Followers

Tuesday, 22 November 2011

Kek Butter Pelangi Versi 2

 Assalamualaikum....rasanya tak terlambat nak merakamkan ucapan Tahniah buat skuad Harimau Muda yang berjaya mempertahankan kejuaraan pingat Emas Bola Sepak Malaysia di peringkat Asia Tenggara Sukan Sea baru-baru ni....nak kata aku bukan peminat bola sepak tapi kadang2 aku layan gak bola sepak ni bila cik abg tengok...tapi yg pasti aku tak boleh nak tengok sepenuh perhatian sebab aku tak sabar...lebih2 lagi bila jaringan gol gagal dibuat oleh pemain....sakit jantung dibuatnya...so sebab tu aku alihkan tumpuan aku membuat sebiji kek time org ramai memberi sepenuh perhatian di kaca tv...tapi bila buat keje dengan tidak sepenuh perhatian maka hasil kek aku pun tak sepenuhnyalah kejadiannya...malu weiii...tengok rupa kek aku ni...butter cream comot giler...huhuhu...nak wat cam mana...skill tak ada tapi memandai-mandai nak buat jugak...huhuhu...


Kek ni aku buat actually utk dihadiahkan buat boss aku...sebelum ni aku buat topping dengan coklat putih dan shortening...tp memandangkan coklat putih dah habis....so yg ni aku buat topping guna butter cream....maka begini sahajalah kejadiannya...hihihi...janganlah gelakkan yer...tau mmg huduh...tapi sebab hasil tangan sendiri...yakinkan jer...hehehehe....



Walaupun rupa mu huduh...kau tetap menjadi pujaan hatiku...hihihi... :)


Monday, 21 November 2011

Nasi Lemak Style Chef Wan

Apa ke halnya kamu ni suzie...nasi lomak lagi entry kali ni...hehehe....nak buek camno....den terlebih rajin nak buek nasi lomak...hahaha...actually ni entry tertunda untuk bekpes last weekend....masa tengah bermalas-malasan nak bangun pagi weekend terbaca fb wall Chef Wan....Chef Wan citer style nasi lemak yang dia selalu buat....so dgn bingkas aku bangun terus ke dapur try...huhuhu...inilah hasilnya.....



Untuk cara memasak nasi oleh Chef Wan aku rasa agak kurang berkenan...sebab aku rasa agak hambar rasa nasinya...aku lebih suka jika letak halia dan pandan...sebab aku rasa lebih harum...tapi Chef Wan tak guna apapun melainkan daun pandan sahaja....untuk sambal nasi lemak style Chef Wan mmg aku sokong 100%...bila letak jer gula melaka dalam sambal...perghh!!!!sambal tu mmg rasa sedap...bila kombinasi pedas, masam dan manis bersatu dengan begitu mesra...keenakkannya sukar disangkal...giteww.....ayat aku..mengalahkan chef terkemuka lagi...hehehe...



Kepada yang nak tahu apakah style Chef Wan memasak nasi lemak...ni aku copykan wall FB Chef Wan....

   Chef Wan Fan Club
Talking about my Nasi lemak i just prefer to cooked my rice with coconut milk,salt and daun pandan.Kurang suka jika nasi lemak itu di letak halba dan halia just my personal prefence.My sambal is just chili kering,bawang merah and belacan sedikit dan di masak bersama sedikit minyak sehingga chili itu wangi baru di masuk sedikit air asam jawa dan gula melaka.Dark,pedas,aromatic and slightly sweet ju...st towards the end of yr taste bud when u eat the sambal.Suka hati la nak letak ikan bilis yang di goreng terlebih dahulu or fresh prawns.Simple,classic way of cooking yr nasi lemak.I hate eating sambal when people dont cook the chili long enough lepas tu banyak asam jawa dan sambal tu cair pulak tu.For good sambal tumis u must have overall balance of chili,pedas dan manis cukup rasa asam dan gula cukup la.Some choose to omit the gula pun bolih jugak.


