Followers

Saturday, 31 December 2011

Suzie's Pavlova


Alhamdulillah...hari ni berjaya menyiapkan tiga biji Pavlova for my lovely customer...hehehe...TQVM to Niza yang menempah dua biji Pavlova sekaligus dan Naza dengan sebiji Pavlova for her sweet princess Aisyah and Safiyyah....harap2 semua suka menikmati Suzie's Pavlova...hihihi...


Pavlova kali ni aku masukkan 5 jenis fruits....anggur, buah naga, strawberry, kiwi dan mangga yang tak ada dalam gambar di atas...hehehe...


Kepada yang terliur menyaksikan keindahan Pavlova ni...buat apa biarkan air liur anda meleleh lama...jom tempah Suzie's Pavlova...hahaha...keenakan anda kebanggaan kami...gitewwww...slogan aku....hahaha... 



Ni aku masukkan gambar princess Naza iaitu Aisyah dan Safiyyah yang teruja nak potong Pavlova....hehehe...nanti boleh suruh mama tempah kat auntie lagi.....


Alhamdulillah...so far customer memberikan feedback yang positif.....InshaAllah...aku janjikan yang terbaik buat semua bakal pelanggan....yuk mari kita berPavlova....

 
Suzie's Pavlova ready to delivery


Friday, 30 December 2011

Pavlova Datang Lagi..



Alhamdulillah syukur hari ni dapat memenuhi dua lagi tempahan Pavlova...tempahan kali ni diterima dari Cik Nurul Ikma yang comei lotei....dan member lama Pn. Juliyana....kali ni Pavlova aku tukar buah-buahan segarnya...dari anggur merah dan pisang kaki ke buah naga dan mangga...kiwi dan strawbery masih dikekalkan dek kerana warna dan rasanya yang menawan...hehehe...




Harap sangat kombinasi buah-buahan ni sedap juga...sbb tuan punya Pavlova belum pernah try lagi gabungan buah-buahan ni....tapi berdasarkan testimoni daripada Cik Nurul...katanya sedap....ni aku tayangkan sikit pelanggan aku yang comei dengan Pavlova aku...hihihi...



Sebagai testimoni, aku masukkan chat whats up yang diterima daripada Cik Nurul ni....hehehe...jangan marah yer dik...nanti akak bagi royalti...hehehe....terima kasih sangat sebab sudi menempah Pavlova akak.....harap2 tak serik nak tempah lagi...huhuhu...


Moga2 kata-kata Cik Nurul ni jadi perangsang dan semangat kat akak nak buat Pavlova lagi....hehehe...seronok sangat bila orang suka dengan hasil airtangan kita...duit bukan ukuran tetapi kepuasan pelanggan yang lebih diutamakan....haaa....dah macam  slogan 1 Malaysia jer dah...huahuahua...



Kepada yang belum pernah merasa kenikmatan Pavlova...apa ditunggu lagi...hihihi...

Bubur Durian



Assalamualaikum...lama rasanya tak bersiaran...maklum la cuti sekolah belum lagi berakhir...so last week balik kampung ambil anak dara dan anak teruna aku yang teruja sangat nak tinggal di kampung...so memandangkan masih musim buah-buahan..so apa lagi bila balik rumah macam-macam diangkutnya...buah durian, rambutan, pulasan, manggis dan cempedak..dah macam2 bau ada kat dapur rumah....semua tu rezeki dari Allah...Syukur Alhamdulillah...mana yang banyak tu kita sedekahkan pada jiran-jiran...dapat sama-sama rasa...bila dah ada durian...so tak lengkap jika tak buat bubur durian...dan inilah hasilnya...



Bila bubur durian aku suka cicah dengan roti...setengah orang suka dengan pulut...tapi aku rasa muak sangat makan dengan pulut...merangkap juga rasa malas nak masak pulut...hehehe...leceh betul rasanya...so yg tak leceh dan senang jawabnya cicah ngan roti jer la...yummiieee...



