Followers

Sunday, 30 December 2012

Caramel Pop Corn Ala Garrett Pop Corn



Ini versi kedua pop corn...yg nyata lebih sedap compare pop corn versi Pasar Malam....rasanya lebih lemak, manis, harum dan rangup...sbb yg ni kita bakar dalam oven selepas masak pop corn ni....ni gara2 menyahut cabaran kengkawan yg minta buat pop corn ala Garrett pop corn...Alhamdulillah berjaya membuatnya hasil survey kat internet dan youtube....hihihi..






Berikut cara nak membuat caramel pop corn ni....malas nak menaip...saya siap2 masukkn cara membuatnya dalam gambar dibawah.....









Jika ada yang nak tengok vedio cara membuatnya...boleh tonton disini....




Pop Corn Versi Pasar Malam

 
 
 
Assalamualaikum w.b.t....lama tak mengupdate...mmg banyak entry tertunggak...kemalasan menebal nak menaip...yg ni pun just nak msukkan resepi ...senang nanti nak review bila nak buat....inilah hasil pop corn homemade sulong saya...hihihi...asalnya nak buat sbb tengok Razin main game buat pop corn...tgk caranya sgtlah senang...so survey kat internet....Alhamdulillah jadi seperti yg diangankan....
 
 

 
 
 
Inilah rupa jagung yang digunakan utk pop corn...dulu masa tak tau ingatkan ni benih jagung...hahahaa...naifnya diriku....ni pun pesan en abg tlg cari...nasib baik betul...hehehe...
 
 



Memula.....panaskan 2 sudu besar minyak dgn 1 sudu besar margerin/butter....masak hingga mengelegak....kecilkan sedikit api...masukkan jagung menutupi minyak tadi...tutup periuk...biarkan jagung meletup2 dan bertukar menjadi pop corn....Bila dah tak berbunyi pop bermakna semua jagung dah bertukar menjadi pop corn...
Pehtu....cairkan 2 sudu besar margerin/butter dan 3 sudu besar gula perang (kalau x ada gula putih pun boleh)...bila cair...sirakan pop corn tadi..gaul rata....nak color2kan pun boleh.....






 
Nilah rupanya proses memasak pop corn...saya guna periuk biasa jer...tak perlu presure cooker pun boleh....ok selamat mencuba....

Monday, 17 December 2012

Muffin Durian

 
 
Dengan stok frozen durian yang ada....teringat nak buat Muffin Durian....dan hasilnya...walaweiii...serius...mmg rekomen jika nak buat....kepada peminat durian mmg sedap...lembut dan gebus....malas nak cerita panjang....jom tenguk resepi.....
 
 

 
 
 

Sumber : Mat Gebu di My Resepi

Bahan-bahan ( 10 - 12 biji )

  • 125 g mentega
  • 100 g gula halus
  • 2 biji telur gred A + 1 kuning telur
  • 130 g tepung gandum*
  • 3/4 camca teh serbuk penaik*(*disatukan dan diayak)
  • 20 ml susu segar
  • 70 g isi durian
  • 30 g hazelnut, dicincang kasar - saya tak letak sbb x nak ganggu rasa durian sebenar..hihihi 

Cara-cara

  1. Step_by_step_144
    Pukul mentega, gula dan telur hingga kembang dan gula hancur. Masukkan isi durian dan terus memukul hingga sebati.
  2. Step_by_step_145
    Masukkan tepung berselang seli dgn susu segar hingga habis. Gaul rata.
  3. Step_by_step_146
    Masukkan cincangan hazelnut, dan gaul rata menggunakan spatula. Boleh juga diganti dgn walnut, badam atau tak payah letak kalau tak nak..
  4. Step_by_step_147
    Isi dalam muffin cup 3/4 penuh dan hias dgn sebiji hazelnut. Banyak atau sikit bilangan muffin bergantung pada saiz muffin cup masing2.
  5. Step_by_step_148
    Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C, selama 25 minit. Sejukkan atas redai.               
     
