Followers

Monday, 15 August 2011

Sambal Goreng Jawa

Assalamualaikum semua....
Alhamdulillah hari ni puasa tak rasa lemau sangat....hehehe...semalam rasa cam penat sikit...tak tau ngapa...walaupun semalam lewat menunaikan tarawikh kerana settlekan tayar pancit adik aku dulu lepas berbuka....hari ni rasa segar jer...mungkin juga sebab nak dapat hadiah esok kut...hehehe...

Hari tu...masa belek2 wall facebook...ternampak album member aku masa kat UUM dulu....dia upload gambar Sambal Goreng...terus teringat...lama dah aku tak buat...bulan2 puasa ni makan sambal goreng sedap jugak ni....petang tu walaupun sedikit kelam kabut...hati ni meronta-ronta nak masak sambal goreng jugak...so aku buat jugaklah dengan bahan-bahan yang sedia ada jer...kalau ikutkan Sambal Goreng Jawa asli banyak lagi boleh dimasukkan...antaranya perut, hati, pedal, petai dan kacang panjang....memandangkan aku jugak dah janji ngan member aku cik ct nalhuda nak tunjukkan dia cara masak Sambal Goreng versi aku...so ni aku perturunkan resepinya...jika tak sedap minta maaflah...tapi untuk aku...nyumm...nyumm...nyummm...



Bahan-bahan
1 keping tempe (dipotong letak garam kunyit & digoreng)
2 biji kentang (dipotong mcm fun fries digoreng)
1 cekak soun (yg macam bihun tu...direndam dulu)
1 keping fucuk (direndam dulu)
 3 tangkai cili kering dihiris halus
Sedikit Udang basah/udang kering sbg perencah
1/2 cawan air asam jawa
1/4 cawan santan kelapa (option jika nak sambal goreng agak lembab sikit)
1 ulas bawang merah besar (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus memanjang)
2 cm halia (dihiris halus memanjang)
Kicap manis, garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya

1) Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan hirisan cili kering.
2) Masukkan fucuk, soun, tempe dan kentang goreng tadi. Kacau rata dan masukkan air asam jawa.
3) Masukkan kicap sedikit, garam dan gula secukup rasa. Goreng hingga kering. Jika nak lembab bolehlah 
     masukkan santan pekat sikit. Dah agak kering bolehlah angkat.



 
Macam mana aku leh tau buat sambal goreng ni???haaa....sure ada yang tertanya2....berdarah campuran jawakah aku...hahaha....kita ni nak mix mat salleh atau pan asian memang la tak ada....yang ada jawa jer....mix dengan rawa.....sebab tu boleh buat sambal goreng ni....hahaha...Abah asal  Teluk Intan so sah2 kena tau buat sambal goreng.....tapi kalau suh cakap jawa...maaf yer...aku tak tau....hehehe...tapi aku tak tau la sambal goreng jawa area Johor...yang ni sambal goreng jawa Perak...hehehe...kepada sahabatku ct nalhuda semoga resepi ini dapat membantu...aku tabik kat dia...walaupun orang kelantan tetapi sebab kegemaran suami orang Johor...dia semangat nak cuba...macam itulah...chaiyok...chaiyok...InshaAllah air tangan isteri itulah pengikat kasih sayang suami isteri....so buat apa tunggu lagi....Selamat Mencuba..


2 comments:

  1. tq my pren...akan aku buat resepi dan bgtau hasilnya lepas mendapat komen drp juri. agak2 berapa bintang dia nak kasi aku...

    ReplyDelete
  2. Hahaha..itu kena tengok hasil kejadiannya dulu...rasa aku tak boleh...hehehe..yang penting ko dah buat pun dah bagus...2-3 kali buat sure jadi sedap punyer...Selamat Mencuba..

    ReplyDelete