Selamat Mencuba.. :)

Yong Tau Foo

Salam Kasih Sayang buat semua yang setia membaca blog amatur lagi sempoi ni.....tak kira yang telah berdaftar sebagai followers atau sebagai pembaca senyap...hihihi...tak ada niat lain di hati ini selain ingin berkongsi ilmu dan resepi yang telah aku cuba setakat ini....personally...resepi2 yang ada ni pun sebenarnya untuk kemudahan aku utk refer balik bila nak buat...so tak payahlah nak tercari-cari lagi...hehehe...kepada semua blogger masakan yang telah aku ambil resepinya...moga ilmu yang diberikan itu sentiasa diberkati Allah hendaknya....dan halalkan yer...aku cuma sebagai wakil untuk memperluaskan lagi ilmu itu...InshaAllah...



Actually aku dah lama sangat teringin nak buat kuah Yong Tau Foo...aku tingin nak buat sendiri sbb setiap kali beli kat pasar malam...aku terasa kemahalannya.....sekali beli confirm RM10.00 ke atas...pulak tu aku was2 sama ada betul2 halal ke segala bagai fish ball dan  fish cake yang dijual tu...walaupun penjualnya orang melayu...aku rasa kurang yakin....sebab tu aku dah lama betul tak beli...bila kita buat sendiri...kita boleh buat pilihan bahan2 yang kita nak...dan kita boleh check logo halalnya....makan pun puas hati....hihihi..


Oleh sebab tu...aku serve jugak internet mencarikan resepi kuah yong tau foo yang paling memikat hati....dan Alhamdulillah aku dah jumpa dari My Resepi...aku confident sebab ramai dah cuba dan memberi maklumbalas tentang kesedapannya...hihihi...kebetulan cik abg memang beli banyak stok bebola dari kedai Ayamas...semuanya ada logo halal JAKIM hokeyy.....heheheh...kepada yang berminat nak mencuba...ini diperturunkan resepinya..


Sumber : My Resepi

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka 
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis) - aku tak guna
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
  • sedikit ajinomoto - aku tak guna juga

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

Sunday, 20 November 2011

Kek Butter Pelangi

Assalamualaikum semua...sekejap jer rasa dah berakhir cuti dua hari minggu ni....hari ni dah mula rutin hari bekerja seperti biasa...ala2 lemau pun ada...ntah tak tau ngapa rasa mengantuk jer hari ni...walau apapun..semalam aku rasa sangat puas hati...Alhamdulillah Mak Ngah sekeluarga dari kampung datang ke rumah...suka sangat bila ada tetamu datang ke rumah..lebih suka bila dapat menjamu tetamu makan aneka hidangan hasil tangan sendiri...InshaAllah tetamu yang datang membawa rezeki dan rahmat dan membawa keluar dosa kecil tuan rumah...Amin..


Juadah yang sempat aku hidangkan sambil melayan macam2 karenah anak2 aku...antaranya.....Kek Butter Pelangi, Kebab Daging, Yong Tau Fu, Muffin Coklat dan Puding Castard...kebetulan cik abg kerja pulak hari tu...so macam lipas kudung la aku menyiapkan semua juadah tu...hihihi...


So kali ni aku nak syer ngan korang satu lagi resepi kek yang menarik...rasanya resepi asal kek ni aku ambil dari Chef Hanieliza...tapi bila aku buka balik fotopages dia dah tak ada pulak resepi ni....tak kisahlah...kalau betul daripada Chef Hanieliza..aku minta halalkan resepi ni...sebab aku copy resepi ni dah lama dah...selalunya dulu2 makan kek pelangi cenggini mak buat...rasanya agak kering...dan macam mudah nak tercekik...tapi yang ni mmg sedap..dia agak lembab sebab masukkan sedikit susu dalam adunannya...asalnya aku nak buat untuk adik aku yang nak datang hari ni...so aku buatkan wording WELCOME MAKSU SYAMIMI...tetiba bila dapat tau Mak Ngah nak datang terus aku  tanggalkan wording tu tinggal welcome jer...hihihi...kelakar lak rasanya...kebetulan aku dah post dulu kat FB so masa anak mak ngah tiba kat rumah dia tegur...ooo...ni kek utk mimi kan???hahahah..kelakar...aku terus cakap first come first serve...kek wording dah tukar...hahaha...


