Followers

Sunday, 25 November 2012

Durian Crepe Versi 2

 
 
 
Assalammualaikum w.b.t... Alhamdulillah...hari ni saya berkesempatan mencuba satu lagi versi resepi untuk Durian Crepe....dan ternyata...kali ni crepenya lagi sedap dari yang saya buat untuk versi 1 dulu.....crepe kali ni menggunakan 4 jenis tepung....mana yang berminat bolehlah mencuba.....
 
 




Hasil crepenya sangat nipis...dan tak terasa seperti kuih....kalau dulu buat crepe kain pelikat...haaaa...kali ni buat crepe kain chiffon...hihihi...lembut nipis gitew!!.....jom tengok resepi....
 
 
 

 
 
SUMBER : Eyna , Semanis Gula
 
BAHAN BAHAN

20 gm tepung gandum
20 gm tepung ubi
10 gm tepung jagung
10 gm tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula halus
40 ml susu cair
150 ml air
kaler kuning lemon
perisa durian ~ pilihan- saya letak esen vanilla

CARA CARA

Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk , sebatikan dan tapis
Lengserkan kuali dengan butter.
Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan tipis. Masa kite menebar tuu lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal. Buat crepe setipis yang boleh ye.
Masak menggunakan api yang kecil
Masak hingge crepe mengering dan tak perlu di terbalikkan.

FILLING

200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
Isi durian secukupnye.

atau

FILLING KASTARD

A ) 200 gm susu segar
50 gm whipping cream

B ) 30 gm tepung kastard
50 gm gula castor
2 kuning telur
30 gm susu segar

200 gm non dairy whipping cream

Satukan campuran B hingga sebati.
Satukan A dan B dan masak atas double boiler hingga adunan menjadi pekat.. Sejukkan sebentar.( biar betul betul sejuk tauu , kalau tak nanti freshcream tuu mencair )
Putar whipping hingga kental.
Satukan adunan kastard dan whipping dengan kaedah kaup balik.

CARA MENGGULUNG

Ambil sekeping crepe
Letak filling
Letak isi durian
Gulung crepe dengan melipat kiri dan kanan.Lipat bahagian atas ke bawah dan bahagian bawah keatas.

 


Saturday, 24 November 2012

Baked Potato Cheese

 
 
 
Ni menu minum petang..Baked Potato Cheese...sedapp...suka sangat... tekstur lembut...dgn iringan daging cincang dan cheese...sangat nikmat dinikmati bersama teh o panas....nak cuba??? meh jenguk resepi...tak guna banyak bahan...main campak2 jer...hihihi....
 





Nak buat dalam satu bekas pun boleh...dah masak boleh potong2....tp yg ni saya masukkan dalam acuan seperti di atas...senang nak makan...terus ngap masuk mulut....
 
 
 
 




BAKED POTATO CHEESE

Bahan-bahannya:

2-3 biji kentang (ikut suka banyak mana nak)
1 labu bawang kuning dicincang
1 ulas bawang putih dicincang
1 keping daging dicincang/siap cincang- boleh juga ganti ayam atau udang
2-3 tangkai daun sup jika suka-saya x letak
3 biji cendawan butang potong dadu kecil
Cheese mozarella secukupnya
Garam, lada hitam dan lada sulah utk perasa

Cara memasak:

1) Rebus kentang hingga empuk dan lenyek hingga lumat.
2) Tumis bawang dgn sedikit minyak/margerin.
3) Masukkan daging dan kacau rata.
4) Masukkan cendawan butang. kacau rata dan tutup api.
5) Masukkan bahan tumisan dalam kentang lecek tadi dan perasakan sebaiknya.
6) Masukkan dalam acuan yg digris dgn margerin kemudian taburkan cheese.
7) Bakar dgn suhu 180c lebih kurang 15min atau hingga cheese keperangan.


2) Tumis

Cucur Kembung Manis

 
 
 
Assalammualaikum w.b.t...selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad...moga kita terus diberi keberkatan dalam hidup....tak kira keberkatan kesihatan, keberkatan rezeki, keberkatan amalan..Inshaallah....
 