 
 


Roti Arab

 
 
 
Assalamualikum w.b.t....hari ni mem tak berhajat nak berceloteh panjang...sekadar menghupdate entry baru utk koleksi blog ni...huhuhu....ni hidangan breakfast last weekend.....tetiba teringin nak buat roti arab....jenguk resepi kat internet...jumpa blog Kak Hanieliza....kebetulan semua stok bahan memang ada kat suzie's kitchen...hihihi....
 


 
 
Alhamdulillah..hasilnya tak mengecewakan.....jom jenguk resepi..
 
ROTI ARAB
Sumber : Hanieliza

Bahan
500 gm tepung hi-protin ]
1 paket yeast..mauripan ] gaul rata
50 gm gula kastor/halus ]
Secubit garam

250 ml air suam
6 s/b shortening/lemak sayur..(warna putih)

Cara
1 . Masukkan semua kedalam adunan tepung dan uli dengan rata selama 30 minit.
2. Tutup adunan dengan kain bersih yang lembab.
3. Biar dalam suhu bilik sehingga adunan naik 2 x ganda. (anggaran 30 atau 45 minit)
4. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angin keluar.
5. Bahagikan supaya menjadi ketulan keci.
6. Leperkan dan biarkan adunan naik semula [dalam 15 minit].
7. Masukkan adunan yg telah naik dalam kuali tak lekat [non-stick pan]...jangan gunakan minyak.
8. Panaskan dgn api yg paling kecil. Tutupkan kuali.
9. Masakkan dua-dua belah adunan sehingga agak kekuningan/garing.
10. Angkat dan hidangkan dengan kari ayam atau daging.
 


Tuesday, 4 December 2012

Roti Jala




Dah lama teringin nak buat roti jala style penggulung rambut ni....samakan macam penggulung rambut plastik tu kan??? hihihi....nak buat tak ada acuan...so gunalah kekretifan yang ada....ni idea dari member saya che sue....so saya telah mencopyrightkannya...alhamdulillah menjadi seperti yang dibayangkan walaupun jaringan jalanya tak sehalus guna acuan...tp setakat nak makan sendiri...ok la tu kan...hehehee...
 
 
 

 
 
 
Saya guna plastik biasa jer....masukkan dalam plastik ....ikat dan gunting kecik di muncungnya...tips kalau nak buat roti jala ni...jgn tinggi sgt picitkan adunanya...nanti terputus2....rendahkan sedikit tangan berhampiran pan...so ianya menitis cantik.....
 
 

 
 
 
Untuk resepi roti jala ni...saya main campak2 tak ada sukatan...tapi sbg garis panduan...boleh ambik resepi dr CMG ni....
 
Sumber : Cik Mat Gebu
 
BAHAN-BAHANNYA :-)

1 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
1/2 cawan susu segar (optional, kalau tak nak susu, letak air)
2-3 titik pewarna makanan kuning
1 biji telur
3 camca besar mentega air (atau minyak zaitun)
Secubit garam
Sos kegemaran sebagai pencicah (kuah kari, sambal tumis, gula atau apa saja yang sesuai)




 
 
 
 
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali sos pencicah. Kacau rata dengan whisk dan tapis bancuhan tadi. Ketepikan 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan, mat guna saiz 10 inci. Lenser dengan sedikit minyak zaitun (lap dengan paper towel bersih yang dicelop sedikit minyak). Bila panas, paip kan adunan yang telah diisi dalam acuan botol sos bermuncung tiga secara zig-zag. Kemudian buat kaedah sama tapi kali ini bertentangan jaluran tadi.
  3. Masak dengan api kecil, bila permukaan roti jala nampak pucat, berhati2 lipat seperti dalam gambar, kemudian dari pangkal, gulung perlahan2 hingga ke hujung. Kemaskan dan alih dalam pinggan. Buat kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama sos kegemaran atau sambal tumis.
 
 
 

Sayur Lodeh

 
 
 
Biasa tengok tak sayur masak macam ni...biasakan??? tapi kalau rasa....ada kelainannya....rupa sama tapi rasa tak serupa...haaa....ni style masak ala2 jawa namanya.....cuma yang ni saya buat agak kering...normally sedikit berkuah sebab kita letak santan sikit....tapi dek kerana saya dah masak kari ikan tongkol...so yg ni saya keringkan kuahnya...tp rasa...tetap walaaa.....perasankan???hahahaa...
 



