Kalau kita tengok cara pembuatan sosej yang dijual komersil...tentu rasa tak sanggup nak makan...bukan apa...pembuatan sosej selalunya akan dicampurkan dengan organ dalaman ayam...contohnya hati ayam dan perut.....tetapi kalau buat sendiri...Inshaallah bersih dan dijamin halal.....dan yang penting....sudah tentu sedapppp....
Bahan-bahannya mudah sahaja....tetapi mungkin renyah sikit cara pembuatannya....tapi untuk anak-anak....sekali sekala apa salahnya...kalau buat extra boleh sejukbekukan utk stok...nak makan bila2 masa boleh....
Homemade Sosej
Bawang Merah cincang
Bawang putih cincang
Cheddar Cheese
Serbuk Oregano
Serbuk Tyme
Serbuk lada hitam
Garam
Tepung Ubi
Campur semua. Bungkus dan padatkan dalam aluminium foil. Ada juga yg
guna plastik aiskrim tp agak susah nak padatkan sbb ada ruang udara.
Kukus dan siap bolehlah grilkan sikit atau makan terus pun boleh.
Comments
Post a Comment