Followers

Friday, 26 August 2011

Simple Cheese Cake

Hi uols,

Mana yang berada di pejabat tu sure tak tenang sekarang...macam tak tau sebab sekarang semua asyik dah terkenang kampung halaman jer...tadi pergi kerja pun...jalan dah start lengang...sure ramai yang dah balik hari ni...aku jer still menjadi penunggu setia...Ahad petang baru balik...sempat la mengemas dulu apa yang patut...kain baju memang belum pack apa-apa lagi ni....

Tengah duk browse fail-fail dalam pc ni...ternampak lak gambar Cheese Cake antara yang pernah aku buat....so akupun terus edit sikit dan nak syer dengan korang...Cheese Cake ni sangat2 mudah nak buat...bahan-bahannya simple sangat...tapi rasa memang superb...ekceli kek ni bukan dalam acuan cup cake...aku saje buat time tu dalam cup sebab senang nak bawa opis time tu...masa tu ada meeting exec kat opis so akupun masukkan siap2 dalam cup senang diaorg nak makan...tak ada kotor2 tangan tu...hehehe..



Aku buat kek ni masa lepas balik keje...caranya mudah tu yang sempat...jika remeh temeh akupun maleh nak buat..hehehe...ni dia resepinya...diambil dari My Resepi...

Bahan-bahan ( 18 cm )

  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.


Jika sapa-sapa yang ada stok cream cheese dalam freeze tu...boleh la try...telur pun tak banyak..2 biji jer..."kelas ko jah!!"...berbuka makan cheese cake...hehehe...Selamat Mencuba..


1 comment:

  1. salam akak.. klau saiz kecik mcm ni, berapa suhu yer kita guna and guna api atas bawah ke and berapa minit yer agak.. sy dh cuba buat tp xberjaya time bake..huhuhu.. thanks :)

    ReplyDelete