Maaf lama tak bersiaran....biasalah bila mood tak ada...memang tak masuklah entry baru...padahal byk menu tertunggak nak dimasukkan...Inshaallah nanti saya masukkan sikit2.....cuma mungkin tak dapat berceloteh...cukup sekadar masukkan resepi...
 
 

 
 
 
Paling latest punya entry..nilah dia....hihihi..Cucur Manis Kembung...actually hari tu Raziq ada bawak balik dari Taska kuih ni...mama dia minta rasa sikit...ermmm...sedap lak..padahal cucur manis biasa jer...cuma teksturnya saya suka...so Raziq pun bgtau...nanti mama buatlah macam ni....dan hari ni mama dah tunaikan....resepi boleh jenguk kat sini sbg panduan...sbb saya pun tak ikut sukatan ini..main agak2 jer....
 
 
 
Sumber : My Resepi
 
Bahan-bahannya:

  • Tepung gandum 500g
  • yis 3/4 dari satu bungkus
  • gula 1 cawan
  • Air sejuk 1 cawan untuk bancuhan
  • garam sedikit
  •  
    Cara-cara:
    1. Masukkan tepung gandum,gula, garam dan yis kedalam bekas.
    2. gaulkan kesemua bahan beserta air mengikut cara menggaul jemput-jemput pisang.
    3. Biarkan selama 1 jam lebih, lagi lama lagi kembung.
    4. Bolehlah mula menggoreng adunan tadi.

    Monday, 12 November 2012

    Dorayaki

     
     
     
    Alhamdulillah..sempena Cuti Deepavali hari ni...saya tak la buat maruku..tapi saya buat kuih yang sangat dikenali di Jepun....kuih ni mmg kegemaran Doraemon..selalunya Doraemon dapat upah dari mak Nobita....hihihi...kali ni saya cuba buat sendiri...dan Alhamdulillah teksturnya lembut dan gebu..sedap..compare tekstur pancake dengan Dorayaki...tekstur ni lagi lembut....tak sabar nak cuba...jom tengok resepinya....
     
     
     

     
     
    DORAYAKI 
    Sumber : Myresepi 
    Bahan-bahan :

    • 100gm tepung kek atau tepung gandum - saya guna tepung gandum jer
    • ½ sudu kecil baking soda
    • 60gm gula halus
    • 2 sudu besar madu
    • 2 biji telur
    • ½ sudu besar minyak masak
    • ½ sudu kecil esen vanilla
    • Inti:1½ cawan kacang merah yg manis

    Cara-cara :

    1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang.
    2. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
    3. Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat. *saya letak dalam  2-3 sudu besar susu segar.
    4. Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4".
    5. Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis.
    6. Letak 1 sudu besar kacang merah ditengah sekeping pan-cake, tutup dgn satu keping pan-cake. Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah. 
     
     
     
     
     



     
    Jika tak confident nak buat jugak...ni saya bagi link cara buat dorayaki kat youtube...cantik sungguh kejadiannya.....Youtube - Cara buat Dorayaki ...tips utk dorayaki jadi cantik....gunakan api paling kecil...dan tak perlu tunggu atas terlalu kering...agak2 ada ada 2-3 lubang tepung tu...dan boleh terbalik terus terbalikkan...gunakan pan non-stick yer...InshaAllah cantik hasilnya nanti...
    Selamat mencuba...
     
     
     
    

    Spaghetti Carbonara

     
     
     
     
    Assalamualaikum w.b.t.....Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, ahli keluarga dan para sahabat baginda....Moga kita terus istiqomah untuk berselawat ke atas Nabi setiap hari...bukanlah bila tiba Maulidur Rasul sahaja....setiap hari jangan lupa beristighfar dan berselawat sekurang-kurangnya 100 kali sehari...InshaAllah berkat ingatan kita pada Rasulullah...kita tergolong antara umatnya yang memperoleh syafaat dari Baginda....
     