Actually aku pun dah lama tak buat kek ni...kebetulan baru-baru ni ada berchat sekejap dengan member lama aku...dia bagitau resepi kek butter pelangi yang aku bagi kat dia tu dah jadi kegemaran family dia...raya sahaja 4 loyang dia buat kek tu...seronok aku sebab dapat berkongsi dengan member2...apatah lagi member buat pun memang menjadi...kepada yang berminat, silalah cuba... ini resepinya...


KEK BUTTER PELANGI

BAHAN:
bahan A

250 gm butter
40 gm majerin
210 gm gula kastor/halus
5 biji telur ayam

bahan B
260 gm tepung gandum ]
1 sudu teh baking powder ] ayak bersama
80 ml susu segar/fresh milk
pewarna merah dan hijau
coklat emulco

CARA:
1. Pukul butter, majerin dan gula sehingga gebu/kembang
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung yg diayakkan diselangselikan dengan susu.
4. Kacau rata dan dab bahagikan kepada 4 bahagian.
5. Warnakan 3 bahagian dan tinggalkan 1 bahagian tanpa warna.
6. Masukkan adunan warna berselang seli kedalam acuan yg dilapikkan kertas minyak.
7. Bakar dalam suhu 180'C selama 50 - 60 minit.
8. Sejukkan dan hiaskan mengikut kreatibiti sendiri.

Kek aku ni..setiap satu warna aku perasakannya...purple aku letakkan perasa blueberry, hijau perasa pandan dan pink perasa strawberry...lapisannya aku buat macam teknik Kek Alunan Kasih...setiap lapis diayakkan dengan serbuk koko...kalau nak buat macam biasapun boleh..ikut kreativiti masing2...apapun jangan tak cuba...menyesal...hehehe...

Note: Semua photo tidak melalui proses editing kerana intenet yg sgt2 slow...fresh from my iphone...hihihi..

Saturday, 19 November 2011

Cucur Nasi Bebola Ketam


Ermmm...petang-petang ni...ditambah cuaca yang dingin kerana hujan....perut mula berkeriuk-keriuk...pantas kepala ligat berfikir...nak buat apa..minum petang ni...dari pagi tadi dah tingin nak buat sebiji kek...tp teringat lak..En. Hubby dah sound...asyik makan manis jer....tetiba terbaca kat wall facebook Resepi Citarasawan...Cucur Nasi Jejari Ketam...wahhh!!!bagus2 boleh try....tapi bukak freezer...habis pulak la jejari ketam...yang ada bebola ketam jer....terus aku gantikan jejari menjadi bebola...hahaha...


Tapi jangan risau...hasilnya sangat2 sedap hokeyyy....cucur ni mmg lembut...sebab guna nasi sebagai agen pelembutnya....dicicah pula dengan sos Thai...ermmm...tak perasan dah habis sepinggan....kepada yang berminat boleh try resepi ni....

Cucur Nasi Jejari Ketam

Bahan-bahannya:

  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih - aku letak seibi jer
  • 1 sudu besar udng kering-rendam dan toskan - aku guna ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 8 btng crabsticks-atau lebih, di potong kecil2 - aku guna bebola ketam
  • 1 biji lada besar dihiris
  • Daun sup/bawang (di hiris halus) - aku guna daun sup
  • Sedikit garam
  • Minyak untuk menggoreng


  • Cara Membuatnya : 
    1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali udang kering, bawang putih dan bawang besar...kisar sebati.
    2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
    3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati. Masukkan sekali potongan crabstick dan gaul hingga sebati.
    4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
    5. Boleh gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah dan cucur akan menjadi bulat2.
    

    Cuba jangan tak cuba...tak nyesal punya...memang sedap...lembut betul....buat minum petang boleh...sarapan pagi pun boleh....bebudak pun mesti suka cicah dengan sos tomato...
    Selamat Mencuba...

