Followers

Thursday, 27 June 2013

Roti Boyan




Memang tak pernah rasa kuih ni...tapi seingat saya pernah terdengar..sebab rasanya dedulu pernah tengok Dato Aziz Satar masak roti ni dalam sebuah rancangan masakan....dan kali ni saya mencubanya....sipi2 rasa murtabak....tidak mengecewakan...makan dengan sambal...so ala2 malas.....masak sambal telur jer..senang..campak2 jer..hihihi....




Roti Boyan
Sumber : My Resepi

Bahan-bahan ( 10 keping )

  • untuk doh:
  • 500 gm tepung gandum
  • 50gm minyak
  • sedikit garam
  • air panas suam
  • bahan2 inti:
  • 1/2 kilo kentang (di rebus dan lecek hingga halus)
  • 2 biji bawang besar (di hiris halus)
  • 1 biji telur
  • Setangkai daun sup/bawang sedikit
  • lada sula dan garam

Cara-cara

  1. Cara2 menguli doh: tepung,minyak dan garam di gaul rata,kemudian masukan air sedikit2 uli hingga lembut .Dan ambil sedikit untuk bulat2kan buat sampai habis.
  2. Cara2 membuat inti: kentang, bawang,daun sup ,lada sula,garam dan telur gaul rata.
  3. Canai doh buat mcm roti prata dan letakan kentang tadi keatas doh itu dan tutup kentang dgn satu lagi doh dan kelim tepinya mcm epok2 atau macam murtabak.....dan goreng dgn sikit minyak dan api yg sederhana..



Strawberry Pannacota



Bila stok strawberry banyak dalam peti ais...so macam2 menu nak dibuat..salah satu wish list yg ada Strawberry Pannacota ni....dan tak sia2...rasanya sedap menikam kalbu..lemak manis masam2....




      STRAWBERRY PANNACOTA
       sumber : My Resepi

    Bahan-bahan 

    • Bahan untuk Panna Cotta :
    • Susu segar 300g
    • Heavy cream 300ml
    • Gula 120g
    • Gelatin 10g
    • Esen vanila 5ml
    • Bahan untuk Strawberry Sauce :
    • Strawberi segar 1 cawan
    • Gula 1/2 cawan
    • air 1/4 cawan

    Cara-cara

    1. Panaskan susu, heavy cream, gula dan esen vanila dalam satu periuk.
    2. Larutkan gelatin dalam sedikit air sejuk.
    3. Campurkan gelatin ke dalam periuk. Kacau semua bahan.
    4. Kalau nak cantik, boleh color kan panna cotta dan buat layer by layer. Sejukkan panna cotta dalam chiller sampai keras macam dadih/puding.
    5. Untuk strawberry sauce, campurkan strawberi, gula dan air. Biarkan atas api yg sederhana sampai air menjadi pekat.
    6. Letak Strawberry Sauce Atas Panna Cotta tadi. Siap!



Strawberry Streusal Square




Assalamualaikum...hasrat dihati cuba mengupdate resepi2 yg tertunggak utk diupload selama 3 bulan yg lalu...huhuhu...sejak bersalin baru ni la dapat curi masa...so tak boleh citer panjang2 sebab masa agak terbatas sekarang.......







Berpeluang bercuti ke Cameron Highlands pada cuti sekolah yang lalu...saya sempat membeli agak banyak stok strawberry...so hasilnya inilah Strawberry Streusal dari suzie kitchen.....suka sangat rasa gabungan pastry dan strawberry ni.....