     
    Alhamdulillah...kali ni saya nak share resepi Spaghetti Carbonara hasil tangan sendiri....selalunya saya buat....mesti beli ready made carbonara Prego sbg tambahan sebab takut tak jadi seperti rasa yang dikehendaki....tapi kali ni Alhamdulillah tanpa Prego...kita boleh buat terus kuah carbonara....InshaAllah tidaklah mendukacitakan rasanya....anak2 suka sangat....
     
     
     

     
     
     
    Spaghetti Carbonara
     
    Bahan-bahannya:
     
    1 biji bawang besar holland (kaler kuning tu) -dicincang halus
    2 ulas bawang putih -dicincang halus
    2-3 batang sosej dipotong-dadu kecil2
    3-4 biji cendawan butang dalam tin- dipotong dadu kecil2
    1/2 cawan Ayam/Daging kisar
    2 sudu besar mix vege - option utk variasi warna selalu budak2 tak berapa suka
    2-3 cawan susu segar (Dutch Lady color hijau)
    1 cekak spaghetti
    Sedikit lada sulah, lada hitam, mix herbs dan garam secukupnya
    1 kiub ayam
    Minyak zaitun/minyak masak + margerin untuk menumis
    1-2 sudu besar tepung jagung dgn sedikit air
     
    Cara Memasak:
     
    1) Rebus air dengan sesudu minyak masak. Bila mengelegak rebus spaghetti hingga masak.
    2) Tumis bawang besar dgn bawang putih dengan minyak zaitun/minyak masak+margerin hingga kekuningan.
    3) Masukkan ayam/daging kisar. Kacau dan masukkan sosej dan cendawan/mix vege.
    4) Bila agak masak masukkan susu. Bila mengelegak masukkan kiub, sedikit lada sulah, lada hitam, dan mix herbs atau parsley.
    5) Kacau hingga mengelegak masukkan air tepung jagung utk memekatkan kuah. Jika kurang masin bolehlah tambah garam sbb kiub dah masin.
    6) Jika terlalu pekat boleh tambah air jika kurang pekat tambah air tepung jagung. Bila mengelegak tutup api  dan sedia dihidangkan.
     
     
    
    

    Thursday, 8 November 2012

    Puding Roti Laici




    Assalamualaikum w.b.t....Alhamdulillah hari ini diizinkan Allah dapat menyiapkan Puding Roti Laici untuk Raziq bawa ke sekolah dia esok bagi jamuan akhir tahun....time kat ofis tadi terima sms ustazah dia bagitau....nak buat kek tak larat pulak rasanya....teringat baru buat puding roti pelangi....so decide buat puding ni...tapi ada sedikit inovasi...saya tambah laici dalam puding ni....hihihi...





    Untuk Raziq bawa ke sekolah....saya masukkan pelangikan siap2 dalam tupperware...esok pagi saya potongkan...nanti ustazah tinggal keluarkan sahaja....bagi mereka yang nak belajar teknik mempelangikan adunan...boleh tengok gambar di atas....kita kena sudukan satu lapisan satu lapisan bertindih....buat hingga selesai...kalau buat dalam bekas besar bolehlah guna senduk....tapi bila makin nak siap sedikitkan portionnya...agak belang nampak cantik....sama juga kalau nak buat kek pelangi...teknik yang sama boleh digunakan...tp tengok pada adunan...kalau pekat sangat tak boleh...







    PUDING ROTI LAICISumber asal : Hana's Family

    Bahan-bahan
    • 4 keping roti
    • 2 biji telur
    • 1/2 cawan susu pekat
    • 170ml susu cair
    • 8gram serbuk agar2 @ sepeket
    • 1/2 cawan gula
    • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
    • 31/2 cawan air *1 cawan daripadanya guna air laici
    • pewarna pink
    • 1 cawan laici
    • 1 sudu perisa laici/esen vanilla

    Cara-cara:
    1. Didihkan 2 cwn air dan 1 cwn air laici tin,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
    2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair/ buah laici dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
    3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
    4. Bahagi kepada 2. Masukkan satu warna pink dan satu warna asal.
    5. Ambil sesenduk/sesudu ikut kebesaran acuan dan masukkan dalam bekas lapis demi lapis hingga selesai.
    6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk. Boleh taburkan buah laici ketika makan.




