Memang tak pernah rasa kuih ni...tapi seingat saya pernah terdengar..sebab rasanya dedulu pernah tengok Dato Aziz Satar masak roti ni dalam sebuah rancangan masakan....dan kali ni saya mencubanya....sipi2 rasa murtabak....tidak mengecewakan...makan dengan sambal...so ala2 malas.....masak sambal telur jer..senang..campak2 jer..hihihi....
Roti Boyan
Sumber : My Resepi
Bahan-bahan ( 10 keping )
- untuk doh:
- 500 gm tepung gandum
- 50gm minyak
- sedikit garam
- air panas suam
- bahan2 inti:
- 1/2 kilo kentang (di rebus dan lecek hingga halus)
- 2 biji bawang besar (di hiris halus)
- 1 biji telur
- Setangkai daun sup/bawang sedikit
- lada sula dan garam
Cara-cara
- Cara2 menguli doh: tepung,minyak dan garam di gaul rata,kemudian masukan air sedikit2 uli hingga lembut .Dan ambil sedikit untuk bulat2kan buat sampai habis.
- Cara2 membuat inti: kentang, bawang,daun sup ,lada sula,garam dan telur gaul rata.
- Canai doh buat mcm roti prata dan letakan kentang tadi keatas doh itu dan tutup kentang dgn satu lagi doh dan kelim tepinya mcm epok2 atau macam murtabak.....dan goreng dgn sikit minyak dan api yg sederhana..
Comments
Post a Comment