Followers

Wednesday, 18 September 2013

Nasi Lemak Pandan bersama Sambal Istimewa

 
 
Dari pejabat dah terfikir nak singgah pasar malam...setiba di pasar malam...dua kali pusing tak tau nak beli apa...rasa macam dah boleh hafal menu kat pasar malam Seri Putra ni....terus ubah fikiran..nak balik rumah..masak sendiri lagi puas hati....terus beli bahan mentah...kelapa parut, daun pandan, cili kering dan ikan bilis....tiba2 lalu jumpa gerai jual sayu2 hasil kampong...ternampak jering...MashaAllah tetiba teringat resepi opismate share hari tu...sambal tumis jering style baru....lain dr kebiasaan yg pernah makan....
 
 
 
 

 
 
 
 
Bahan2nya:
Cili kering rendam air panas terlebih dahulu
bawang merah dan putih
jering cambah
Ikan bilis goreng garing
Asam jawa, garam dan gula secukup rasa
 
 
Cara memasaknya:
1) Jering dipecahkan dengan lesung batu hingga hancur. goreng hingga garing dan angkat.
2) Goreng ikan bilis dan angkat.
4) Buat sambalnya seperti biasa tumis bawang, masukkan cili mesin,
5) Perasakan dgn  garam dan gula.
6) Bila agak pekat baru masukka  jering dan ikan bilis.
 
 
 
 
 
 



Monday, 16 September 2013

Sandwich Croissant



 
Terliur tengok tayangan sandwich Cik Mat Gebu di facebook....gigih nak buat jugak...kebetulan pergi Giant...cari croissant....kebetulan malam malas nak makan nasi...so buat sandwich ni....yummehhh...


 
 
 
Inti Sandwich
 
1 tin sardine kecil
3 sb mayonis
1 labu bawang merah dicincang halus
1 tangkai cili merah dicincang halus
Garam secukup rasa
 
1) Caranya dengan gaul kesemuanya dan hancurkan isi ikan sardine.
2) Sedia utk dijadikan inti sandwich croissant.
 


Pau Sambal

 
 
Pau Sambal katanya...padahal buat inti sardine....hihihi...menu sarapan hujung minggu....feberet mama dan anak2....
 
 



Resepi doh sama dengan resepi donut Bavarian...cuma saya tak letakkan gula dalam adunan....

Bahan-bahannya doh:
1/2 paket mauripan
1 cawan air suam
1 sb margerin
1 sb gula
Garam secukup rasa
3 cawan tepung gandum*anggaran
 
1) Rendam mauripan dengan air suam dan biarkan seketika hingga agak berbuih.
2) Gaul tepung dengan margerin dan garam.
3) Uli tepung dgn air mauripan hingga lembut. Rehatkan seketika.
4) Bentukan dan goreng dgn minyak penuh.
5) Bila sejuk potong tengah letak timun dan inti.




Bahan-bahan inti:
1 tin sardine kecil
1 bj bawang merah dihiris
1 bj bawang putih dihiris
1 sb cili mesin
Garam dan gula

1) Tumis bawang hingga naik bau dan masukkan cili mesin.
2) Masukkan sardine dan hancurkan
3) Perasakan dgn garam dan gula secukup rasa.

Bavarian Donut

 
 
 
Donut Bavarian....intinya custard...sedap dimakan time panas....bersama secangkir air the o....dua butir dah kenyang...sebab berinti dan besar saiznya....time cuti bolehlah nak demand minum petang bagai...jika dah start keje...fikir menu dinner jer....huhuhu....doh donut seperti biasa saya tak buat pun style yg complicated....just guna bahan asas....Alhamdulillah...still lembut hasil kejadiannya....
 


 
 
Donut Bavarian
 
Bahan-bahan inti:
2 biji kuning telur
1 sdb tepung kastard
1 sdb tepung jagung
3 sdb gula castor
1 cawan susu sejat
1 sdb butter/margerin
Sedikit pewarna kuning
 
1) Campur semua masak dgn api kecil hingga pekat.
2) Sejukkan seketika.
 