    

    Monday, 5 November 2012

    Puding Markisa


     
     
    Inilah antara puding kegemaran saya..Puding Markisa.....dibawahnya lemak, di atasnya masam2 markisa...digandingkan dengan sos custard manis2 buah...ermmm...sedap...mmg kena dengan tekak ni...huhuhu...kali kedua dah buat...yg pertama saya buat disini Puding Markisa by suzie .....ni gara2 jumpa markisa kat Pasat Nilai 3..markisa dijual timbang.....sekilo RM8.00 rasanya...murah sangat nak compare dekat supermarket....kepada yg berminat boleh mencuba resepi ni....
     
     
    PUDING MARKISA
    Sumber : Masam Manis
    Resepi adaptasi dari Puding Selasih Unggu
    By: Nunung
    Sumber : Buku Pelbagai Jenis Puding

    2 biji buah Markisa - ambil bijinya sahaja
    1/2 peket agar-agar segera - suzie guna agar2 tali jer
    400 ml air
    300 ml susu atau whiping cream - suzie guna whipping cream
    125 gm gula pasir
    1 sudu besar sunquick perisa buah-buahan - habis la pulak guna orange emulco
    sedikit pewarna kuning
    2 biji putih telur jika suka - suzie tak letak

    Masak agar-agar bersama air dan gula hingga gula dan agar-agar larut.
    Ambil sedikit agar dan campurkan bersama biji buah markisa tadi.
    Tuangkan dalam acuan yg telah di basahkan dengan air.
    Biarkan ia seketika.
    Baki agar2 tadi di campurkan pula dengan susu masak hingga didih.
    Tambahkan Sunquick dan pewarna kuning kacau rata.
    Tuang kan atas puding markisa tadi.
    Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais untuk di makan dingin
    Enak di makan bersama sos vanilla.
     
     
    
    SOS VANILLA
    by : Nunung
    Sumber : Buku Pelbagai Jenis Puding

    1 biji kuning telur
    1 sudu makan gula castor
    100 ml susu pekat manis
    150 ml air
    1 sudu makan tepung jagung - larutkan dgn sedikit air
    secubit garam
    1/2 sudu makan esen vanilla

    Pukul kuning telur dan gula sampai putih. Ketepikan.
    Panaskan susu dan air hingga didih.
    Kecilkan apinya.
    Ambil sedikit susu panas, lalu campurkan dengan kuning telur. kacau rata.
    Tuang kembali sedikit2 ke dlm susu yg di didihkan sambil dikacau.
    Tuangkan larutan tepung jagung dan secubit garam.
    tambahkan vanila dan kacau hingga pekat.
    simpan dalam peti ais untuk rasa yang dingin.
    

    Bawal Emas Masak Merah

    Assalamualaikum w.b.t...Selawat dan Salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, ahli keluarga dan para sahabat baginda...Syukur Alhamdulillah kita masih diberi kesempatan untuk terus berada di bumi Allah ini..suka saya nak berkongsi kata2 yang saya perolehi di FB tadi...

    "Allah menitipkan cintanya, ketika kita bangun pagi ini, ketika kita membasuh muka dengan air wudhuk dan kita dapati bahawa Allah telah memberikan kita kesempatan satu hari lagi untuk kembali menghias catatan amalan kita, maka tersenyumlah....."



     

    Saya mengharapkan...coretan resepi di blog ini juga dapat dicatat sebagai amal kebaikan yang diterima Allah....moga perkongsian resepi disini dapat dimanfaatkan oleh orang ramai....khususnya kaum Ibu...moga berkat airtangan seorang ibu dapat mengeratkan kasih sayang sebuah keluarga....Inshaallah...