 
 

Selain sayur lodeh...saya gandingkan dengan kari ikan tongkol dan bawal masak merah...cukuplah hidangan tengahari buat kami sekeluarga....sajer tetiba rasa nak masukkan entry ni....nak bagi resepi pun....semua org dah biasa buatkan.....kita layan tengok gambar jer la yer...hihihi....
 



 
 
Untuk masak merah ikan bawal...saya pernah masuk entry sebelum ni...so jika nak resepi boleh jenguk kat situ...masak merah campak2......
 
 


Mini Pavlova

 
 
 
Assalammualaikum w.b.t....Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, ahli keluarga baginda, para sahabat, muslimin dan muslimat....Alhamdulillah...di atas rahmat Allah dikurniakan kesihatan yang baik dan kelapangan hati.....moga setiap hari yang kita jalani menjadi hari yang lebih baik dari hari yang sebelumnya....
 
 



 
Rasa agak boring pulak malam2....sejak rancangan Masterchef dah habis ni....tak ada cerita yg menarik yang ditunggu2 setiap malam.....so malam ni gigih buka laptop nak update entry mana yg tertunggak....huhuhh....kali ni nak share my Mini Pavlova...ni gara2 cabaran Masterchef hari tu la....buat pavlova...sampai nora tersingkir....






kalau saya time cabaran tu...saya sengih jer sambil buat...cehhh...eksyen plakkk....hahahaa...yelah...dah selalu buat...so dah tau la serba sedikit ragam meringue ni....hihihi....lepas tu terus teringin nak makan pavlova...tu yg weekend lepas buat pavlova...dan inilah hasilnya....sapa yg nak resepi boleh tgk entry sebelum ni yer....cuma tips yg nak share kalau mini pavlova singkatkan sikit masa pembakaran....sbb bila mini pavlova masak cepat sikit compare sebiji besar....ok...daaa....
 
 


 
 
 

Monday, 3 December 2012

Churros

 
 
 
Assalamualaikum w.b.t.....Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w......maaf lama tak bersiaran....didoakan semoga perjalanan hidup kita semua diberkati hendaknya....gara-gara lama tak bersiaran...banyak resepi dan menu tertunggak....hajat dihati memang nak masuk entry baru...tapi kesuntukan masa dan kemalasan yang menebal tak sempat nak update....ni pun sementara tenaga masih berbekal...digagahi mata nak update entry ni....hihihi....
 
 

 
 
 
Kali ni nak share resepi baru....Churros....kita jer rasa baru...kat blog2 masakan lain...ramai dah buat...ketinggalan pulak rasanya...hihihi....Churros adalah sejenis pastri dari Sepanyol yang seakan-akan rasa donut dan sangat popular di Sepanyol, Perancis, Portugal dan Amerika Latin. Hati meronta-ronta nak buat bila tengok Nina Masterchef 2 buat hari tu.....Alhamdulillah kejadiannya menggembirakan...garing diluar lembut didalam....
 
 

 
 
 
Sumber : My Resepi

Bahan-bahan ( 2-3 org )

• 1 cawan air
• 1 sudu makan gula
• 1 1/4 cawan tepung gandum

• 1 biji telur - size L
• 1/2 sudu kecil garam
• 1 sudu makan butter
Cara-cara:

• Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api.
• Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul kemudian angkat dari api (adunan akan
  melekat2)
• Terus masukkan telur dan kacau sebati.
• Bulatkan adunan jd doh kecil2 dan masukkan ke dalam acuan (bleh gune nozle bentuk bintang dan
  masukkan dlm piping cetak yg aluminium tu)
• Tekan acuan dan biarkan doh keluar sepanjang 2-3 inci kemudian potong (ikut suka nak pnjg mana)
• Panaskan api dan goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
• Taburkan gula+cinnamon kalau suka atau celupkan je dalam coklat cair hersley tu..