Kepada penggemar bubur durian atau ada yang panggil Serawa Durian...ini resepi aku...

BUBUR DURIAN
Bahan-bahannya :
10 ulas isi durian
5 ulas durian
200 ml santan kotak - ikut suka santan segar pun boleh
5 sudu besar gula - anggaran
Secubit Garam
2 ketul Gula Melaka/Manisan
2 helai daun pandan
Air jika perlu

Cara Membuatnya:
1) Masukkan semua bahan kecuali 5 ulas durian.
2) Tunggu hingga mengelgak barulah masukkan 5 ulas durian tersebut utk pastikan masih ada isi durian pada biji durian tadi. Tunggu mengelegak dan tutup api. Sedia dihidangkan.




Thursday, 22 December 2011

Fruits Salad


Memalam...cik abang minta buatkan salad buah la pulak..huhuhu...yelah dah janji nak buat tapi keterlupaan jer...bukan apa lepas dinner...dah kenyang..malas pulak nak buat...hihihi..padahal bukan susah pun...potong buah masuk dalam bekas..letakkan sajer mayonis salad buah...Tadaaaa...dah jadi..resepi paling simple...hehehe...


Kalau nak sedap lagi buat salad buah ni...campurkan yogurt...ermmm...terbaekk...serve sejuk...mmg sodap...





Jintan Manis Product



Alhamdulillah...dah berjaya menjadi pengedar pavlova...hehehe...TQVM to Pn. Hawa and Pn. Shikin sebab menjadi pelanggan sulung pavlovaku...hehehe....sajer suka2...bagi kengkawan rasa kesedapan pavlova..pada yang nak buat sendiri...follow sajer step by step resepi ni...pada yang agak malas nak kotorkan dapur...tempah jer kat aku...harga promosi hingga hujung tahun ni...tahun baru mungkin harga baru...hehehe...namapun tahun baru...harga baru...tapi jangan risau tetap mampu milik...yang pasti tak lebih RM30...jangan risau...niat nak bagi kawan2 rasa resepi yang sedap banget ni....

 

Jom layan...gambar pavlova yang aku jual ni.....hihi..tgh layan telemovie Mimpi Sampai Ke Bintang....tak dapat celoteh panjang...Daaa...




 

Monday, 19 December 2011

Sup Cendawan Berkrim



Malam-malam ni...dengan cuaca sejuk dan hujan yang turun membasahi bumi....tekak ni teringin pulak nak makan sup cendawan berkrim...hihihi...pandai memilih betul tekak ni yer...huhuhu...kebetulan bahan2 ada kat rumah...balik kerja tadi pun agak lewat...so masak sup cendawan ni adalah langkah yang bernas...hehehe...




Jika ambil keputusan tak masak nasi for dinner..aku mesti call cik abg dulu tanya dia...lunch tadi ada makan nasi tak???so kalau dia jawab makan baru aku proceed buat sup ni...jika tak makan nasi aku risau berangin pulak perut cik abg kesyangan kita ni..hihihi...



Kepada pencinta sup cendawan dan teringin nak buat sendiri boleh la baca resepi ni....yg dah digodam oleh cik puan suzie...hehehe...sukatan adalah anggaran sahaja yer..pandai2lah korang agak mengikut saiz perut masing2...hahaha..jgn marah...:p

Bahan-bahannya:
3 cawan susu segar Dutch Lady- utk versi banyak dan berlemak2
1 kiub ayam Maggi- kasi umppphhh
720ml air - ikut sukatan paket serbuk cendawan Maggi
1 paket serbuk krim sup cendawan Maggi
1 tin cendawan butang-dipotong nipis
2 sudu besar tepung gandum-agen pemekat sup

Cara membuatnya:
1) Masukkan 720ml air ke dalam periuk diatas api sederhana besar. Masukkan serbuk krim sup cendawan.
2) Kacau menggunakan whisk bagi memastikan ianya tidak berketul. Tambahkan susu dan kiub.
3) Kacau hingga ianya agak pekat masukkan cendawan dan tepung gandum.
4) Jika kurang masin masukkan sedikit garam dan kacau sahaja dengan whisk sehingga pekat.
5)Bila sup mengelegak bolehlah dipadamkan api.





