Followers

Sunday, 27 May 2012

Blueberry Cheese Tart




Alhamdulillah...petang ni...juadah minum petang disajikan Blueberry Cheese Tart..dah lama nak buat...tapi asyik bertangguh...finally... hari ni Allah izinkan juga saya buatkan cheese tart ni....walaupun shell tart beli ready made jer...huhuhu...tapi rasanya buat sendiri lagi sedap...cuma virus malas ada sikit ni...beli jer yg ready made...cuma buat yg cheesenya sajer....hihihi..





Resepi Shell Tart

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Cara Membuatnya:
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  3. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.




Cheese

Bahan-bahannya:

250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
 
Cara Membuatnya:
  1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

Jika ada yang ingin melihat step by step cara pembuatannya disini saya copykan langkah demi langkah yang dibuat oleh Kak Ita.







Food Deco For Kid

Assalamualaikum w.b.t...moga sahabat-sahabat handai semua senantiasa berada di bawah lembayung rahmat Allah hendaknya....Alhamdulillah.... kita masih diberi ruang oleh Allah untuk menghirup udara di muka bumi ni....lama tak bersiaran....dan agak berabuk blog ni....melayan karenah si kecik Razin...penat dibuatnya...baru tadi dia masukkan separuh botol makanan ikan dalam aquarium...sakit pinggang dibuatnya mencuci aquarium tu yg selalunya jadi kerja papa diaorang...semalam saya ada ternampak di wall fb...food deco for kid...jatuh hati pulak dibuatnya....tak caya tengok ni....cute sgtkan???













Memandangkan keterujaan dengan deco ni...saya pun mencubanya utk breakfast dan fruits....jom saksikan hasilnya...hihihi..




Selamat Menjamu Mata...

Sunday, 13 May 2012

Roti Puri


Sebelum melabuhkan tirai malam...ingin dikongsi satu lagi resepi mudah tetapi sedap...selalu makan di kedai mamak...tetapi sekarang menikmatinya di rumah...dengan kebersihan dijamin...dan halalan toyibah InsyaAllah..

 



Sumber : My Resepi

Bahan-bahan ( dapat ler dlm 20 biji )

  • 4 cawan tepung gandum
  • 5 s/b marjerin atau kalau suka bole campur dgn minyak sapi - saya guna butter shj             
  • 1 s/b susu manis (tak letak pun ok) - x letak
  • 11/2 s/k baking powder
  • 1 s/k garam
  • Air secukupnya

Cara-cara

  1. Satukan tepung dgn baking powder dan garam
  2. Masukkan marjerin gaulkan sehingga sekata..
  3. Masukkan susu yg dicampur sedikit air..kemudian masukkan air sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh yg tak melekat di jari.
  4. bahagikan doh kecil-kecil sebesar 50 sen..akhir sekali canaikan doh..jgn terlalu tebal atau nipis...kemudian goreng..








Gandingan roti puri bersama kuah kari sardin..memang sedap...makan begitu sahaja juga sedap..tak makan minyak...silalah mencuba...


Puding Triffle Laici



Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...Ya Allah, bukakanlah bagiku pintu-pintu kebaikan, pintu-pintu keselamatan, pintu-pintu kesihatan, pintu-pintu nikmat, pintu-pintu keberkatan, pintu-pintu kekuatan, pintu-pintu cinta sejati, pintu-pintu kasih sayang, pintu-pintu rezeki, pintu-pintu ilmu, pintu-pintu keampunan, dan pintu-pintu syurga.
Wahai Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.





Alhamdulillah..dipertemukan doa yang begitu indah...itulah Doa Pembuka 12 Pintu..boleh diamalkan setiap kali selepas solat fardhu atau selepas solat dhuha sebagai penambah doa...moga Allah makbulkan setiap doa yang kita titipkan..InsyaAllah Ameen...seperti selalu saya memohon maaf jika hadirnya gambar makanan ini bisa meliurkan si penontonnya...saya mohon keampunan jika hadirnya gambar ini bisa merasakan kelebihan dan mohon dijauhkan sekali bisa hadirnya rasa riak...Ya Allah..berkatilah ilmumu..berkatilah tangan2ku yang membuatnya....bersihkanlah hatiku...kadangkala memang terasa gelodak jiwa...bercampur baur..bila setiap kali gambar masakan saya dimasukkan ke dalam facebook...sama ada bisa menjadi motivasi kpd si ibu utk mencuba atau saya terus dihimpit dosa..tatkala ada mata yang teringin tetapi tidak mendapatnya...atau ada mata yang tidak mampu utk mencubanya.....Ya Allah bimbinglah aku....