    Friday, 18 November 2011

    Bihun Sup Ala Carte

    Minggu yang mencabar telah berakhir...terasa penat sungguh minggu ni...dengan event yang berturut-turut ditambah dengan masalah yang menyakitkan hati...walau macam mana pun itu semua aku anggap cabaran...moga kerja yang aku laksanakan diterima Allah sebagai ibadat...dan gaji yang diterima...berkat hendaknya buat aku sekeluarga...

    Balik kerja...rasa penat pulak...nak masak nasi terasa malas...ditambah fizikal dan mental dah letih....bukak gerobok...ternampak bihun...huhuhu...so meringkaskan menu dinner kami sekeluarga...mengurangkan dapur nak dibersihkan...terus decide masak Bihun Sup ajer.....Bihun Sup ni aku gelar Bihun Sup Ala Carte...sebab kuahnya macam kita pesan ala carte kat restoran...lebih2 lagi yang tukang masaknya from Siam...supnya bukan macam kita buat sup dengan bunjut sup pelbagai...tapi cukup dengan kiub ayam, seafood dan sayuran....


    Berikut resepi kuah sup ala carte ni...sapa2 yang kesuntukan masa boleh try resepi ni..

    Bahan-bahannya (Ukuran mengikut sukatan masing2 berapa banyak nak disediakan) :

    Ayam dipotong kecil
    Udang
    Sotong
    Lobak merah
    Sawi
    Kobis
    Tomato
    Daun Sup
    Bawang merah
    Bawang kecil
    Kiub Ayam
    Garam

    1) Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan putih yang dihiris halus.
    2) Masukkan ayam, kacau sedikit dan masukkan air.
    3) Tunggu mengelegak masukkan lobak merah. Masukkan kiub ayam dan sedikit lada sulah jika suka.
    4) Masukkan udang dan sotong dan semua sayur2 yang lembut.
    5) Masukkan sedikit garam. Tunggu mendidih dan bolehlah ditutup api.


    
     Jika tak ada anak kecil...bolehlah kita pecahkan cili padi dan masukkan dalam sup...perghh!!!meleleh...meleleh peluh la pedas...hihihi....kalau nak makan dengan cili potong dgn kicap cair pun sedap....so bolehlah asingkan cilinya...bebudak boleh makan supnya....


    Resepi ringkas dan mudah...Silalah cuba..

    Wednesday, 16 November 2011

    Sambal Goreng Jawa

    Assalamualaikum uols...moga sihat sejahtera hendaknya.. terasa maleh pulak nak manaip entry baru...tapi rasa mcm rugi lak tatkala cik abg bermain dengan anak2...better aku menggunakan masa yang terluang utk mengupdate entry baru...hihihi...walaupun menu kali ni...dah pernah disiarkan sebelum ni...cuma bezanya kali ni aku tak guna kacang panjang...hihihi...sbb stok kacang panjang tak ada kat rumah time ni..


    Asal buat menu ni sebab dapat tempe dari opismate...rajin betul dia setiap kali balik kg kat Johor..mesti satu beg plastik bawa opis...pastu dia sedekah kat kitaorg...selalu aku goreng jer...tapi kali ni lebih rajin sikit buatlah sambal goreng jawa ni...tapi kali ni maleh nak syer resepi sebab dah ada kat entry sebelum ni...so kali ni aku masukkan jer step by step gambar cara nak memasaknya...harap dapat membantu pada yang berminat ekkk...hihihi...

    Bahan-bahannya:

    Bawang merah, bawang putih, halia, cili kering dan udang.

    Tauhu goreng dan tempe goreng.
    
    Soun, Fucuk dan kentang goreng.


    Cara membuatnya :

    1) Tumis bawang dan halia.

    2) Masukkan cili kering.


    3) Masukkan udang dan kacau rata.

    4) Masukkan semua bahan.

    5) Letakkan kicap, santan dan asam jawa. Gula dan garam secukup rasa.

    5) Kacau rata hingga kering. Sedia untuk dihidangkan.


