pun malu...sebab apa...kalau korang beli memang dah ada resepi dia kat plastik bungkus dia tu...cumanyer yang ini aku letak perisa strawberry dgn pewarna pink sikit....asalnya aku beli plain....nak kasi menarik... Nak buat jelly ni senang jer...beli jer ready made konnyaku jelly..kemudian masak jer hingga mendidih..pastu bolehlah masukkan dalam acuan yang disukai dah letak buah-buahan...disebabkan jelly ni transparent so sangat cantik letak buah-buahan didalamnya..sebenarnya lagi cantik letak buah kiwi, strawberry dgn anggur...tapi malangnya time nak buat ni...hanya buah epal merah, epal hijau dgn buah lai jer yang ada dalam peti ais....so ini sahajalah hasilnya...tak cantik sgt sebab aku mmg tak nak buang kulit sebab nak nampakkan warna kulit tapi...rupanya jadi lebam lak dia....sib baik la tak banyak yang jadi macam tu..sbb aku rendamkan dulu dalam air garam masa dadukan buah-buahan tu...


Selain konnyaku jelly ni...aku buat sejenis lagi pudding...usahlah ketawa..pudding ni pun senang jer...pudding dalam kotak...hehehe...aku memang suka pudding ni...kali ni aku beli pudding perisa peach sbb aku nak gandingkan dengan buah peach...setakat ni aku rasa pudding ni yang sedap...peach dgn honey dew...memang sedap...kalau nak buat triffles pudding pun aku guna pudding ni jika tak ada kristal jelly..



Alhamdulillah...masa bawa potluck hari tu...habis lah jelly dgn pudding ni...senang aku nak basuh bekas...hehehe....kalau korang agak2 nak buat makan2...nak senang korang beli jer jelly dgn pudding ni...kotaknya lupa nak snap...nanti bila2 aku buat lagi...aku uploadkan gambar kotak pudding ni...



So kepada kengkawan semua...jika korang dilanda virus malas, masa tak cukup tetapi nak menyajikan sesuatu yang sedap dan menarik...silah buat menu ni sebagai dessert...Selamat Mencuba...

Tuesday, 13 September 2011

Tetamu Aidilfitri Phase II

Assalammualaikum semua,

Kembali bersiaran sementara ada waktu terluang....buat masa ni belum berhajat nak share resepi....cuma nak share menu-menu yang dihidang untuk juadah hari raya buat tetamu yang datang berkunjung......moga-moga ianya dapat bagi idea buat uols....mana la tau pening-pening lalat nak pikir juadah raya ni kan....bleh la tgk blog Jintan Manis yang tak berapa nak manis ni...hehehe....



Juadah ni aku sediakan betul2 lepas balik keje...kebetulan hari tu puasa sampai lupa yang aku ni puasa....juadah puasa pun lupa nak sediakan...nasib baik la ada bawa nasi lemak  dari opis...itulah yang aku panaskan buat berbuka...nasib baik sedap...hahaha....balik-balik keje jer aku terus capai periuk buat kastad untuk puding honey dew tu...asalnya nak letak pudding jer tapi nampak cam sikit bila letak kat gelas pudding tu...so aku terus buat kastard utk campur dgn pudding...pudding kena buat dulu sebab takut tak sejuk masa hidangkan pada tetamu nanti.....



Siap jer pudding terus capai bahan-bahan nak buat main dish...iaitu Mee Udang...kerja agak senang sebab kebetulan ada perencah mee bandung dalam freezer....cuma aku tukar sikit buat cair utk jadikan ianya kuah mee udang....dan asingkan meenya...InshaAllah rasanya tak menghampakan...harap-harapnyalah...hehehe..



Siap jer kuah mee dengan celur mee...aku beralih ke Daging Masak Hitam....time ni aku dah start suspen....Alamak daging ni aku tak test masak utk diri sendiri lagi...bukan apa silap perhitungan daging ni ada yang liat...aku tawakal jer...aku potong kecil2 biar cepat empuk...Alhamdulillah tak menghampakan...masih boleh dikunyah dagingnya dengan kelazatan kuah hitamnya...hahaha...poyos betul....nak beli daging batang pinang pun.... sekali sekala jer...tak tahan dengan harganya.....mak aiiii boleh beli tudung ngan shawl aku 4-5 helai ni...hahaha....