Saya doakan hadirnya blog ini dapat dimanfaat..dengan berkongsi resepi dan idea...moga dijauhkan dari segala yang buruk...kepada yang berminat ingin mencuba..idea Puding Triffle Laici ni saya perolehi dari blog kesayangan...iaitu dari blog Kak Ita Masam Manis...tetapi ada sedikit sebanyak olahan mengikut kreativiti sendiri...kepada yang ingin mencuba silakan....moga keberkatan air tangan ibu mampu melahirkan anak2 yang soleh dan solehah...




BAHAN KEK SPONGE - saya guna resepi sponge cake yg biasa saya buat
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
Bahagian yg ini ita tak buat ita guna kek coklat

BAHAN KASTARD
200 ml susu sejat
100 ml air
2 kuning telur-saya tak guna telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY
1/2 camca teh konnyaku jelly powder - saya guna puding ready made perisa honey dew
Gula secukup rasa,
500 ml air - ita campur sedikt air laici
1/2 camca teh strawberry emulco - ita guna laici esen
Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya - saya guna laici mcm Kak Ita
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi - ita guna jus laici

UNTUK SPONGE CAKE
Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.

UNTUK KASTARD
Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.

UNTUK JELLY
Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.

UNTUK TRIFFLE
Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..




Selamat Mencuba..InsyaAllah hasilnya tidak mengecewakan..memang sedap....



Red Velvet Cup Cake



Wahai Tuhanku, tunjukilah aku bersama mereka yang telah Engkau tunjukkan dan sihatkanlah aku bersama mereka yang telah Engkau sihatkan dan uruskanlah aku bersama orang yang telah Engkau uruskan dan berkatilah aku pada nikmat yang telah Engkau kurniakan dan hindarilah aku daripada sebarang kejahatan yang telah Engkau tetapkan, maka sesungguhnya Engkaulah penghukum dan tidaklah dihukumkan ke atas Engkau. Sesungguhnya tidak akan hina orang yang Engkau telah muliakan dan tidak akan mulia orang yang telah Engkau hinakan. Maka Berkat Engkau wahai Tuhan kami dan Maha Tinggi. Ameen..


 
 
 
 
Assalamualaikum w.b.t...moga sahabat-sahabat handai semua senantiasa berada di bawah lembayung rahmat Allah hendaknya....lama tak bersiaran di saat kesuntukan masa menguruskan rumahtangga...ada dua tiga menu yang belum sempat dimasukkan..InsyaAllah jika berpeluang akan dimasukkan kesemuanya...baru lega sikit bila anak-anak dah tidur..jika tidak jangan harap berpeluang mengetuk papan kekunci ni....ada sahaja karenah mereka..lagi2 sekecik Razin tu....


Lama juga tidak menyambung mengenali sifat-sifat Allah seterusnya...Jom kita sama2 hayati sifat Allah yang kelapan iaitu Iradat. Iradat bererti berkehendak. Sifat Allah ini menandakan bahwa Allah swt memiliki kehendak atas semua ciptaanNya. Bila Allah telah berkehendak terhadap takdir atau nasib seseorang, maka ia takkan dapat mengelak atau menolaknya. Manusia hanya dapat berusaha dan berdoa, namun Allah lah yang menentukan. Kehendak Allah ini juga atas kemauan Allah tanpa ada campur tangan dari manusia atau makhluk lainnya.
Sesungguhnya Tuhanmu Maha Pelaksana terhadap apa yang Dia kehendaki.” (QS. Hud: 107).







Alhamdulillah...dengan izin Allah...saya dapat memenuhi hajat adik yang teringin nak makan Red Velvet...saya juga dah lama teringin mencuba tapi tahap kemalasan yang tinggi selalu membantutkan hasrat dihati....tetapi bila adik dah mengutarakan keinginannya...saya cuba buat..walaupun semalam hari Sabtu terpaksa bekerja...balik kerja terus menyinsing lengan masuk dapur...sekali check dalam peti ais susu yang dibeli habis diminum anak2...aduhai....nak beli buttermilk..buttermilk habis...beli milk nak buat buttermilk pun habis....capai tudung keluar pulak pergi beli susu... mencabar sungguh....