     

    Hari ni..nak kongsi satu lagi entry tertunda...huhuhu..takpelah yer...tertunda pun kan??? masak paling simple...sbb time ni maleh kemain nak masak...Bawal Emas Masak Merah...actually masa tu tak tau la yg itu ikan bawal...main tunjuk jer masa bershopping di Pasar Nilai 3...pastu masa kira baru org tu bgtau...bawal emas...hihihi...saya tau bawal hitam dgn bawal putih jer....huhuhu...bila dah tau itu ikan bawal dalam kepala ada dua jenis menu jer...Masak Kari atau Masak Merah..sebab ikan bawal saya suka masak dua jenis menu tu jer...so memandangkan tahap kemalasan yg menebal ketika itu...minta mahap la nak buat kari..bersantan bagai...so jadilah Bawal Emas Masak Merah....nak tau macam mana rupa ikannya...haaa...macam ni...google images tadi jumpa pulak...hihihi...
     
     
     
    
    Sumber Gambar : fazianbatrisyia
    
    BAWAL MERAH MASAK MERAH

    Bahan-bahannya:
    1 ekor ikan bawal dibersihkan
    1 ulas bawang merah dihiris jer
    2 ulas bawang putih dihiris jer
    1 sudu besar cili kisar
    2 sudu besar sos tomato
    3 tangkai daun sup dipotong halus
    Garam, kunyit dan gula secukup rasa

    Cara Memasak:
    1) Lumur ikan dengan garam dan serbuk kunyit dan goreng hingga masak.
    2) Kurangkan sedikit minyak menggoreng ikan tadi dan bolehlah tumis bawang yg dihiris.
    3) Bila kekuningan masukkan cili kisar dan masak hingga naik minyak.
    4) Masukkan sedikit air jika kering dan masukkan sos tomato.
    5) Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
    6) Akhir sekali baru masukkan ikan dan daun sup. Kacau rata dan tutup api. Sedia utk dihidangkan.





    Sunday, 4 November 2012

    Daging Blackpepper

    Hari ni...hari menghabiskan entry tertunggak....walaupun masih ada yang tertunggak..saya masukkan dulu mana yang sempat....kali ni nak share satu lagi resepi daging...mentang2 la stok daging korban ada lagi...so habis menu daging dibuatnya...hehehehe....
     
     
     
     
     
     
    Daging Blackpepper

    Bahan-bahannya:

    250 g daging dihiris nipis
    1 biji bawang besar dicincang halus
    3 biji bawang putih-dicincang halus
    1 inci halia-dicincang halus
    3sb sos tiram
    2sb tepung jagung
    3sb kicap manis
    Serbuk lada hitam
    Air, garam dan minyak secukupnya
    Sedikit daun bawang
     
     
    Cara Memasak:

    1) Tumiskan bawang dan halia yg dicincang. Kacau supaya tidak hangus.
    2) Masukkan daging, kacau rata dan masukkan sos tiram.
    3) Masukkan sedikit air dan kacau hingga sedikit mengelegak. Masukkan kicap manis.
    4) Tambah air dan renehkan seketika agar daging lembut. Masukkan lada hitam.
    5) Kacau hingga sebati. Masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air.
    6) Tunggu mengelegak dan kuah menjadi sedikit pekat dan tutup api. Hiaskan dengan daun bawang.
     
    
    

    Blackpepper Steak with Spagethi Olio

     
     
     
     
    Alhamdulillah....kita baru sahaja menyambut Hari Raya Korban...murah rezeki umat Islam di Malaysia...banyak daging korban diagihkan...berbanding umat Islam di negara miskin yang lain...contoh terdekat di negara Kemboja..mereka hanya menikmati daging bila tibanya Aidiladha....iaitu hasil agihan daging korban....bila membaca kisah hidup mereka dan pengalaman sahabat yang pernah menjejakkan kaki di sana..sungguh menginsafkan...moga Allah izinkan saya satu hari nanti dapat ke sana dan melihat sendiri kehidupan mereka dan dapat menghulurkan bantuan kemanusiaan kepada mereka...moga keinsafan yang lahir memberikan sifat tawaduk kepada kita insan yang mudah lupa dan lalai ini....InshaAllah...
     
