Followers

Saturday, 11 February 2012

Masak Lemak Ketam


Alhamdulillah syukur atas nikmat rezeki yang Kau berikan....selesai sudah jamuan makan tengahari buatku sekeluarga...gandingan Masak Lemak Cili Padi Ketam...dengan Ikan Cencaru Sumbat Sambal...berpeluh2 dibuatnya....gandingan dua resepi yang mantap...bargabung...meletopp.....heheheee........




 


Masak Lemak Ketam

Bahan2nya:
3 ekor ketam yang telah dibersihkan
200ml santan kotak
2 biji tomato belah 4
4 biji cili padi
1 labu bawang merah
1 helai daun kunyit
1 batang serai diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping
Garam & Gula secukup rasa

Cara memasak:
1) Tumbuk bawang dan cili hingga lumat. Masukkan ke dalam periuk.
2) Masukkan santan, daun kunyit, serai dan sedikit serbuk kunyit.
3) Rebus hingga mengelegak, masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa.
4) Sedia utk diangkat dan dihidangkan.



Yee Sang

Assalamualaikum...selesai sudah kerja di dapur....bolehlah masuk blog...hehehe...hidangan tengahari telah tersedia...Masak Lemak Ketam, Kerabu Daun Selum dan Cencaru Sumbat Sambal....belum terasa nak makan lagi...Breakfast Bihun Goreng bersama Drummet Goreng Tepung sarapan pagi tadi masih terasa...hehehe....sebagai hidangan selingan sambil menonton tv..aku cuba buat Yee Sang...sejenis hidangan yang disajikan oleh masyarakat cina bila makan besar sebelum Tahun Baru Cina....



First time try makan Yee Sang masa boss aku ajak makan ke rumah beliau masa Tahun Baru Cina baru-baru ni.....sebelum makan hidangan Ayam Kenny's Rogers...kami dihidangkan dengan Yee Sang vegetarian...first2 tu macam takut jugak nak rasa...tapi bila dah rasa...ermmm...enak juga makanan ni...hihihi...terus berazam nak try buat sendiri...dan inilah hasilnya...walaupun tak banyak ramuannya...tapi rasanya tetap ada....resepi aku olah daripada resepi dibawah ni...dari blog Mawar Merah ..... bahan2 yang aku gunakan hanya lobak merah, mangga muda, timun dan kacang....utk sosnya aku guna sos plum, madu, jus lemon dan bijan....jika da yang nak full version boleh tengok resepi ni....


Bahan-bahannya:
250 gram fillet ikan (salmon atau pastikan anda membeli ikan segar dan hiris nipis isi ikan putih yang digemari)
Buah limau bali berukuran sederhana dikeluarkan isinya.

Bahan parut memanjang / racik memanjang:

2 biji lobak merah
1 biji lobak putih
2 biji epal hijau
2 biji mangga muda
100 gram nangka
100 gram sengkuang / sengkuang cina
20 gram bijan panggang
Kacang tanah (dipanggang dan dikisar kasar)
100 gram crakes rangup (pilihan) atau hirisan kulit wonton goreng
Untuk digaul:-
100 gram sos plum
100 gram madu
3 sudu jus lemon
1 sudu kecil rempah lima
1 sudu kecil lada sulah

Cara Menyediakannya:

1)      Potong / parut semua bahan berasingan dan susun dalam bekas hidangan ikut susunan yang digemari. Biasanya dalam bentuk bulatan.
2)      Campurkan semua bahan sos dan kacau rata
3)      Curah sos yang telah siap di atas bahan yee sang dengan rata.
4)      Letakkan bijan, kacang dan crakes / hirisan kulit wonton goreng di atasnya.
5)      Siap untuk dimakan.


Apam Belang



Assalamualaikum...hari ni tak bape sihat....start semalam asyik bersin jer...so selsema la jawabnya...bila dah selsema kepala pun berat jer....dah telan ubat tahan sakit....Alhamdulillah lega sikit....petang semalam kebetulan adik buat Apam Belang...ikut resepi yang aku ada syer sebelum ni....kejadiannya amat memberangsangkan...sangat2 lembut...permukaan apam pun tak berlubang2...




Apam ni memang tak rasa macam apam....rasa cam kek span pun ada...sangat gebu...anak2 lepas satu nak satu lagi...sesiapa yang berminat boleh cuba resepi ni... disini Apam Belang .....




Monday, 6 February 2012

Cherry Blueberry Streausal Squares



Assalamualaikum....moga kita dibawah lembayung rahmat Allah hendaknya.....dengan nikmat kesihatan dan kemurahan rezeki dari Allah...moga kita istiqomah dalam menunaikan kewajipan kita sebagai hambanya..InshaAllah... 

Lama sungguh tak bersiaran....ada jer resepi yang nak dishare...tapi keterbatasan masa...tidak mengizinkan aku berbuat demikian...lebih2 lagi sejak menceburkan diri di arena pavlova ni...hihihi...macam bisnes besar sangat gayanya....Alhamdulillah...dapatlah berkongsi sedikit ilmu yang Allah beri ini dengan insan lain....



Untuk kali ketiga aku buat lagi Streausal Squares ni...kali ni gabungan cherry dan blueberry....ermmm...memang sedap...hehehe....buah-buah ni boleh jer didapati di Tesco...so far harganya lebih berpatutan berbanding hypermarket lain...




Jika ada yang berminat boleh jenguk resepi sebelum ni...aku letak di label kek..walaupun ianya bukan kek..aku tak tau nak letak label apa...hihihi...bolehlah yer...;)



Selamat Mencuba...