Followers

Saturday, 8 April 2017

Kerabu Pucuk Paku & Tauge



Assalamualaikum...Alhamdulillah diizinkan Allah singgah di blog ni hari ni...banyak kali dah buat kerabu...tapi tak berkesempatan nak masukan resepi dalam ni...wajib masuk...sebab menjadi antara kegemaran anak2...panjang umur blog ni....kalau anak2 mama teringin nak makan...boleh buat sendiri nanti.....Inshaallah sedap sangat...janji cukup pedas, masin, manis dengan aroma kerisik dan limau kasturi...bertambah2 nasinya nanti.....





Rezeki buat kerabu hari ni...sebab jumpa kerang sado dan fresh pagi ni...tengok pucuk paku pun fresh...terus decide nak buat kerabu...ni resepi mama...kerabu terheaven abad ini...hahaha....
 
 
Bahan Heronya :
Pucuk Paku
Tauge
Kerang rebus
 
Bahan Heroinnya :
Bawang Merah (Hiris sebahagian/Tumbuk sebahagian)
Cili Merah (Hiris sebahagian/Tumbuk sebahagian)
Cili Padi
Belacan Bakar
Ikan Bilis
Perahan Limau Kasturi
2 sdb kerisik
Garam & Gula Secukup Rasa
 
Cara Menggabungkan Hero & Heroinnya :
1- Tumbuk Bawang, Belacan dan Ikan Bilis hingga lumat.
2- Hiris bawang dan cili merah.
3- Celur Pucuk Paku dan Tauge.
4- Campur kesemuanya. Tambah kerisik dan perasakan secukupnya. Yummeh...sedap bag hang..



No comments:

Post a Comment