Kepada yang berminat disini resepinyer :


Sumber : hanamemories
Bahan-bahan
Bahan Kek
  • 250g tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter
  • 160g gula kastor - resepi asal 300g
  • 2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
  • 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting

  • 227g cream cheese
  • 227 mascarpone - hana ganti cream cheese
  • 115g @ 1 cawan gula kastor
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream
  • hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut
Cara-cara

  • Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
  • Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
  • Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
  • Potong dan hidangkan.



Sunday, 6 May 2012

Nasi Kerabu


As Salam...kembali bersiaran walaupun kepala dah tersengguk-sengguk ni....esok dah bermula minggu baru...sebagai entry terakhir malam ni....ditayang pula Nasi Kerabu yang dibuat minggu lepas....walaupun kerja agak rumit sebab nak buat sambal dan serunding ikan...tapi bile dah menikmati hasilnya...Alhamdulillah....sangat puas hati...






Nasi Kerabu
Sumber : My Resepi


Bahan-bahannya : 

  • nasi putih biasa...saya tambah hirisan bawang, halia dan pewarna biru...


  • *bahan kuah tumis*
  • 5-6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • 1 biji kelapa parut
  • 1 batang serai
  • cili giling
  • 1 biji cili merah
  • 1-2 ulas asam keping
  • garam secukup rasa


  • *bahan sambal kerisik ikan*
  • 3-4 ekor ikan kembung sederhana besar
  • 3-4 ulas asam keping
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji cili merah
  • serbuk lada hitam dan garam secukup rasa

  • *bahan budu*
  • budu - family liza suka cap sedap sengoti @ cap yacop
  • 4-5 biji cili padi
  • limau kasturi @ limau nipis @ lemon
  •              
  • *bahan ulam kerabu*
  • 5-10 biji kacang panjang
  • 1 biji timun
  • 1/4 biji kubis
  • 1 batang bunga kantan
  • 1 batang serai
  • 1 genggam daun kesum
  • 1 genggam tauge

  • *lauk (optional)*
  • keropok ikan
  • telur masin
  • ayam goreng @ daging bakar @ ikan goreng celup tepung
  • bawang putih jeruk
  • solok lada - (haritu x buat,so, lenkali baru liza share resipi solok pulak)

  • Cara-cara

    1. Kuah_tumis
      utk kuah tumis: dari sebiji kelapa, sediakan santan pekat dan santan cair...blendkan bawang merah, bawang putih dan halia...panaskan santan pekat dalam periuk...kacau dan tunggu sampai pecah minyak...tumiskan bahan-bahan yang diblend tadi...setelah naik bau,masukkan cili giling ikut suka...kalau suka pedas, letaklah banyak-banyak...masukkan santan cair dan serai yang telah diketuk...masukkan cili merah (jangan potong)...kacau dan tunggu pecah minyak lagi...masukkan asam keping...masak hingga agak-agak pekat yang dikehendaki...bubuh garam secukup rasa...
    2. Sambal_kerisik
      utk sambal kerisik ikan: ikan kembung direbus dengan asam keping...kelapa digoreng tanpa minyak sehingga garing dan keperangan...kelapa goreng kemudiannya dikisar supaya sederhana halus...ikan rebus diambil isinya dan campurkan ke dalam kelapa goreng tadi...bawang besar dan cili merah dihiris...campurkan sekali lalu digaul rata-rata...bubuh serbuk lada hitam dan garam secukup rasa...
    3. Budu
      utk budu: potong cili padi...masukkan ke dalam budu dan perahkan asam limau...
    4. Ulam_kerabu
      utk ulam kerabu: kesemua bahan-bahan ulam kecuali tauge dipotong/dihiris halus mengikut kesesuaian...
    5. Nasi_kerabu_liza
      sedia utk dihidangkan - campur dan gaulkan nasi bersama kuah tumis, sambal kerisik ikan, budu dan bahan-bahan ulam...lauk opsyenal sebagai penambah selera :P



    Nasi Hujan Panas bersama Ayam Masak Merah Cendawan Butang



     
    Assalammualaikum w.b.t.....kembali bersiaran...sementara mata belum terlelap...saya masukkan entry tertunda dua minggu lepas...Nasi Minyak Hujan Panas...dengan gandingan Ayam Masak Merah bersama Cendawan Butang...