    Tuesday, 15 November 2011

    Cekodok Asli vs Cekodok Moden


    Cekodok???...biar betui cik suzie weiii...masak cekodok pun nak masuk blog...hehehee...takpe lah kan....kalau korang tak nak tengok...korang tutup mata bila sampai kat entry ni...hehehee....balik kampung hari tu..haaa...ambik!!! setandan pisang kapas mak sedara aku bagi....separuh tandan aku bagi kat mak...separuh tandan lagi aku bawa balik...dalam tiga sikat...sesikat bagi kat opismate...selebihnyer duk dapur aku...hihihi...apa nak buat ekkk dengan pisang ni.....nak goreng tak boleh...nak buat kek tak boleh...yang boleh buat cekodok...yeeeee...kalau nak tau cekodok pisang ni salah satu peberet aku...yummiiieee...kebetulan memang dah lama tak buat cekodok.....dalam musim hujan ni...buat minum petang....makan panas2 dgn teh o...perghhh...


    Untuk buat cekodok ni...aku ada dua stail...satu aku gelar Cekodok Asli la yer....cekodok asli ni kita buat mmg original guna pisang,tepung, gula, garam dan air sahaja....so rupanya agak kerepot sikit bila dah goreng...tepung tak boleh banyak sangat nanti keras....dan tak boleh kurang sangat nanti makan minyak....so kena agak2 adunannya secukupnya....



    Stail kedua aku gelar Cekodok Moden kerana ada bahan tambahan aku letak dalam adunan cekodok ni....asas adunannya masih sama iaitu pisang, tepung, gula, garam dan air....tapi aku tambahkan soda bicarbonat....so adunannya menjadi gebu dan sangat lembut.....cuma adunan ni tepungnya kena lebih sikit daripada adunan cekodok asli...jika tidak cekodoknya makan minyak...



    Kalau korang tanya antara dua ni...mana satu stail yang aku suka...aku jawab dua2 aku suka...sebab aku mmg suka cekodok...tapi syarat kena la makan panas2...hehehe....tapi lebih aku suka cekodok moden...lembut, gebus dan terasa kepuasannya.........hihihi...


    Monday, 14 November 2011

    Nasi Goreng Daging Kunyit

    Assalammualaikum...moga kita dibawah lembayung rahmat Allah senantiasa hendaknya....hari ni tugas kat opis agak mencabar....errmmm...macam2 hal nak kena settlekan...kita ni hari2 berurusan dengan manusia yang macam2 peel kita jumpa....semua tu mematangkan kita sebenarnya...dan lebih2 lagi mengajar kita mengawal emosi...bila mana orang  yang kita jumpa tak sependapat dengan kita....



    Gedebak gedebuk kat opis...kejap jer masa dah menginjak ke jam 5.15 ptg...hari ni aku maleh nak tunggu lama....stress duk opis...terus capai  handbag...swipe card terus balik....huhuhu....rindu nak jumpa my kidz...sampai umah macam dah letih...kepala ligat memikir...apa menu nak buat dinner ni...teringat nasi semalam masih berbaki banyak sbb malam semalam tak makan...so terus decide nak buat nasi goreng jer...tengok blog kak ita baru2 ni buat Meehun Kunyit....intai pulak blog Dayang...buat Nasi Goreng Daging....Haaaa!!!!idea datang......so aku pun menggodam nasi goreng aku menjadi...Nasi Goreng Daging Kunyit...hehehe...yg penting tak boleh pedas...biar my kidz boleh makan...hihihi...



    Jika ada yang berminat ni aku syerkan resepi simple utk tatapan semua....

    Bahan-bahan:

    Daging dipotong dadu dan diletak garam kunyit
    1 biji bawang merah
    2 ulas bawang putih
    4 tangkai cili kering
    1 Lobak merah didadu @ mix vege
    1 biji telur
    Garam Secukupnya
    Sedikit minyak untuk menumis

    Cara-caranya:

    1) Gaul daging yang dipotong dadu/kecil dengan garam dan kunyit.
    2) Panaskan minyak dan gorang daging hingga sedikit garing. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili kering yang digunting kecil.
    3) Tumis hingga agak garing dan masukkan lobak merah/mix vege. Sudipkan ketepi pecahkan sebiji telur. Kacau hingga telur masak barulah masukkan nasi.
    4) Perasakan dengan sedikit garam kerana daging tadi dah bergaram. Goreng hingga sebati dan tutup api.
    5) Hiaskan dengan bawang goreng jika suka.