Untuk penyediaan roti tu..aku cuba mengkreatifkan diri.....nak makan sup tetiba bun tak ada, french loaf tak ada...garlic bread apatah lagi....huhuhu...akupun gunakan jer roti gardenia stok yang ada kat umah ni...aku sapukan sedikit dengan butter...pehtu aku sapukan dengan hirisan bawang putih...pehtu aku panaskan seketika dalam toaster...tadaaaa....jadilah roti garlic versi suzie...hehehe....Srupppp...cedapnyer...selamat mencuba..



Sunday, 18 December 2011

Pavlova


Assalamualaikum....Alhamdulillah syukur kepadaMu Ya Allah...hajat nak buat Pavlova telah menjadi dengan izinMu....sebelum ni tertanya2 macam mana la rasa Pavlova ni...dan akhirnya aku dapat merasa keenakan Pavlova ni....personally....jika ada yang tanya apa rasa Pavlova ni...aku boleh jawab...Yummilicious!!!memang sedap...:)




Aku buat Pavlova ni...memang dengan penuh kasih sayang......hehehe...tak ada langgar2 sukatan...tak ada curi2 masa.....pantang semua dijaga dengan berhati2 bagi memastikan Pavlova aku jadi sebaiknya...tak lah seperti nasib Macaroon yang pernah aku buat...hahaha..tong sampah la jawabnya kalau tak jadi....



Tapi jangan tak tau...masa buat ni ada gak kesuspenannya...bukan apa...time buat ni lupa la pulak..gula aku simpan dalam peti ais...so keadaan gula tu agak lembab la...nasib baik akal panjang sikit time tu..so aku panaskan kejap dalam microwave...bukan apa...rumah aku ni tengah musim semut...pantang ada gula..semut berpesta walaupun gula tu belum dibuka...suspen kedua...time nak buat whipping cream...tak jadi kental la pulak...jadi macam susu basi...hahaha...terpaksa buka youtube...dan baru terperasan aku terlebih putar...huhuhu...so adunan pertama whipping cream bertemu tong sampah..hahaha...walau bagaimanapun kali kedua menjadi dengan cantiknya...hehehe...


Kepada yang berminat nak buat...disini aku syerkan resepi yang aku follow..aku ambil dari blog irmadilandon...walaupun aku tak kenal dia..apatah lagi dia memang tak kenal aku...tapi aku selalu follow blog dia..aku minta halalkan  resepi ni dan teknik yang dia sampaikan...mmg banyak resepi Pavlova boleh kita dapat dari internet..tapi aku berkenan dgn resepi dia...sebab dia bagi details do and don't dalam pembuatan Pavlova ni...Tq dear...hihihi..



Disini aku copykan resepinyer...

Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

Tip sebelum membakar :

1- Pastikan (baca dengan nada garang. hihi) ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak. Lain la kalau korang tak kisah. Dalam hati duk kata," apasal la meringue aku tak bertanduk langsung." heh.

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. Apa eh istilah melayu dia.? 

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. Bukan senduk kari ye..! Kang ada pulak rasa kari dalam pavlova. 

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Saya gunakan tin kek yang bersaiz 7 inci. Zaapp. Dah jadi bulat. 

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. 

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah. 

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan. 

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.

Sedia untuk dimakan.


