Followers

Saturday, 29 September 2012

Agar-Agar Pandan Kristal Jelly



 
Dessert petang ni...saya buat Agar-Agar Pandan Kristal Jelly...tapi ada yang tak kena...kristal jelly mendap ke bawah pulak....huhuhu....tapi takpe.....janji rasanya tak terjejaskannn....resepi diambil dari izahdaut....hasil yang dia buat cantik jer....takpe next time...saya try buat lagi kasi cantikk..hehehehe....
 






Sumber : Izzah Muffin Lover

Bahan-bahannya:

1 bungkus agar2 tali..tp saya guna serbuk agar2 10g
250ml air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan air pandan..tp saya tak guna..saya ganti dengan perasa pandan shj
1/2 cawan gula atau secukup manis
10 biji sumi jelly

Cara Membuatnya:

1) Masak semua hingga mengelegak.
2) Tuangkan dalam mangkuk dengan jelly yang telah siap disusun.
3) Sejukkan dan bolehlah dihidangkan selepas itu.




Pizza Roti


 


 
 
Alhamdulillah.... baru selesai minum petang dengan anak-anak...hari ni buat Pizza Roti untuk juadah minum petang kami sekeluarga.....kebetulan bahan-bahan semua ada.....so terus ke dapur...keletang kelentung...maka jadilah Pizza Roti ni.....




Before

After

 
 
Asalnya saya dapat idea dari FB seseorang yang tagkan gambar pizza yang dia buat..nampak sangat mudah..so hari ni saya olah resepi ikut selera saya....hihihi...Antara bahan yang diperlukan seperti gambar ni...cuma botol Mixed Herbs sahaja lupa nak masuk sekali...lain-lain bahan sama seperti dalam gambar....
 
 
 
 
 
 
 
Cara Membuatnya:
 
1) Mula sekali tumis hirisan bawang besar bersama sebiji bawang putih cincang hingga naik bau.
2) Masukkan dalam 3 sudu tomato puri, satu sudu sos tomato dan satu sudu sos cili.
3) Kacau rata dan masukkan cendawan butang yang dihiris nipis.
4) Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan sedikit mix herbs.
5) Bila agak pekat bolehlah ditutup api.
6) Sapukan sos yang dimasak tadi atas roti, kemudian hirisan sosej.
7) Taburkan cheese mozarella dan bakar dalam 10 minit. Sedia untuk dihidangkan.
 
 
 
 
 
 


Friday, 28 September 2012

Pancake

 
 
 
Assalamualaikum w.b.t.....Salam Sejahtera buat semua...moga hari Sabtu ini merupakan hari cuti yang bermakna buat kita...sebab time nilah...rumah nak kita service....dapat habiskan masa dengan anak-anak sepenuh masa.....dapat lepak-lepak depan tv......hihihihi...minggu lepas dah bawa anak-anak outing...minggu ni duk lepak rumah jer....cik abg ada grand opening new outlet...so of course awal pagi keluar dan malam dinihari baru balik....so mama hari ni kena layan karenah anak-anak sorang2....rasa macam nak test resepi baru...but at the same time ada gak rasa nak buat kek karamel lagi...ermmmm......apapun...pagi ni...inilah menu breakfast kami...Pancake....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Breakfast dengan pancake boleh kita gandingkan dengan apa saja ikut selera masing-masing...anak2 suka makan dengan coklat dan strawberry sauce Hersey's...mama pulak hari ni makan dengan baked bean.....jika yang nak detail resepi boleh tgk entry2 yang lalu...saya ada masukkan details resepi...jika malas nak tengok entry yg lalu...saya bagi seringkasnya cara saya buat pancake.....antara bahannya tepung gandum, sebiji telur, esen vanila, secawan susu, sedikit air, garam dan gula secukup rasa...kacau semuanya dengan whisk agar adunan tidak berketul...panaskan pan dengan sedikit butter dan masukkan sesenduk adunan...tutup seketika sebelum dibalikkan pancake tersebut....
 