    Friday, 11 November 2011

    Super Moist Eggless Chocolate Cake


    Yesss...bestnyer...baru sajer sebiji pasu kaca aku dipecahkan oleh my kids... Waaaa....sayangnyer....geramnyer...sedihnyer...semua ada....stress punyer pasal terus buka blog...huhuhu....dah lama dah pasu kaca jernih tu aku beli...selama ni elok jer dia bertahta atas meja tepi tangga...hari ni ntah mimpi apa bebudak ni bermain-main tepi tu...sekali..pranggg!!!jatuh berderai.....maka berderai jugalah hatiku ini.....akanku kucari penggantinyer nanti...rasa mcm nak terus jer ke Nilai 3 cari pengganti...hehehehe...


     

     
    Actually banyak siaran tertunda...tapi ntah ngapa maleh bebenor teman ni rasa nak mengupdate....tapi tak pelah aku syer dulu resepi baru aku buat semalam....Kek Coklat Moist Eggless...kebetulan kat rumah stok telur habis la pulak...jalan2 kat blog otai memasak ni...jumpa la resepi kek coklat tanpa telur ni....macam tak caya...hasilnyer mmg superb...dengan rasa coklatnyer....lembabnyer....lembutnyer....perghhh!!!!rasa nak buat lagi sebiji petang ni....tapi aku dah kena sound dengan En. Hubby....korang agak apa yg aku kena sound....huhuhu....aku kena sound...jangan asyik buat kek jer tiap2 minggu...kesihatan kena jaga jugak...asyik makan manis2 jer.....huhuhu.....



    Kek ni aku buat sempena majlis perpisahan salah seorang staff kat opis....special dedicate to him diatas promotion beliau....at the same time ada gak sebiji kek lain utk sambutan hari lahir staff....anyway aku puas hati...sekelip mata ...kek tu licin dari pandangan....hehehe...TQVM kepada Dayang atas sumbangan kek yg marvelous....kepada yang tingin nak buat ni resepinyer...bahan2nya sangat mudah...buat pun mudah....

    Super Moist Eggless Chocolate CakeSumber Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

    bahan-bahan : loyang 6-7 inci
    • 1 cawan tepung gandum
    • 1 sudu kecil baking powder
    • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
    • 1/2 cawan serbuk koko  
    • 2 sudu besar susu tepung
    • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
    • 1 cawan gula perang
    • 1 sudu kecil esen vanilla
    • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
    • secubit garam
    • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
    • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
    Cara-cara :
    1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
    2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
    3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
    4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
    5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
    6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran


    Thursday, 3 November 2011

    Cheedar Cheese Cake


    InshaAllah tak ada aral...esok nak balik kampung...sambut Aidiladha bersama mak, abah dan adik beradik di kampung yang tak berapa kampung...hehehe...kain baju belum berkemas....terpikir pulak buah tangan tak ada nak dibawa....nak buat biskut??? Alahai...remehnyer kerja...nak senang buat kek jer....terus terpikir nak buat Kek Pandan Lapis...Alahai.... lupa pulak nak beli tepung hong kwee tu....balik dari kerja singgah kat mini market area rumah ni...semuanya tak ada...sudahnya beli la chedar cheese...teringat hari tu pernah berhajat nak buat...so habis jer cerita Sofiyya terus ke dapur...capai mixer...panaskan oven...Jeng!!!Jeng!!Jeng!!!nilah dia ...Chedar Cheese Cake....Just For You Mak...huhuhu...



    Tapi jangan la korang tanya apa rasanya...aku sendiri pun tak rasa lagi....nak bawak balik sebiji ni ke rumah mak...suh mak potong nanti....kalau tak sedap...ampun la ya mak....hehehe...baru first time buat....siapa yang berminat ni resepinya...sumber dari My Resepi....tajaan CMG...

