Durian Crepe Versi 2

 
 
 
Assalammualaikum w.b.t... Alhamdulillah...hari ni saya berkesempatan mencuba satu lagi versi resepi untuk Durian Crepe....dan ternyata...kali ni crepenya lagi sedap dari yang saya buat untuk versi 1 dulu.....crepe kali ni menggunakan 4 jenis tepung....mana yang berminat bolehlah mencuba.....
 
 




Hasil crepenya sangat nipis...dan tak terasa seperti kuih....kalau dulu buat crepe kain pelikat...haaaa...kali ni buat crepe kain chiffon...hihihi...lembut nipis gitew!!.....jom tengok resepi....
 
 
 

 
 
SUMBER : Eyna , Semanis Gula
 
BAHAN BAHAN

20 gm tepung gandum
20 gm tepung ubi
10 gm tepung jagung
10 gm tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula halus
40 ml susu cair
150 ml air
kaler kuning lemon
perisa durian ~ pilihan- saya letak esen vanilla

CARA CARA

Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk , sebatikan dan tapis
Lengserkan kuali dengan butter.
Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan tipis. Masa kite menebar tuu lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal. Buat crepe setipis yang boleh ye.
Masak menggunakan api yang kecil
Masak hingge crepe mengering dan tak perlu di terbalikkan.

FILLING

200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
Isi durian secukupnye.

atau

FILLING KASTARD

A ) 200 gm susu segar
50 gm whipping cream

B ) 30 gm tepung kastard
50 gm gula castor
2 kuning telur
30 gm susu segar

200 gm non dairy whipping cream

Satukan campuran B hingga sebati.
Satukan A dan B dan masak atas double boiler hingga adunan menjadi pekat.. Sejukkan sebentar.( biar betul betul sejuk tauu , kalau tak nanti freshcream tuu mencair )
Putar whipping hingga kental.
Satukan adunan kastard dan whipping dengan kaedah kaup balik.

CARA MENGGULUNG

Ambil sekeping crepe
Letak filling
Letak isi durian
Gulung crepe dengan melipat kiri dan kanan.Lipat bahagian atas ke bawah dan bahagian bawah keatas.

 


Comments