Semalam godek2 dapur Dayang..ternampak menu Udang Garing Daun Kesum......meleleh air liur tengok keseksian udang Dayang...resepi dari dapur kak Ummi...diambil dari majalah Saji oleh Chef Kamarul...terus ke blog Kak Ummi....tengok la pulak keseksian udang Kak Ummi...perghhhh...lagi la terliur dibuatnya....so terus decide... ok...Nasi Lemak Sambal Sotong akan digandingkan dengan Udang Garing Daun Kesum...tapi maaf saya dah tersilap tulis Udang Goreng Daun Kesum masa edit gambar...huhuhu...harap dimaafkan yer....hihihi....
Jika ada yang bertanya...sedap ke resepi udang ni....serius saya memang jawab...sedapppppp sangatttttt....aishhh...masih teringat2 kegaringan udang dengan ramuan yang diperap dan keharuman daun kesum dan kari yang digoreng bersama...anak-anak makan seekor sorang...sebab malas nak kopek...mama dia makan...berekor-ekor....serius korang cubalah resepi ni...sedap....tak nyesal punya...kebetulan beli udang saiz XL....memang nikmat yang tak terhingga....
Udang Garing Daun Kesum
Resepi: Chef
Kamarul @ Majalah Saji
Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home dan dayang@dapurkusayang
Bahan:-
Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home dan dayang@dapurkusayang
Bahan:-
- 500 gm udang (sederhana besar)
- Minyak masak untuk menggoreng
Bahan
Perap:-
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 1 sudu kecil serbuk kari
- 1/2 sudu kecil lada hitam kisar
- 1 sudu besar tepung jagung
- sedikit garam
Bahan
Cincang:-
- 6 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 1 tangkai besar daun kesum
- 1 tangkai kecil daun selasih (*akak xda ni)
- 1 tangkai kecil daun kari
- 1 tangkai cili merah
Cara
Memasak:-
- Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.
- Gaul udang bersama bahan perapan. (*akak perap 20 minit).
- Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
- Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing.
- Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum dan daun selasih. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
- Masukkan semula udang tadi dan gaul rata sebentar. Tutup api dan hidangkan.
Comments
Post a Comment