Daging masak hitam ni...aku gandingkan dengan nasi impit....itu jer yang senang....nak melemang mau tahun depan baru tetamu aku rasa...hehehe....siap jer daging masak hitam...barulah aku start potong-potong buah...untuk buat salad buah....campur sikit kismis...ermmmm...sodap!!!....dengan kelemakan mayonis ditambah dengan manis buah...ushhhh...tentunya menambah selera tetamu......hahaha....selera tetamu ke tekak aku???...hahaha...mana2 pun boleh...



So itu jer lah menu yang aku nak share ngan uols....jika ada sapa2 yang nak resepi antara juadah menu tetamu aidilfitri aku ni...bagitaulah...aku tak sempat nak tulis satu2 resepinya...dan salah satunya...malu dehh....resepinyer senang2 banget......Selamat Menjamu Mata....hehehe...


Tetamu Aidilfitri Phase 1

Assalammualaikum.....

Alhamdulillah...kita masih menghirup udara Syawal dengan kesihatan yang sempurna.....Hajat dihati bermulanya Syawal memang berhajat nak puasa di bulan Syawal....tetapi biasalah banyak betul dugaan berpuasa di bulan Syawal ni.....time ni lah Open House banyak diterima....time ni lah perut ni menjerit-jerit minta diisi pepagi kat opis...time ni lah kerja banyak kat opis memerlukan banyak tenaga ke sana ke mari.......Aduhai...setakat ni baru berjaya puasa dua hari....jika tak dah tiga hari tetapi atas sebab2 tak dapat dielakkan hari pertama aku terpaksa berbuka jam 6.30 petang ekkk...aduhai...tak ada rezeki.....InshaAllah jika tiada aral akan ku sambung berpuasa esok...

Hari Ahad lepas aku menerima kehadiran tetamu Aidilfitriku yang pertama...memandangkan ada perkara yang perlu diselesaikan....tetamu aku ni special sikit....beraya seawal jam 9.00pagi di rumah aku...hehehe...cabaran rexona buat aku...takpe2...aku suka menerima tetamu.....aku suka menjamu tetamu....so ini sahajalah hidangan yang mampu aku sediakan buat kunjungan tetamuku yang pertama di Aidilfitri ini....Moga hadirnya tetamu ke rumah kita...InshaAllah..membawa rezeki buat kita...dan keluarnya tetamu dari rumah kita maka keluarnya bersama dosa-dosa kecil kita...Aminn....


Minta-minta hidangan aku ini menepatilah citarasa tetamu aku....hidangan berdasarkan bahan mentah sedia ada kat rumah jer....Pagi tu aku buat Mee Goreng yang agak pedas...ni gara2 guna cili giling Adabi...hahaha...tak biasa guna..sebab selalu guna cili mesin buatan sendiri.....hehehe...tapi...nasib baik la....selera tetamu sorang ni suka makanan pedas....kalau tak sian tetamu aku melompat kepedasan...huhuhu...



Mee Goreng ni...aku lawankan dengan Ayam Goreng Keju a.k.a Cheese.....Ayam ni dah ready made berperap dengan keju...so aku tinggal goreng jer...




Selain menu berat tu...aku gandingkan dengan dua jenis kuih...sudah semestinya satu manis dan satu pedas...barulah balance....yang manis aku buat Donut Ball....dan yang pedas aku buat Bread Ball...hahaha...dah dua2 ball.....nak buat macam mana...itu yang simple...hehehe...




 

Sebagai side dish aku buatkan Mashed Potatoes dengan black pepper gravy....tapi tak sempat nak snap gambar Mashed Potatoes yang dah siap di letakkan gravy...




Actually...aku masukkan entry ni...harap2 dapatlah korang jadikan ianya sebagai idea jika nak masak kalau2 ada tetamu raya ni.....menu aku ni biasa2 jer......tapi harap2 ianya sedikit sebanyak dapat membantu....bukannya jenis menu yang jadi ukuran untuk tetamu .....tetapi  keikhlasan kita menyambut tetamu....Akhir kata...Selamat Menyambut Tetamu Aidilfitri.....hehehe..