Akhir kata...moga Allah kekalkan ilmu aku ni...dan... moga Allah jauhkan sama sekali  dari perasaan riak dan takbur...Hanya satu yang aku harapkan....agar aku dapat berkongsi ilmu dengan semua pembaca blog ini....nak berkongsi rasa dengan semua pembaca blog...tak dapatlah nampaknya..hehehe... kenalah buat sendiri...ngehngehngeh....tetapi InshaAllah jika dizinkan kalau ada yang berminat...aku rasa aku berani nak ambik tempahan...gitewwww...hehehe...

Friday, 16 December 2011

Daging Blackpepper


Last week ada buka booth derma darah di opis...berhajat la nak menderma sbb dah lama tak menderma...Alhamdulillah setakat ni ada la dalam 2 ke 3 kali menderma...tapi malangnya kali ni....tak lepas aku nak menderma...mmg x jangka betul sbb sebelum ni x pernah ada masalah...rupanya aku ni kurang hemoglobin...utk diri sendiri cukup tp untuk didermakan kpd org lain x boleh....huhuhu...sepatutnya untuk menderma hemoglobin hendaklah 12.5 ke atas tapi aku sekadar 12.3 jer....so simpan jer la darah kamu ni yer suzie utk kegunaan sendiri...hihihi...x ada rezeki nak menderma....



Dengan muka selamba aku tanyalah kat petugas tu...apa yg perlu saya makan utk tingkatkan tahap hemoglobin saya...so dia jawab..awak makanlah makanan penambah darah...mcm kerang ke...errmmm ok...aku lak mmg jarang beli kerang....walaupun anak dara aku suka...sbb malas sikit nak membasuh kerang tu...jika sekali sekala anak dara aku minta...barulah aku belikan..sbb Dina suka sangat kerang...so pikir punya pikir teringat ada daging dalam freezer...ermmm..daging pun penambah darah....so aku buatlah Daging Masak Blackpepper dgn campuran batang saderi dgn lobak merah utk lunch hari ni...



Untuk yang berminat nak mencuba...ni resepinyer...resepi campak-campak jer...

Daging Masak Blackpepper
Bahan-bahannya:
250 g daging dihiris nipis
1 batang lobak merah
2 batang daun saderi
1 labu bawang holland-dipotong bulat
3 biji bawang putih-dicincang halus
1 inci halia-dicincang halus
3sb sos tiram
2sb sos cili
2sb tepung jagung
3sb kicap manis
Air, garam dan minyak secukupnya

Cara Memasak:
1) Tumiskan bawang putih dan halia yg dicincang. Kacau supaya tidak hangus.
2) Masukkan daging, kacau rata dan masukkan sos tiram.
3) Masukkan sedikit air dan kacau hingga sedikit mengelegak. Masukkan sos cili dan kicap manis.
4) Masukkan saderi dan lobak merah.
5) Kacau hingga sebati. Masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air.
6) Tunggu mengelegak dan kuah menjadi sedikit pekat dan tutup api.

*Info Tambahan: Daun Sup yang segar untuk hiasan daging blackpepper ni adalah hasil tanaman aku sendiri...hihihi..

Butter Bread with Scrambled Eggs & Baked Beans

Assalamualaikum...semoga semuanya sihat sejahtera hendaknya hari ni...pagi2 sabtu ni...biasalah cam liat jer nak bangun...lima hari bekerja kena bangun awal...so time2 cuti ni rasa nak bangun lewat jer...tapi tak elok la yer kengkawan...rezeki lambat masuk umah..yelah..dah tuan rumahnyer pun bangun  lewat...hehehe...hari ni cik abg gi keje so bangun la buat sarapan...tinggal bertiga jer sebab dua org dah dieksport ke kampung...masak simple2 jer utk breakfast...


Inilah breakfast kami sekeluarga hari ni..Roti Butter dengan Telur Hancur dan kacang Panggang dalam bahasa melayunyer...hihihi...jagung tu pemberian jiran tetangga yang baru balik dari Cameron Highlands...Terima Kasih la yer Pn. Ira...saya ni mmg peminat setia jagung...sebab tu dah turun ke anak daraku sorang tu....suka sangat jagung...rindu lak kat Dina sebab selalu suka rebut2 jagung dengan dia...baru 2 hari balik kampung...rindu sangat kat diaorg...huhuhu..