Bahan-bahannya doh:
1/2 paket mauripan
1 cawan air suam
1 sb margerin
1 sb gula
Garam secukup rasa
3 cawan tepung gandum*anggaran
 
1) Rendam mauripan dengan air suam dan biarkan seketika hingga agak berbuih.
2) Gaul tepung dengan margerin, gula dan garam.
3) Uli tepung dgn air mauripan hingga lembut. Rehatkan seketika.
4) Bentukan dan letak inti. goreng dgn minyak penuh.

Sunday, 8 September 2013

Plain Cheese Cake





Dari minggu lepas berhajat nak buat cheese cake...dah naik kematu cream cheese dalam peti ais...tapi dek kerana jadual padat sepanjang hujung minggu lepas...tak berkesempatan nak buat....berakhirnya Syawal maka aktiviti hujung minggu di dapur bermula kembali...berhajat sangat nak buat cheese cake gara2 nak mencuba acuan silicon yg baru dimiliki....memang dah lama berhajat nak satu acuan silicon ni....kalau boleh nak yang ada design bunga macam rata2 blogger masakan ada....tapi ada ni pun syukur Alhamdulillah...opismate balik dari Japan...bagi sebagai souvenir...suka sangat....TQ Ira....
 
 
 
 
Kalau tengokkan acuan ni...macam tak percaya jer boleh tahan kepanasan oven....siliconnya sangat lembut....kalau dah letak adunan kena hati2 bila nak mengangkatnya.....
 
 
 
 
Sibuk citer acuan silicon...lupa nak citer resepi kek ni....bahan-bahan cheese cake ni simple jer....cara pun taklah sesusah mana...hasilnya sedap...pada penggemar cheese cake pasti suka...jika nak meriah...terpulang la jika nak letak filling buah-buahan di atasnya...tapi kali ni memang nak rasa original taste cheese pada kek ini......sebab tu namanya Plain Cheese Cake..:-)
 
 
 
Plain Cheese Cake
Sumber : HaSue Kitchen
 
Bahan-bahan [standard size]-loyang 8"

• 125g cream cheese [ nak rasa cheese lebih sket,leh letak 150g]
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon

 
 
Cara membuatnya:
 
1) Satukan susu segar, mentega dan cream cheese dalam periuk. panaskan sehingga semua cair. tak perlu mengelegak. kacau guna hand whisk. bila siap sejukkan.
2) Asingkan kuning dan putih telur. Sediakan meringue utk putih telur. Putar putih telur agak kembang campurkan sikit2 gula hingga bertanduk (sama mcm buat pavlova).
3) Kuning telur dalam tempat berasingan tadi pukul sebentar dengan esen vanilla. tak perlu kembang sangat. kemudian masukkan susu segar, mentega dan cream cheese yg di masak tadi. kacau perlahan guna hand whisk. Masukkan tepung yg diayak sedikit demi sedikit dan kacau perlahan2.
4) Bila sebati baru masukkan meringue tadi sikit demi sedikit perlahan-lahan hingga sebati. bakar 160c hingga masak. guna kaedah bain marie bawah loyang letak air panas.
 
* Untuk lebih details boleh tengok tutorial di blog hasue. Kek ni gebu, ringan dan lembab. Sedappp..




Saturday, 7 September 2013

Nasi Jagung



 
 
 
Assalamualaikum w.b.t.....Alhamdulillah...syukur akhirnya dapat meluangkan masa untuk updated blog ni...laptop yg selama ni merajuk pun...dah kembali pulih....baby Raqin pun dah nak masuk 6 bulan...ushhhh...cepat sungguh masa berlalu.......
 
 
Sebenarnya...dah lama juga berhajat nak masak Nasi Jagung ni....dan hari ini terlaksana jua impian...hasilnya juga tak mengecewakan....sukatan air just nice...tak keras dan tak lembik....hihihi..I like....main anggar jer ...tak la bersukat2.....jom tengok resepinya....
 
