Ini adalah menu sampingan berbuka petang tadi...dah lama bercadang nak buat...tapi asyik tertangguh dan tak sempat...Alhamdulillah hari ni berkesempatan menyediakannya...asalnya nak buat perencah udang...teringat pulak adik sorang dalam pantang karang tak boleh pulak dia makan...so saya gantikan dengan rencah daging, sosej dan sedikit fish ball...
Agak-agak kalau malas nak masak...tapi teringin nak makan bihun goreng...bolehlah try bihun goreng style saya ni...main hiris2 jer...campak2...goreng...kacau...goreng...kacau....tadaaa...siap...hihihi.....
BIHUN GORENG SINGAPORE
Bahan-bahannya:
1/2 paket bihun direndam hingga lembut
1 biji bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
1 biji cili masak dihiris
1/2 batang carrot di potong memanjang
3/4 Kobis dihiris halus
Sedikit daging dihiris kecil
Sosej dan Fish Ball
4 tangkai daunsup dihiris nipis
Garam, Lada hitam secukupnya
Cara Memasaknya:
1) Tumis bawang dan cili yang dihiris hingga naik bau.
2) Masukkan daging, sosej dan fishball.
3) Masukkan sayur, kacau hingga layu baru masukkan bihun.
4) Kacau rata jika perlu masukkan sedikit air.
5) Masukkan garam secukup rasa dan serbuk lada hitam.
6) Kacau rata hingga bihun lembut dan akhir sekali baru masukkan daun sup.
Comments
Post a Comment