Followers

Tuesday, 29 December 2015

Homemade Shell Out


 
 
Alhamdulillah...dua kali dah buat Homemade Shell Out...sebelum ni...buat dgn family sendiri jer...tapi kali ni buat dalam volume yang agak besar...iaitu bersama ipar duai dan mother in law di kampung...penat jugaklah...dari beli bahan mentah di pasar...hingga memasak, menghidang dan mengemas...sayalah masterminenya...huhuhu...apapun..puas hati...dapat seronokkan org lain dgn airtangan kita....




Percaya atau tidak 8 jenis menu utk shell out kali ni....dua jenis resepi sotong...dua jenis resepi udang....ikan siakap...lala...mixed vege dan jagung creamy...
 
 



Menu2 yg dimasak....alhamdulillah semua sodappppp.....
 
 

Udang Cili Berempah
Butter Prawn




Sotong Goreng Tepung
Siakap Masam Manis
Lala Masak Halia
Sotong Grill



Suzie's Kitchen

Assalamualaikum w.b.t...Segala puji bagi ALLAH....tiada yg berkuasa...tiada tempat bergantung melainkan denganNya....syukur masih diberikan peluang bernafas untuk menikmati segala nikmat Nya....

Alhamdulillah...diizinkan sekali lagi mencoret disini...tapi kali ni tak rasa nak masuk resepi...tapi nak simpan gambar2 Suzie's kitchen...tempat saya berkarya setiap hari...pelukis berkarya dengan warna...dan saya berkarya dengan masakan...hehehe....simple kitchen...simple gadjet...but I love to be here....jom cuci mata...


WET KITCHEN

Wet kitchen baru dibuat awal tahun 2015...so guna konsep moden dgn menggunakan material 3D glass...agak mahal berbanding dry kitchen...apapun puas hati sbb dapat pilih warna kegemaran merah hitam....dgn harapan seronok tiap2 hari masuk kitchen...hehehe...




                      





DRY KITCHEN

Dapur ni dibuat dulu sebenarnya...so material kitchen cabinet agak konvensional sikit...hihihi...Nak bukak semua tukar baru...saying pulak..sebab kayu yg digunakan agak mahal..so masa buat wet kitchen saya hanya minta cat balik...





Monday, 28 December 2015

Cajun Pasta

 Assalamualaikum...hari tu ternampak video cara membuat Cajun pasta..Nampak sgt menyelerakan...so terus cari serbuk Cajun...maka jadilah macam ni...
 
 
 

Secara ringkasnya, cara pembuatannya seperti gambar ini :




Daging Bungkus Telur


 
Assalamualaikum silent reader airtangansuzie.....lamanya tak masuk blog ni...banyak sungguh resepi yang tak update...cuba masukkan resepi seringkas mungkin....janji dapat captured dlm blog ni...




Resepi ni saya cuba time selepas raya korban...memandangkan ada stok daging....so saya try resepi ni...daging buat mcm style bergedil....dan bungkus telur rebus...grill atas api kecil mcm patty burger....
 
 


So jadilah mcm ni....

Bahan2nya :

Bawang merah
Bawang putih
Daun sup
Blackpepper
Garam,
Telur
Sedikit tepung jagung

1- Gaul daging, perasakan dan bentuk bulat2.
2- Bungkuskan telur rebus.
3- Golek dalam putih telur dan ratakan atas breadcrumb.
4- Grill dgn sedikit minyak. Sudah masak toskan dan boleh dimakan bersama sos.