Strawberry Streusel Squares
sumber : maaf pada empunya resepi..lupa ambil ni dr mana

Bahan:-
  • 300 gm buah strawberi segar - belah empat
  • 2 sudu besar jus dari buah lemon-tak letak pun
  • 130 gm brown sugar *guna gula castor jer
  • 350 gm tepung serbaguna *guna tepung gandum biasa
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1 sudu teh serbuk kayu manis * x letak
  • 1 sudu teh baking powder
  • 200 gm mentega sejuk
  • 1 biji telor - dipukul sedikit
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara Membuat:-
  1. Alas loyang bersaiz 30cm x 25cm dengan kertas baking. Panaskan oven pada suhu 190 C.
  2. Campurkan  strawberry sebahagian gula perang dan 2 sudu besar tepung ke dalam mangkuk. Gaul rata dan ketepikan.
  3. Dalam mangkuk berasingan, campurkan sebahagian lagi gula perang, tepung, garam, serbuk kayu manis dan baking powder. (kalau rajin, ayakkan tepung, serbuk kayu manis dan baking powder, biar rata).
  4. Potong mentega sejuk (keluarkan dari peti sebaik sahaja ingin diguna) dan potong kepada kiub kecil dan gaul-gaulkan ke dalam tepung tadi dengan hujung jari (jgn menguli) hingga adunan tepung menjadi seperti serbuk (crumbs)
  5. Masukkan telor dan esen vanila, gaul rata sikit sahaja.
  6. Masukkan sebahagian adunan crumb ke dalam loyang dan taburkan buah-buah tadi biar rata dan tutupkan dengan sebahagian lagi adunan crumb tadi.
  7. Bakar selama 40 - 45 minit hingga permukaan crumb nampak keperangan dan rangup



Wednesday, 26 June 2013

Oreo Cheese Ball


Inginkan resepi mudah tapi sedap...Haaa...ini jawapannya...

Oreo Cheese Ball

Bahan-bahannya:

1 paket biskut Oreo
125 g cream cheese
Coklat Hitam
Coklat Putih
Sedikit susu cair utk mencairkan coklat

Cara Membuatnya :

1) Kisar atau tumbuk biskut oreo berserta intinya hingga halus. Jika malas nak kotorkan blender atau lesung. Masukkan biskut dalam plastik dan tumbuk hingga halus.
2) Putar cream cheese dan masukkan biskut yang ditumbuk halus tadi hingga rata.
3) Buatkan bebola kecil dan celup dalam coklat cair. Sejukkan dalam peti ais.
4) Bila coklat agak keras bolehlah keluarkan utk dihias dengan coklat putih. Simpan kembali dalam peti ais sehingga betul2 sejuk dan sedia utk dimakan...nyum..nyum...




Saturday, 15 June 2013

Muffin Jagung


Assalamualaikum w.b.t...

Syukur Alhamdulillah....tak terhitung nikmat Allah buat hambamu di muka bumi ini....dengan izinnya bertambah seorang lagi cahaya mataku pada tarikh yang cukup istimewa 13.3.13... Muhammad Raqin Syarahil.....2.8kg....jam 10.42pm....Pejam celik dah 3 bulan anak mama ni....



Sejak lepas sebulan berpantang saya dah start membaking....rindu lama tak baking....banyak juga entry tertunda cuma yang ni tergerak hati nak mengupdatekannya....sebab suka dengan kejadian Muffin Jagung ni...selain cara yang amat mudah...hasilnya sangat memberangsangkan.....





RESEPI MUFFIN JAGUNG
Sumber : Intai Dapur

Bhn2 A :

2 cwn tpg gandum
1 s/t baking powder
1 s/t soda bikarbonat
1 s/ t garam
- semua bhn di atas diayak.

Bhn2 B :

1 cwn jagung krim dalam tin
1 cwn minyak masak
1 cwn gula pasir
1 biji telur - dipukul sedikit
1 sudu teh pewarna kuning 

Cara Membuatnya :
 
1- Panaskan oven 180 C.
2- Campurkan bahan B ke dalam bahan A.
3- Gaul rata menggunakan spatula, jgn digaul terlalu lama..
4- Masukkan ke dlm paper cup dan bakar selama 20- 25 minit atau sehingga masak.
5- Sejukkan dan sedia dihidang.