Sunday, 4 September 2011

Bebola Roti

Salam uols,

Alhamdulillah...masih lagi mengecapi nikmat 6 Syawal....walaupun tak kemana-mana hari ni...tapi jadual kerja padat giler....semalam mengemas rumah Fasa 1....disambung hari ni ke Fasa 2....perghhhh...penat giler....mengemas baju2 balik kampung...simpan baju raya dalam wardrobe......kemas rak kasut...sapu ngan mop lantai porch....sampai sakit2 pinggang dibuatnya.....huhuhu...

Dalam mengejar masa mengemas rumah...curi masa pulak nak buat breakfast...aduhai nak wat apa la pagi ni...alih2 aku teringat aku penah tersurf blog masak mana ntah akupun dah lupa...maap yer kalau aku terlupa...masa tu aku baca sekali lalu jer resepi ni...so aku ingat2 lupa...so aku try and error jer ikut suka aku...dan hasilnya sedap dooo......inilah dia Bebola Roti....



Resepinyer simple...so senang nak buat..anak2 pasti suka....ni aku perturunkan resepinyer..

Bahan-bahannya

7 keping roti dicarik2
2 biji telur
Sedikit Ayam/udang sebagai perencah
1 tangkai daun sup
1 biji bawang merah dicincang halus
Sedikit garam
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara membuatnya

1) Campur semua bahan-bahan di atas dan gaul hingga rata.
2) Panaskan minyak dan kepal-kepalkan adunan roti tadi menjadi bulat.
3) Goreng dengan api sederhana hingga masak.
3) Angkat dan toskan minyak. Sedia untuk dihidangkan.



So apa lagi...kalau agak2 uols kalut2 nak siapkan breakfast atau minum petang...trylah resepi ni...sedap....rasa cam begedil pun ada....jangan risau resepi ni x makan minyak...selain budak2 suka...aku mak budak pun suka...Selamat Mencuba uols...



Saturday, 3 September 2011

Mee Soto

Assalammualaikum....Salam Lebaran Aidilfitri.....

Alhamdulillah....dengan izin Allah Syawal disambut dengan gumbiranya tahun ni....Malam Raya aku berada di rumah MIL dan pagi selepas solat Aidilfitri rombongan family aku datang ke rumah MIL aku di Sungkai beraya...dan lepas tu terus ke Slim River rumah nenda aku sebelah mak....seronok sebab dapat berjumpa semua mak dan pak sedara yang setahun sekali dapat berkumpul....

Memandangkan Mr. Hubby dah start bertugas 4 Syawal...maka pagi tu aku dah gerak pulang ke rumah.....Alahamdulillah jam 12 tgh selamat sampai ke rumah....jalan lancar sebab tak ramai lagi yang balik time tu...tapi menjelang petang dimaklumkan jalan penuh sesak....sib baik aku tak menempuh sangat itu....huhuhu...

Hari ni kepala aku dah ligat berputar...nak masak apa lunch ni???....nak masak gulai pelbagai...tak ada selera lak...yelah...masih mood raya...tekak pun pandai memilih...hehehe...tup2...teringat lak mee soto masa beraya umah Mak Ngah kat Slim River raya pertama hari tu...ermmmm...sedap...dah lah memang selera aku soto ni...so sebagai nak memuaskan nafsu makan aku....akupun terus decide nak buat soto...



Tadaaaa....ni dia mee soto aku...nampak menyelerakan tak??? hahaha....kalau tak nampak menyelerakan pun korang buat2 nampak lah yer....hehehe.....untuk set mee soto kengkawan yang perlu ada adalah kacang tanah goreng, soun goreng, daun sup, ayam carik, sambal kicap, daun sup dengan bawang goreng...ni dia set pelengkap untuk mee soto......



Masa lunch dengan mee soto ni terasa nikmatnya soto aku ni....hehehe...tetiba petang tu baru aku teringat...macam ada yang kurang mee soto aku ni....ingat punya ingat...baru aku perasan...ada satu lagi pelengkap mee soto yang kurang...hahaha...ni dia...begedil daging....yummyyy....



Petang tu jugak...aku terus buat begedil ni....sib baik daging dalam freezer memang aku dah defrost...so senang sikit kerja aku.....nak buat begedil ni kejap jer....tup tap tup tap....dah siap....ermmm....betapa nikmatnya mee soto dengan begedil daging ni........barulah ngam.....hehehe..