Followers

Sunday, 4 September 2011

Bebola Roti

Salam uols,

Alhamdulillah...masih lagi mengecapi nikmat 6 Syawal....walaupun tak kemana-mana hari ni...tapi jadual kerja padat giler....semalam mengemas rumah Fasa 1....disambung hari ni ke Fasa 2....perghhhh...penat giler....mengemas baju2 balik kampung...simpan baju raya dalam wardrobe......kemas rak kasut...sapu ngan mop lantai porch....sampai sakit2 pinggang dibuatnya.....huhuhu...

Dalam mengejar masa mengemas rumah...curi masa pulak nak buat breakfast...aduhai nak wat apa la pagi ni...alih2 aku teringat aku penah tersurf blog masak mana ntah akupun dah lupa...maap yer kalau aku terlupa...masa tu aku baca sekali lalu jer resepi ni...so aku ingat2 lupa...so aku try and error jer ikut suka aku...dan hasilnya sedap dooo......inilah dia Bebola Roti....



Resepinyer simple...so senang nak buat..anak2 pasti suka....ni aku perturunkan resepinyer..

Bahan-bahannya

7 keping roti dicarik2
2 biji telur
Sedikit Ayam/udang sebagai perencah
1 tangkai daun sup
1 biji bawang merah dicincang halus
Sedikit garam
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara membuatnya

1) Campur semua bahan-bahan di atas dan gaul hingga rata.
2) Panaskan minyak dan kepal-kepalkan adunan roti tadi menjadi bulat.
3) Goreng dengan api sederhana hingga masak.
3) Angkat dan toskan minyak. Sedia untuk dihidangkan.



So apa lagi...kalau agak2 uols kalut2 nak siapkan breakfast atau minum petang...trylah resepi ni...sedap....rasa cam begedil pun ada....jangan risau resepi ni x makan minyak...selain budak2 suka...aku mak budak pun suka...Selamat Mencuba uols...



2 comments:

  1. Sedap sehhhhh, nanti kita org anak beranak dtg boleh la buat. ajak bala tentera rizam dtg jugak.... huhuhuh, ok kak!

    ReplyDelete