 


Nasi Jagung

Bahan-bahannya :

3 pot beras di cuci bersih dan ditoskan dalam tapis*guna beras biasa jer
2 tongkol jagung diricih isinya
1 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
2-3 helai daun pandan diikat
1 batang kulit kayu manis
2-3 biji bunga lawang
2 sudu besar minyak sapi + sedikit minyak masak utk menumis
1/2 tin susu cair + air secukupnya
1/2 paket kecil rempah kurma


Cara memasaknya :

1) Panaskan minyak sapi dengan minyak, tumis bawang hingga wangi.
2) Masukkan kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
3) Masukkan rempah kurma, kacau sikit jgn sampai hangus baru masukkan air.
4) Masukkan beras kacau sebati, baru masukkan jagung dan daun pandan.
5) Masakkan sekejap dan akhir sekali masukkan susu cair dan air secukupnya.
6) Letakkan garam secukup rasa, dan baru dialihkan ke rice cooker. Tunggu hingga masak.
7) Bila nasi dah kering baru kacau sedikit utk ratakan agar nasi tidak hancur.



Wednesday, 4 September 2013

Blackpepper Chicken Chop



Kadang2 tak tau apa hidangan yang nak disajikan pada tetamu bila time raya...sekali sekala nak ubah citarasa..bolehlah hidangkan chicken chop...so saya nak share macam mana saya buat chicken chop...utk sos blackpepper saya hanya gunakan instant brown sauce knor...sedap...cuma tambah tumisan bawang putih, serbuk lada hitam dan cendawan butang....



Chicken Chop

Bahan-bahannya :
5 keping dada ayam dibersihkan
3-4 ulas bawang putih
3 sudu besar sos tiram
1 biji telur
Garam halus secukup rasa
Breadcrumb

1- Tumbuk halus bawang putih. Gaulkan ayam bersama bawang putih, sos tiram dan garam secukup rasa.
2- Perap 3-4 jam, kemudian celup dengan putih telur. Golek2kan atas breadcrumb color oren tu.
3- Goreng dgn minyak yg panas hingga menutupi ayam. Gunakan api sederhana agar breadcrumb tidak hangus.


Kuih Cara Manis





Seksi tak i...gebu tak i....auwww.....nilah namanya Kuih Cara...ada dua jenis kuih Cara...Cara Manis dan Cara Pedas...kalau manis..intinya gula...dan kalau pedas intinya kentang mcm inti karipap sama ada dgn udang/ayam/daging....ikut selera...
 
 
 






Kuih ni paling senang nak buat...Bahan-bahannya hanyalah tepung gandum, santan+air, telur sebiji dan sedikit garam...kacau rata menggunakan whisk...jgn sampai berketul....jika berketul bolehlah tapis sebelum diceduk satu persatu ke acuan bahulu ni....bila tepung hampir keras...letakkan gula pasir/gula melaka sebagai intinya...senangkan....




Pulut Sekaya

 
 
Teringat kuih tradisional Pantai Timur ni....mula2 dengar namanya..tertanya2 rupa parasnya..try goggle...jumpa rupa parasnya..try buat...ermmm...sedap..ala2 kuih seri muka....cuma topping terasa ala2 puding karamel sebab guna telur....
 
 


Sumber : Azie Kitchen

Lapisan Bawah
500 gm beras pulut
300 ml santan pekat
300 ml air
2 sk garam halus
sedikit minyak masak (jika guna santan kotak)
Cara cara:
Rendam pulut sekurang kurangnya 4 jam. Basuh bersih dan toskan.
Kukus dengan semua bahan di atas selama 25 minit. Loyang dialas dengan plastik wrap dulu, jika mahu terus menggunakan loyang yang sama.
* saya buat tak guna kaedah kukus. saya tanak jer mcm tanak nasi.huhuhu...

Lapisan Atas
5 biji telur itik *saya x guna
4 biji telur
4 keping gula melaka (saiz sederhana)
1 helai daun pandan
3 kuntum bunga cengkih - di ketuk sedikit (saya x guna juga
1/4 sk garam halus

Cara-cara :
Satukan telur dan bunga cengkih dan dipukul ringan. Ketepikan.
Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan sehingga gula larut.
Tuang ke dalam adunan telur, gaul rata dan masukkan sedikit garam.
Tapis dan tuang ke atas lapisan bawah dan kukus semula selama 30 minit dengan api sederhana. 
Angkat dari pengukus dan sejukkan. Tengok permukaannya yang berkedut kedut Sejukkan dahulu sebelum dipotong dan dihidangkan.itu. Seperti juga kuih akok yang permukaannya memang berkedut.