Memandangkan buah stroberi dalam freez masih menyala-nyala merah warnanya...aku kena bertindak cepat...bertindak cepat menggunakannya sebelum buahnya lebam...hajat dihati nak buat Japanese Sponge Cake seperti resepi dari blog Hana's Family...tapi takut ler pulak...takut tak jadi seperti yang diharapkan...so akupun telah menggodam resepi asal CMG dalam resepi Pandan Layer Cake yang aku cuba sebelum ni....Ya Ampun CMG yer...godam sikit jer....huhuhu....
Memandangkan kejadian Pandan Layer Cake tu amatlah lembut, gebus dan sedap...aku gunapakai resepi yang sama...cumanya aku gantikan pandan paste dengan strawberry flavour dan pewarna pink....so hasilnya jadilah Strawberry Sponge Cake...hehehe...sapa2 berkenan try yer...ni resepinyer...TQVM CMG atas perkongsian resepi kek yang gebus dan sedap....
Sumber : Che Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA:
CARA MEMBUATNYA :
1) Satukan telur, ovalatte, gula dan strawberry flavour. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu. Gaul rata.
3) Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan.
BUTTER CREAM
BAHAN-BAHANNYA:
(boleh buat separuh sebab banyak)
400 g butter
100 g shortening
180 g gula icing
1 sudu teh esen vanilla
1) Pukul butter dan shortening hingga gebu. Masukkan gula icing dan pukul lagi.
2) Akhir sekali masukkan esen vanilla dan pukul hingga gebu.
Asalnya nak jugak potong tengah kek ni...tapi sebab terkejar2 nak ke kenduri kahwin...sudahnya lupa nak potong dan letak strawberry filling....huhuhu...pewarna pink pun terletak lebih...aduyai...ni la rupanya isi kek ni...hehehe...yang penting kek nye memang lembut dan gebus....
Comments
Post a Comment