 
 
 
 
 
 
 
Hidangan pancake, saya gandingkan dengan air teh panas perisa markisa....perghhh....mmg mengancam air teh ni....first time saya rasa masa minum kat restoran Pizz Hut....secangkir harganya RM4.70 kalau tak silap....tak tau pulak Boh ada keluarkan produk ni..tanya member yang asal Cameron Highland katanya dekat hypermarket ada jual.....masa gi Giant...saya pun sesungguhnya mencari dan Alhamdulillah saya berjaya jumpa...heehehee....sekotak dengan 25 uncang harganya RM10.00.....jika siapa nak try...carilah...hihihi....
 
 


Saturday, 22 September 2012

Kek Karamel

Assalamualaikum w.b.t dan selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, keluarga baginda, para sahabat dan semua muslimin dan muslimat....moga semua diberi nikmat kesihatan yang berpanjangan...Ya Allah lama sungguh tak menjengah blog ni....entahlah bermula raya hingga lepas raya virus malas sentiasa menyelubungi.....hari ni Allah tarik pula sedikit nikmat kesihatan...kepala rasa berat...hidung pula asyik berair...Achummm....haaa....bersin saja dari tadi....
 
 
 
 
 
 
Sejak lepas pergi kelas buat kek Black White Russian dgn Karamel kek bersama Kak Zu dari blog Semanis Gula...saya tak pernah mencuba pun membuat kedua-dua resepi tu....hinggalah pada cuti hari Malaysia tempoh hari..rasa keteringin sangat2 membuatkan hati tekad nak buat.....Alhamdulillah walaupun tak berapa kemas...kesedapan rasa kek karamel tu ada...InsyaAllah buat dua tiga kali mungkin menjadi lagi cantik....
 
 
 
 
 
Sesiapa yang berminat boleh try resepinya disini..ingat jangan derhaka dengan resepi ni......InsyaAllah pasti menjadi....kek pelangi dia bukan rasa kek sebarangan...bila dia diadun dengan meringue membuatkan teksturnya menjadi begitu gebu dan ringan....jika nak perasakan warna-warna pada kek tu...Ingat...perasakan dengan hanya satu perasa sahaja pada warna pilihan anda....bila dah banyak sangat perasa pening pulak jadinya nanti....saya buat menggunakan perasa blueberry pada warna purple....tapi saya rasa...perasa yem yang dibuat bersama Kak Zu dulu its more better...perasa tu sangat sesuai dengan rasa kek tu...lepas ni nak buat perasa yem pulak....:-)
 
 
 
Kek Karamel
 
GULA HANGUS
2  @ 4 sudu gula hangus
Masak gula dalam loyang atas api hingga cair dan warna keperangan.
Ratakan keseluruh loyang dan biarkan sejuk.
 
KARAMEL
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70g gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 biji kuning telur
Campurkan semua bahan. Kacau dengan perlahan dan biarkan. Jangan sampai berbuih.
 
LAPISAN KEK (BAHAN A)
140g tepung gandum
70g gula castor
3 biji kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
50 ml minyak
1) Putar kuning telur, air, minyak dan gula hingga kembang.
2) Masukkan tepung yang dicampur baking powder.
3) Biarkan sebentar.
 
MERINGUE (BAHAN B)
6 biji putih telur
70g gula castor
1 sudu teh krim tar-tar
Putar kesemuanya hingga menjadi kental dan bertanduk.
 
CARA MEMBUATNYA
1) Masukkan karamel dalam loyang gula hangus tadi.
2) Masukkan adunan kek yang telah diwarnakan satu persatu hingga habis.
3) Panaskan oven selama 10 minit.
4) 40 minit pertama guna api atas bawah dan 15 minit lagi api atas sahaja dengan suhu bawah 180.
5) Bakar kek dengan kaedah double boiler dengan menggunakan air panas.