Untuk entry ni...tak ada la berniat nak syer resepi rebus jagung ekkk...hahaha...aku syerkan how to make scrambled eggs....resepi mudah dan ringkas...

Scrambled Eggs
Bahan-bahannya:
3 biji telur ayam
1/2 cawan susu segar
1 sudu besar butter
Sedikit Garam
Sedikit cheese mozarella utk ditabur diatasnya *optional

Cara membuatnya:
1) Panaskan pan/kuali dan masukkan butter.
2) Pecahkan telur dan kocakkannya sambil masukkan garam secukup rasa.
3) Masukkan telur ke dalam pan dan kacau perlahan dan masukkan susu segar.
4) Bila telur agak kering terus padamkan api. Jangan tunggu telur tu garing.
5) Masukkan telur ke dalam piring terus taburkan cheese. Sedia utk dihidangkan.


Actually scrambled eggs yg aku buat ni pun tergaring sgt...huhuhu...takpe la yer...maafkan teman....teman tadi kelam kabut kat dapur takut terlambat sediakan bekpes....hihihi...sape2 nak try dialu-alukan....daa...



Thursday, 15 December 2011

Roti Telur Serunding Ikan Bilis


Roti telur pun masuk blog ekkk...hihihi...ni gara2 virus M masih menyerang...so kita upload menu2 simple jer la kan...hahaha...x best ekkk....tapi rasa dia best....hahaha...yang buat best dan specialnya roti telur ni sebab diintikan dengan serunding ikan bilis air tangan mak kita ok...masa mak datang rumah hari tu..mak dah siap buat sekilo serunding ikan bilis buat anak2 dia....yuhuuu...



Kalau pening2 nak buat bekpes untuk anak2....inilah antara menu yang selalu aku buat...roti telur...sama ada dimakan dengan kacang panggang, telur hancur atau serunding...menu simple tetapi menyelerakan untuk budak2...termasuk mak budak...hehehe...untuk resepi roti telur selalunya aku buat macam ni....


ROTI TELUR
Bahan-bahannya:
5-6 keping roti potong
2 biji telur
sedikit lada hitam/cili mesin (ikut suka)
garam secukup rasa
marjerin/butter untuk menggoreng

Cara Membuatnya:
1) Pecahkan telur dan kacau menggunakan garfu hingga sedikit kembang.
2) Masukkan lada hitam/cili mesin sedikit dan garam secukup rasa.
3) Celupkan roti dalam telur tadi dan terus digoreng dengan sesudu butter untuk sekeping roti.
4) Terbalikkan roti bila telah kuning dan angkat bila agak garing. Ulang step yang sama hingga telur habis.



Untuk serunding ikan bilis...so far aku memang tak pernah try buat...tapi kalau raya memang selalu la aku tolong kacau serunding ni hingga kering...InshaAllah nanti aku nak try buat jugak serunding ni....apa2 aku masukkan dulu resepi serunding ikan bilis mak aku ni...nanti bila aura aku tetiba datang nak buat...senang sikit boleh la rujuk sini.....hehehe...

SERUNDING IKAN BILIS
Bahan-bahannya:
1/2 kilo ikan bilis telah dikopek
1/2 kilo bawang merah kecil
cili kering ikut kepedasan masing-masing
asam jawa
gula secukup rasa

Cara Membuatnya:
1) Bawang merah dihiris nipis dan digoreng kesemua menjadi bawang goreng.
2) Ikan bilis yang telah dicuci di mesin kering atau di tumbuk hancur/lumat.
3) Tumis cili kering mesin hingga naik minyak.
4) Masukkan asam jawa dan gula secukup rasa. Kacau hingga sebati dan mengelegak.
5) Barulah masukkan ikan bilis yang telah dikisar hancur tadi dan kacau sebati.
6) Masukkan bawang goreng tadi dan kacau hingga serunding menjadi ringan dan kering.

