Followers

Sunday, 5 March 2017

Nasi Arab Ayam Goreng BBQ



Entah nape...teringat lak nak makan nasi Arab..tak berapa suka sangat Nasi yang banyak sangat berempahnya...macam nasi bukhary...to spicy rasanya...tapi kalau nasi arab...just lite jer rempahnya....tumis sikit dengan minyak sapi...maka lemak2 lembutlah nasinya...
 
 


 
Kali ni try beras basmathi brand baru jumpa...namanya Ipin...kelakar bila tengok pertama kali jenamanya...tapi tengok betapa panjangnya beras dia..harga berpatutan...2kg baru RM18.00....selalu beli pes sekali beras....so sebab beras dah ada kali ni try rempah chef ustazah...tak mendukacitakan....ayamnya tak suka yang lembik tak goreng...so malas nak buat bumbunya...belasah letak apa yg ada...letak rempah kari...sos BBQ..garam dan serbuk bawang segera...terbaekkk rasanya....



 
Raziq selalu dah ajak mama makan dalam talam....tapi mamanya malas nak keluarkan talam emas mama ni..hehehe...so kali ni sebab masak nasi arab mama minta papa keluarkan talam emas...talam ni memang dibeli khas untuk kami sekeluarga sekali sekala makan dalam talam...mama tak nak anak-anak mama jauh dari sunnah nabi....bila makan dalam talam...mama pasti ceritakan sedikit  kebaikan makan bersama dalam talam....selawat dan salam buat Nabi Muhammad saw...pasti penuh kebaikan yang tersirat dan tersurat...

Baguette Chicken Cheese


 
Bila weekend ada satu masalah buat ibu-ibu....nak makan luar..confirmlah menu sama ada nasi lemak...roti canai...so duk rumah kena cari alternative lain...
 
 


 
Teringat roti baguette ada beli semalamnya...tengok pulak sos pasta ada separuh tak guna lagi dalam peti ais....cendawan dan carrot pun ada...so terus buat sos pasta dgn ayam cincang dan cendawan...masukan tepung sikit bagi pekat...perasakan gula dan garam..
 


 
Terus sapu atas roti...parutkan cheddar cheese...bakar 15minit...tinggggg....siap untuk dingap...Alhamdulillah rezeki hujung minggu....