Followers

Tuesday, 9 August 2011

Bubur Tepung Pulut Gentel

Salam semua....ok...kita stop seketika mood apam2 ni ye....agak2 la aku ni pun  kan...asyik mengapam jer...muka pun leh jadi apam...meh tukar menu lain sikit....ni dia...taraaaa....Bubur Tepung Pulut Gentel...ekceli akupun tak tau nama saintifik bubur ni...ni bubur yang aku kasi nama sendiri...sebab senang aku nak ingat...so far resepi ni aku mmg tau buat...asal usul aku pun tak ingat...so resepinya macam ni...




Bahan-bahannya:

2 cawan Tepung Pulut
secubit garam
1/2 cawan air
1/4 cawan sagu
250 ml santan (aku biasa guna santan kotak)
gula merah/manisan dan gula secukup rasa
2 helai daun pandan

Cara membuatnya:
1) Garam dilarutkan dalam air dan masukkan dalam bekas yang diletakkan tepung. Uli dengan tangan hingga ianya menjadi doh.
2) Bahagikan beberapa bulatan doh ikut warna yang dikehendaki.
3) Gentel satu persatu.. comel2 sebab jika besar tepung ni akan besar bila telah direbus.
4) Masak air hingga mendidih masukkan tepung yg telah digentel tadi. Bila dah masak tepung tersebut akan terapung so boleh angkat dan toskan.
5) Santan dengan gula atau manisan dimasak atas api dan masukkan sagu yang telah direndam.
6) Masukkan sikit garam untuk melemakkannya dan daun pandan uk mewangikan bubur.
7) Last sekali baru masukkan tepung gentel lagi...


Bubur ni aku suka sangat...sebab tak rasa muak sangat...rasa tepung tu yang kenyal2 sangat sedap ditambah dengan kelembutan sagu...ermmm....telan air liur dibuatnya....so apa lagi kengkawan...meh la try...tambah2 bila time berbuka....nak lagi menarik buat macam2 warna....yummiieeee....

2 comments: