Followers

Sunday, 24 May 2015

Kuih Dangai



Kuih ini tak berapa terkenal... Rasanya orang utara jer yang familiar...saya pun terjebak buat bila resepi kuih ini lalu di wall facebook saya... tengok senang jer.....barang dan bahan pun memang ada....terus try buat...




Resepinya mudah sahaja...campurkan tepung pulut, gula dan garam dalam kelapa....kacau rata..kemudian bakar dengan roti toaster.....baunya wangi satu rumah.....
Kuih Dangai

 Bahan-bahan
4 cawan kelapa parut
2 cawan tepung pulut
3/4 cawan gula
1 1/2 sudu kecil garam

Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati. Jangan biar kelapa berketul-ketul.
2. Asingkan sedikit utk jadikan inti dan lebih sedikit manis.
3. Masukkan yg masin dahulu kemudian inti dan tutup balik dgn kelapa yg masin sedikit.
4. Bakar dalam toster roti jer..


Pulut Mangga



Baru pertama kali mencuba....tidak mendukacitakan....sedap bila mangga tu manis bercampur dengan lemak-lemak masin...
 
 

 
Untuk dapatkan santan yang pekat dan lemak..masakkan seketika santan dengan garam dan sedikit gula...daun pandan dan bancuhan sedikit tepung jagung utk memekatkan santan....sejukkan makan bersama pulut dan mangga...
 
 
 

Konnyaku Jelly Mangga & Anggur

 
Lama sungguh tak buat Konnyaku Jelly ni....kebetulan banyak stok mangga...tengah musim...menikmatinya tatkala sejuk...aduhh..nikmatnya...
 
 

 
 
Jika buat konnyaku jelly ni...nak keraskannya sekejap sahaja berbanding pudding atau agar-agar...so nak buatnya senang..campur sahaja semua serbuk jelly dan just campur sedikit pewarna kesukaan...ikut kombinasi warna buah yang kita nak gunakan...agar menarik...
 
 


 
Mangga manis....anggur pula rangup tanpa biji...dengan rasa jelly konnyaku yang kenyal2...memang tak sedar sekali hadap..habis semuanya....



Skewers Ayam & Daging




Assalammualaikum w.b.t.....lama sungguh tak bersiaran....sbb suka dgn menu malam ni....gigih bukak laptop usang ni....Alhamdulillah...senang pulak upload gambar walaupun sedikit lambat....
 
 

 
 
First time buat skewers....tengahari tadi jejalan Alamanda.....jumpa sos BBQ pedas Knoor...tengok gambar pada label botol...terus teringin nak buat...cari2 skewer jumpa pulak .....satu paket ada 12 batang harga RM12.50....oklah tu......cuma sayang masa membakar tadi...ada yg terhangus sikit terkena api....huhuhu....
 
 
 
 
Berasap satu rumah dibuatnya....semua pintu dan tingkap dibuka...hahaha...semua gara-gara membakar dalam rumah....apapun puas hati sebab buat sendiri....
 
 

Saturday, 9 May 2015

Vietnam Roll


VIETNAM ROLL


Asalnya ternampak salah seorang friends di FB...teringin pulak nak rasa....gigih cari paper rice tu....dipanggil paper rice sebab diperbuat daripada air beras....kulitnya kering dan bila nak guna baru direndam dan dibasahkan...barulah jadi lembut dan nipis senipisnya....


Tengok sahaja kulitnya ni..nipis sungguh....isi dalamnya saya guna dua colour carrot...orange dan purple..timun saya guna baby cucumber... sedap rangup jer...cicah pulak dengan sos Thai...




Pada yang belum pernah rasa...nak try bolehlah...kulitnya saya beli di Jaya Grocer...