     
     

     
     
     
    Menu saya kali ini adalah berkaitan dengan daging korban yang saya terima....ada bahagian daging yang sama terima tiada lemak dan besar potongannya...maka mudahlah saya potong untuk jadikan potongan steak....berikut adalah resepinya...
     
     
     
    BLACKPEPPER STEAK
     
    Bahan-bahannya :
     
    3 kepingan daging
    1/2 inci halia
    2 ulas bawang putih
    1 sudu besar sos tiram
    *Tumbuk halus dan perapkan daging
     
    1 biji bawang besar dicincang halus
    2 ulas bawang putih dicincang halus
    1 kiub daging/ayam
    2 sudu besar sos tiram
    1 sudu besar serbuk lada hitam
    1/2 cawan air
    1-2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
    *Jika kurang masin baru tambah garam
     
    Cara memasak:
     
    1) Panaskan pan dengan sedikit minyak dan grill daging hingga masak.
    2) Boleh kelarkan sedikit daging sambil grill utk bagi daging masak. Jangan masak terlalu lama.
    3) Sediakan sos blackpepper dengan tumiskan bawang cincang dgn minyak yang digrill daging tadi.
    4) Bila telah kekuningan masukkan sos tiram dan air.
    5) Masukkan kiub, serbuk lada hitam dan air tepung jagung.
    6) Masak hingga kuah mengelegak dan agak pekat.
     
    
     
    SPAGETHI OLIO
    Bahan-bahannya :
     
    1 genggam spagethi
    1 biji bawang merah dicincang
    2 ulas bawang putih dicincang
    5-6 ekor udang yg dibersihkan
    1/2 cawan mix vege @ apa sahaja sayuran yg sesuai
    Sedikit Blackpepper
    Sedikit Lada Sulah
    Sedikit Mix Herb
     
    Cara memasak:
     
    1) Celur spagethi hingga lembut dalam air mengelegak dan dengan sedikit minyak.
    2) Bila sudah masak toskan air spagethi dan boleh sedia utk menumis.
    3) Panaskan kuali dengan minyak zaitun/minyak+margerin.
    4) Tumiskan bawang hingga kuning dan masukkan udang.
    5) Masukkan mix vege dan kemudian spagethi.
    6) Perasakan dengan lada hitam, lada sulah, mix herb dan garam secukup rasa.
    7) Kacau rata dan bolehlah diangkat.
     
     
     
     
     
     

    Puding Roti Pelangi

     
     
     
    Assalamualaikum w.b.t, Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad, ahli keluarga dan para sahabat baginda...Moga kita tergolong dalam umatnya yang mendapat syafaat di akhirat kelak....Alhamdulillah....hari ni bumi Allah dihujani hujan rahmat seharian....tak ada aktiviti menarik boleh dibuat di luar..duduk rumah uruskan operasi harian rumahtangga...time cutilah nak mop lantai satu rumah....lipat kain...cuci dapur...time keje tak dapat la nak buat kerja-kerja heavy macam tu..maklum la balik dah lewat petang...settlekan dinner dan basuh kain...kerja-kerja berat memang tunggu weekend baru boleh buat....
     
     
     





    Hari ni..tekak rasa nak makan puding....teringat sejenis puding yang dulunya saya selalu buat....resepinya mudah tetapi hasilnya sedap InshaAllah...lembut teksturnya...menyusur laju jer di anak tekak....sedap jika kita perisakannya...cukup satu perisa dari satu warna tu dah memadai...dalam tiga perisa yang saya letak...iaitu perisa pandan, pisang dan strawberry..saya rasa perisa pisang menguasai...dan rasanya kena dengan puding ni...hihihi...kalau nak buat perasa coklat pun boleh...ikut selera masing2...
     
