Followers

Wednesday, 18 September 2013

Nasi Lemak Pandan bersama Sambal Istimewa

 
 
Dari pejabat dah terfikir nak singgah pasar malam...setiba di pasar malam...dua kali pusing tak tau nak beli apa...rasa macam dah boleh hafal menu kat pasar malam Seri Putra ni....terus ubah fikiran..nak balik rumah..masak sendiri lagi puas hati....terus beli bahan mentah...kelapa parut, daun pandan, cili kering dan ikan bilis....tiba2 lalu jumpa gerai jual sayu2 hasil kampong...ternampak jering...MashaAllah tetiba teringat resepi opismate share hari tu...sambal tumis jering style baru....lain dr kebiasaan yg pernah makan....
 
 
 
 

 
 
 
 
Bahan2nya:
Cili kering rendam air panas terlebih dahulu
bawang merah dan putih
jering cambah
Ikan bilis goreng garing
Asam jawa, garam dan gula secukup rasa
 
 
Cara memasaknya:
1) Jering dipecahkan dengan lesung batu hingga hancur. goreng hingga garing dan angkat.
2) Goreng ikan bilis dan angkat.
4) Buat sambalnya seperti biasa tumis bawang, masukkan cili mesin,
5) Perasakan dgn  garam dan gula.
6) Bila agak pekat baru masukka  jering dan ikan bilis.
 
 
 
 
 
 



No comments:

Post a Comment