Followers

Friday, 19 August 2011

Roti Arab

Assalammualaikum uols...

Ushhh...lamanya dah tak bersiaran...sibuk nor...kelmarin cuti gi Ipoh ambil hadiah cabutan bertuah Jakel....semalam sibuk di opis pergi lawatan tapak...balik umah mmg dah penat benar rasanya...walaupun ada beberapa entry nak buat...tak kesampaian hajat tu....malam ni...gigih nak siarkan juga entry ni...hehehe...bukan apa sebab nak syer dengan uols resepi simple tapi best ni...huhuhu...

Semasa lawatan tapak tu aku ternampak satu gerai ni menjual Roti Arab...tetiba rasa cam nak try buat pulak...otak ni pun rancak memikir macam mana aku nak buat dengan Roti Arab ni yer...tetiba timbul idea dan aku terus beli....harganya murah jer RM2.50 utk 5 keping Roti Arab...


First time aku beli Roti Arab ni...ada gak satu jenis lagi Roti Arab agak tebal sikit...tapi yang tu guna yis tak silap aku...agak tebal sikit....yang tu kita panaskan dan makan cicah kari....tapi yang ni rotinya lebih nipis....nak tau ke macam mana Roti Arab ni...haaa...macam dalam gambar ni.....


Ada yang berminat nak buat tak?? simple sangat caranya....time tu balik keje dah tak sempat...aku goreng jer ayamnya....jika sapa yang terlebih rajin...bolehlah bakar ayam atau daging...tentu lagi sedap....ni resepinyer....

Bahan-bahannya
5 ketul ayam goreng dihiris2
1 biji tomato
1 biji lobak merah diparut panjang
1/4 biji kobis bulat dihiris nipis
1 pokok salad
5 sudu mayonis
5 sudu sos cili

Cara membuatnya
1) Campur mayonis bersama sos cili kemudian masukkan lobak merah yang diparut bersama kobis.
2) Atur daun salad dan hirisan tomato di atas roti arab.
3) Letakkan coleslaw yang dibuat tadi dan taburkan hirisan ayam.
4) Jika ada lebih letakkan lagi mayonis dan sos cili tadi.
5) Gulung kemas2 dan bolehlah dipotong untuk mudah dimakan.




Alhamdulillah....anak-anak semua suka Roti Arab ni...buat dua keping pun dah cukup banyak untuk berbuka.....InshaAllah ada lagi 3 keping boleh buat lagi...hehehe...so pada yang nak mengubah selera ke selera Timur Tengah....jomlah cuba....



No comments:

Post a Comment