     
     
     
    


    PUDING ROTI PELANGI
    Sumber : Hana's Family

    Bahan-bahan
    • 4 keping roti
    • 2 biji telur
    • 1/2 cawan susu pekat
    • 170ml susu cair
    • 8gram serbuk agar2 @ sepeket
    • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
    • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
    • 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
    • pewarna merah,kuning dan hijau. (terpulang masing2)

    Cara-cara
    1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
    2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
    3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
    4. Bahagi kepada 3. masukkan warna pilihan dan kacau sebati. (hana gune merah,hijau dan kuning)
    5. Ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna merah, tuang di atas warna hijau tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tk payah ratakan atau kacau. kemudian ambil pula warna kuning tuang di atas kaler hijau pula. ulang smula kaler merah dan buat hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
    6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk.
    Selamat mencuba....

    Saturday, 3 November 2012

    Siakap Stim Ala Thai

    Siakap Stim Ala Thai...menjadi pilihan juri...
     
     
     
    Assalamualaikum w.b.t....Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, ahli keluarga dan para sahabat baginda.....semoga hari ini kita dikurniakan kesihatan yang baik.....lama rasanya tak update entry baru...maklum la baru menyambut Aidiladha di kampung...bila balik rumah terus mengadap kerja...walaupun ada beberapa menu yang nak dishare tapi tak sempat saya nak update....Inshaallah saya mulakan dulu entry hari ni..dengan Siakap Stim Ala Thai...
     
     
     
     
     
     
    Rupa paras Siakap Stim peserta lain...
     
     
     
    Sebenarnya bermula semalam dan hari ini Sek. Ren. Agama Seri Putra mengadakan Karnival Amal bagi mengutip dana membina susur gajah....so beberapa aktiviti telah dirancang...antaranya pertandingan memasak, mengubah dan menganyam ketupat untuk kategori ibu...so saya decide nak masuk pertandingan memasak...Tema yang diberi Siakap Stim atau Kerabu....
     
     

    Semangat Dr. Ezani merasa...hihihi..
     
     
     
    Saya memilih untuk masak Siakap Stim...masakan dibuat dirumah..sampai sana tinggal platting jer...semua peserta masak ikan siakap tu seekor..saya sorang jer yg buat fillet....nampak Dr. Ezani suka dengan Siakap Stim Ala Thai saya...huhuhu..beria gak dia makan..siap dua kali rasa...kali kedua ngan nasi pulak...hehehe..actually lambat start utk pertandingan memasak ni..saya tak bercadang masuk gubahan lipatan sejadah...boleh masuk pertandingan itu....jadilah dapat saguhati....hihihi... ikan dah sejuk walaupun still wrapping dengan aluminium foil....apapun rasanya tetap sama...hihihi....Alhamdulillah...Siakap Stim Ala Thai saya menjadi pilihan juri sebagai Johan...
     
     

    Pertandingan memasak....tapi dapat piala..kelakar pun ada...hihihi..


    SIAKAP STIM ALA THAI

    Bahan-bahannya:
    1 ekor ikan siakap atau filletkan isi ikan
    1 inci halia dihiris halus memanjang
    2 ulas bawang putih dihiris halus memanjang
    1 batang serai dihiris halus
    1 batang bunga kantan dihiris halus
    2 tangkai daun kesum dihiris halus
    2-4 biji cili padi dihiris halus
    1 biji limau nipis diperah jusnya
    1 batang tauhu jepun digoreng dahulu *option

    Bahan Perapan Ikan
    1 sudu besar sos tiram
    1/2 kiub ayam
    1 sudu kecik serbuk lada hitam
    1/2 inci halia ditumbuk halus

    1) Letakkan ikan yang diperap atas aluminium foil.
    2) Masukkan kesemua bahan hirisan, jus limau, tauhu jepun dan tambah sos tiram.
    3) Bungkus rapi aluminium foil dan kukus selama 10 minit.




    Bersama Juara Masterchef Musim 1.. Dr. Ezani selaku juri... baik orangnya...