- SELAMAT MENCUBA -


Wednesday, 14 December 2011

Orange Cake Blended


Errmmmm...amacam nampak sedap tak cup cakes ni....hihihi...actually ni utk sebijik kek berloyang...tapi dek kerana aku nak bawa utk makan2 percutian hari tu...aku buat dalam bentuk cup cake...senang nak pegang bila nak makan...and hygien sikit...huhuhu...kek ni dah beberapa kali gak aku buat...dan sedap wei (angkat bakul sendiri..hehe)...tekstur dia bukan macam kek orange sponge...dianya tekstur ala2 muffin...tidak berminyak...ataupun muak...senang masuk melalui tekak terus ke perut....hehehehe...



Dan satu lagi aku suka tentang kek ni....resepinyer sonang banget....kalau korang x caya meh tgk resepi ni....x yah ada mixer pun leh buat.....bahan2nya semua bahan asas yang ada di dapur....apa tunggu lagi...yuk try....ngeh ngeh ngeh...

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

  • 1 bji buah limau
  • 1 cawan minyak
  • 2 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

Cara-cara

  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

 

Resepi asal aku tak tau dari siapa...sebab rata2 semua blogger masakan dah try resepi ni...so kepada yang empunya resepi mohon halalkan yer...hehehe...i lap u...

Macaroni Bakar

Assalamualaikum kepada semua pengikut2 setia yang menjenguk blog Jintan Manis...walaupun tak cuba resepi akak ni...sekurang-kurangnya bagi idea la kat korang...bila tetiba tekak rasa nak makan dah ada idea nak masakkan....tak gitu cik kiah....heheheh...lama tak bersiaran gara bercuti-cuti Malaysia...maklum la cuti sekolahkan....sesibuk mana pun aku...memang aku dah peruntukan every year...hujung tahun aku mesti bercuti ngan family aku....setakat ni aku memang buat rotation...last year with my family...so this year time mertua family...tapi so far pergi ambik rumah peranginan majikan la....jimat banyak untuk peruntukan family yang ramai...kalau nak sewa hotel...banyak bilik kut kena booking...hehehe...so far pernah ambil banglo peranginan majikan aku kat Cameron Highlands dan banglo kat PD bersama family mertua, last year pergi Langkawi dan mid this year Kondo Peranginan PD dengan family aku....dan baru ni dengan family mertua....Alhamdulillah so far memang rezeki aku...apply jer memang dapat....

 

Sebelum pergi Kuantan...aku with ipar duai dah decide...malam pertama kitaorg decide buat western food....SIL merangkap biras buat coleslow, spagetti cabonara dgn ayam panggang (sedap doww), SIL sorang lagi buat mushroom sup with bun and french loaf...dan aku lak buat mashed potato with black pepper gravy...pehtu terasa macam simple sangat lak...hehehe...so last minute akupun tambah satu lagi menu western Macaroni Bakar...actually this is first time aku buat...sbb aku tak la berapa suka sgt...selalu makan pun setakat 1-2 slice boleh la...pehtu tak leh masuk dah...sebab aku cepat muak makan macaroni ni...huhuhu...


Ni rupa macaroni aku sebelum dibakar...tapi aku rasa kurang power la macaroni ni...sbb x letak fresh milk....aku decide pun last minute so susu pun lupa nak beli....and then risau lak takut cepat basi....so aku decide tak letak susu...ni resepi yang aku ambil dari My Resepi tanpa guna susu...

Bahan-bahan ( 3 orang makan )
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 paket daging kisar
  • 1 tin cendawan butang (dipotong nipis)
  • 3 ekor sotong (dipotong nipis) - x letak sbb x suka baunya
  • 10 ekor udang (dibuang kulit) - x letak ganti dgn sosej
  • 1/2 paket macaroni (direbus)
  • 6 biji telur
  • sedikit garam
  • minyak untuk menumis
  • mayonis, cili sos, cheese mozarella (topping)

Cara-cara

  1. tumis bawang putih hingga naik wangi
  2. masukkan daging kisar, udang, sotong dan cendawan serta garam
  3. masukkan macaroni yang telah direbus tadi dan kacau sekejap
  4. tutup api. letak telur dan kacau rata
  5. sapukan loyang dengan mentega dan letakkan macaroni yang telah di masak tadi di dalam loyang
  6. taburkan cheese mozarella yang telah di sagat di permukaan macaroni tadi sehingga menutupi permukaannya.
  7. letakkan mayonis dan cili sos di atas cheese tadi. bakar pada suhu 120 selama 45-60minit
  8. siap untuk di makan.



Monday, 5 December 2011

Pau Inti Kacang

Amboiii...gigihnyer...nak masukkan satu lagi entry tertunda ni....hihihi...tapi semuanya kuih melayu....ala2 biasa2 jer...hehehe...x pe lah yer...bagi tujuan rekod yang airtangansuzie dah try resepi ni...hehehe...resepi pau ni aku ambil dari Dapur Mamasya...cuma inti kacang aku buat resepi Kak Ita masa buat Pau Rose Keledek Ungu hari tu...


Kejadian pau ni tak le cantik mana...tapi setakat nak buat minum petang sekeluarga...lepas la...hehehe...inilah rupanya pau inti kacang aku....janji bentuknya bulat putih berseri sama cam pau lain...kalau bentuknyer lain...pelik jugakkan...sure tak jadi maknanya pau aku...hihihi...



KUIH PAU
Resepi : Fp K.Liza.
Sumber: Dapurmamasya

bahan.
500 gm tepung pau atau tepung gandum - guna tp pau
1/2 s/k baking powder
1/2 s/k garam
1 s/b gula
2 s/k yeart mauripan
2 s/b shorterning
250 gm air suam

Cara
1. Gaul rata semua bahan kecuali air.
2. Masukkan air sedikit-sedikit sehingga habis.
3. Uli sehingga licin[tak lekat ditangan.
4. Tutupkan dgn kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.
5. Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil.
6. Bulatkan dan masukkan inti mengikut kesukaan sendiri [inti ayam/kacang merah/kaya/kelapa/daging].
7. Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas.
8. Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
9. Panaskan kukusan.
10. Masukkan adunan dan masakkan selama 10 minit.

Selamat Mencuba


Pisang Goreng Rangup

Aikkk...suzie..sempoinyer kamu punyer enrty....Pisang Goreng jer...hahaha...tak kisahlah yer uols...yang penting kite nak syer cam mana nak buat tepung goreng pisang tu rangup dan sedap....ilmu walaupun simple tapi jika dimanfaatkan oleh orang lain...berkat InshaAllah...


Nak syer resepi pisang goreng rangup ni pun...bukannya complicated pun...hihi...aku guna tepung goreng pisang Adabi jer....hahaha....tapi nak tanya korang...kalau korang guna tepung goreng pisang Adabi semata2...agak2 korang suka ke?...Kalau tanya aku...memang aku tak suka...dah la makan minyak...pehtu rasa wangi la pulak...so  bagi mengelakkan keadaannya sebegitu...tips untuk merangupkan tepung goreng pisang tu...korang campurkan separuh daripada tepung goreng pisang Adabi dengan separuh lagi tepung beras dan sedikit garam...maka jadilah ia goreng pisang macam yang jual kat gerai tu...tak payah la setengah tu guna macam2 utk merangupkan tepung goreng pisang yang belum tentu jadinyer...hehehe...



So apa lagi...kalau agak2 singgah pasar atau pasar malam...jumpa pisang yang boleh digoreng...try la resepi aku ni...hihihi...Daaa....