    Bahan-bahannya
    • 250 g mentega
    • 230 g gula kastor
    • 4 biji telur Gred A
    • 80 g keju cheddar, didadu sederhana besar
    • 100 ml susu UHT
    • 280 g tepung gandum
    • 1 camca teh baking powder

    Cara-cara

    1. Putar mentega dan gula kastor hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang.
    2. Tambah kiub-kiub keju dan gaul adunan hingga sebati.
    3. Satukan tepung bersama serbuk penaik dan diayak. Kemudian masukkan tepung berselang seli dengan susu UHT hingga habis. Gunakan speed perlahan. Gaul rata.
    4. Tuang adunan ke dalam loaf tin yang telah digris dengan mentega dan dialas kertas pada dasarnya. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175C selama 45 minit atau hingga masak.
    5. Boleh juga ditaburkan keju cheddar parut diatas adunan kek sebelum membakar (jika suka....).

    Senangkan tengok resepinyer...Jom cuba yuk...







    Wednesday, 2 November 2011

    Karipap Rangup & Rapuh

    Entah mimpi apa aku ni...buat karipap memalam ni...huhuhu...ni gara2 tengok gambar karipap Kak Ita Masam Manis yang dipost oleh cik Julia kat facebook....dek kerana kejelesan dengan kecantikan karipap sentuhan Kak Ita...akupun terus menguli tepung buat doh karipap...sementara doh masuk peti ais...aku start menyediakan intinya....dan hasilnya...Tadaaaa!!!!....




    Jangan lak uols compare yer....dah tentu karipap ni tak secantik karipap Kak Ita...sentuhan tangan Kak Ita halus berseni...apatah lagi dengan mutu persembahan dan gambar yang mengkagumkan...setakat mutu hasil gambar dari iphone aku ni jer.....compare DSLR Kak Ita....malu weiiii...tapi takpelah...sekurang2nya kita mencuba yang terbaik dengan kemampuan kita...tak gitew cik kiah...hehehe....


    Kulit karipap ni memang lembut....walaupun aku terbuat tebal sikit kulitnya...tapi still lembut dan rapuh...ni kerana penggunaan minyak panas semasa penyediaan adunan dohnya....kepada yang berhajat disini aku copykan resepinya...


    By : Ros
    Rujukan : Bukan Sekadar Masakan
    Sumber : Kak Ita Masam Manis

    Untuk Pastri Rapuh
    400gram tepung gandum
    1/2 cawan minyak
    2 sudu besar marjerin
    1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)-aku letak air dalam peti ais
    garam

    Cara Membuatnya:
    Buat Doh Pastri dulu
    Campurkan sedikit garam dalam air sejuk
    Masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan ia  akan jadi  berketul-ketul halus, macam serbuk roti,
    Panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
    Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu
    Setelah menjadi doh dan pemukaan doh agak licin,  masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam
    Langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti.
    Sementara itu boleh buat inti karipap.

    Untuk Inti
    1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)-aku campur kentang dan keledek
    1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
    2 sudu besar udang kering
    2 sudu besar serbuk kari
    1 sudu besa cili kisar-aku x letak
    garam

    Potong dadu keledek dan rendam dalam air
    Blender udang kering dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan.
    Panaskan minyak dan tumis cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.
    Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati
    Akhir sekali masukkan keledek dan 1 cawan air
    Kacau selalu dan biarkan keledek empuk
    Sesuaikan rasa, masukkan garam secukup rasa
    Setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.


    Actually balik keje tadi...kebetulan adik aku dah buat kuih untuk minum petang...ni dia Kuih Lompang cik Syafiqah....so malam ni baru makan together dengan karipap...lebih esok boleh buat breakfast....setakat ni adik aku sorang ni menunjukkan minat dalam arena masak memasak ni...banyak gak resepi dia dah cuba menjadi....cuma dari segi skill dan kecekapan perlu banyak diperbaiki lagi...Cehhh!!!dah macam juri Master Chef lak aku ni...hihihi....so selamat menjamu mata....jika berkelapangan cubalah....