    Sumber : My Resepi

    Bahan-bahan ( 5 orang )

    • 4 cawan beras basmati
    • 5 cawan air
    • 2 kiub ayam
    • 2 helai daun pandan
    • pewarna merah, kuning dan hijau
    • [bahan tumis]
    • 1/2 inci halia
    • 2 ulas bawang putih
    • 1/2 biji bawang besar
    • 2 sudu besar minyak masak
    • 1 sudu besar minyak sapi
    • 1 batang kulit kayu manis
    • 2 kuntum bunga lawang
    • 3 kuntum bunga cengkih
    • 3 biji buah pelaga
    • [bahan hias]
    • bawang goreng
    • kismis

    Cara-cara

    1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
    2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
    3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
    4. Masukkan beras dan gaul rata.
    5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
    6. Masaklah nasi sehingga masak
    7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
    8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka.


    Puding Karamel


    Assalamualaikum w.b.t buat semua pengunjung blog amatur ni...maaf lama tak bersiaran...ni gara2 mood berblog jatuh merundum dek kerana masalah tidak boleh copy n paste....a few menu still pending because of this...anyway...thank you very much kerana masih setia...huhuhu...gaya macam ramai sangat pengunjung blog ni yer...hehehe...



    



    Bagi tidak menghampakan kengkawan yang menanti resepi ni...saya masukkan resepi Puding Karamel ni...bahan tak banyak...cara mudah...hasil hebat...giteww.....actually telur yang digunakan utk puding ni saya guna baki kuning telur buat pavlova...hihihi...sib baik jadi...cuma tak selembut selalu kerana kuning telur terlebih....hihihi...yg pasti amat nyaman ditekak ketika dinikmati masa sejuk...ermmmm...sodappp...







    Alamak...cam tak caya dah leh copy n paste.....yuhuuuu....boleh kembali beraktif masukkan entry....selamat mencuba....

    
    

    Puding Karamel

    Sumber : My Resepi

    Bahan-bahan ( saiz:16 cm )

    • 400cc(400ml) susu segar/susu cair
    • 5 sudu besar gula halus
    • 3 biji telur- pada suhu bilik
    • 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
    • 2-3 titik esen vanila             

    • [ KARAMEL ]
    • 5 sudu besar gula
    • 2 sudu besar air

    Cara-cara

    1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
    2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
    3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
    4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
    5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
    6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
    7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
    8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.

    Tuesday, 1 May 2012

    Bubur & Puding Jagung




    Ni tayangan tertunda minggu lepas....saya telah diberi oleh salah seorg opismate 10 tongkol jagung manis dari Cameron Highlands...ayahnya tanam sendiri...memang sedap dan manis...memandangkan ada meeting exec keesokannya di opis..so saya buatlah Bubur Jagung dan Puding Jagung ni...







    Alhamdulillah...bubur jagung tu dah menjadi rebutan exec2 kat opis...masa meeting tu ada dua tiga kali tambah...hehehe...akupun rasa nak tambah...hahaha....


    




    Cukup lemak, cukup manis, cukup pekat...InsyaAllah sedap la bubur tu...ok selamat menjamu mata..hihi..maaf tak dapat bagi rasa...



    Marble Sponge Cake


    Assalamualaikum w.b.t....ingatkan entry kek ni dah masuk...sekali tengok rupanya masih fasa draft...hahaha....kebetulan  mmg dah beberapa hari tak jengah masuk blog ni...huhuhu...


     

    Actually kek ni tak rancang pun nak buat...tapi masa terima order Pavlova dari customer...terpecah 2 biji telur tapi tercampur kuning telur..so guna telur yang lain...telur yang bercampur putih dan kuning aku buatkan sponge cake marble ni...hasilnya mabeless loba2..hahaha..gebus dan lembut skali...cedappp...satu hari je licin...kalau x sedap diaorg ni mau 2-3 hari baru habiskan kek mama dia buat ni...hihihi...




    Jika ada yang berminat boleh masuk link ini...blog Cik Mat Gebu..resepi sponge vanilla cake...www.tiffinbiru.com ....Selamat Mencuba..