Followers

Tuesday, 27 September 2011

Laksa Penang

Assalammualaikum w.b.t....hari ni kita nak syer resepi menu kebiasaan time open house...menu ni pun aku buat time open house kat lorong rumah aku....memandangkan masa mini open house hari tu...berbaki 3 bungkus laksa basah...makanya aku pun terus berhajat nak bawa laksa utk potluck jamuan raya tu...Alhamdulillah...baca dalam forum taman rumah aku...kata mereka sedap....harap2 ianya betul la sedap ekkk...hehehe....



Pembuatan laksa ni yang paling penting kuahnya...sebenarnya kadangkala kuah tak perlu pekat pun...jika cukup rasa pedas, masam, masinnyer.... InshaAllah sedap jadinyer.....untuk 3 bungkus laksa ni pun aku hanya buat sekilo jer ikan kembung....tapi dekat 5-6 kali juga la rasa kuahnya....mula2 rasa macam dah ok...pehtu rasa lagi...rasa macam kurang pedas....rasa lagi macam kurang masin...sudahnya sendukkan sikit laksa letak kuah...betul kurang rasa garam...so tambah la lagi garam...tak pernah masak bebanyak camni....so 5-6 kali lah rasanya...sebab kadang2 kita rasa kuah jer...rasa dah ok...tapi bila kita dah letak laksa baru kita tau apa yang kurang...bila dah sebati kuah dan laksa....fuhhh!!!!mak mertua lalu pun tak perasan.....hehehe...



Kepada yang nak resepi laksa versi suzie...ni resepinyer...sukatan utk 3 bungkus laksa yer..

Bahan-bahannya :

1 kilo ikan kembung
10 keping asam keping
1-2 tangkai bunga kantan
4-5 tangkai daun kesum
1 senduk cili kering mesin
2-3 biji bawang merah besar
2 inci belacan
Air dan Garam secukupnya

Cara Membuatnya :

1) Rebus ikan hingga lembut. Asingkan isi dan tulang. Isi ikan dimesin halus dan masuk dalam periuk.
2) Tulang pula dimesin asing, ditapis berulang kali dengan air sehingga serbuk tulang ikan menjadi putih.
3) Bawang merah dan belacan dimesin halus dan masukkan ke dalam periuk.
4) Masukkan cili mesin dalam periuk. (jika suka cili padi mesin pun boleh tapi aku suka cili kering mesin, selain warnanya menarik rasanya pun sedap dan tak pedih perut bila makan.)
5)Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping dan air secukupnya.
6) Rebus hingga mengeleggak dan letakkan garam secukup rasa.

Satu petua kuah laksa ni...lagi banyak kali kita panaskan....lagi sedap rasa kuahnya...sebab semua ramuannya dah sebati...so kepada yang berminat...jangan malu...jangan segan...silalah mencuba...daaa....


 

2 comments:

  1. Waahhhhh... suzie ade bukak kedai/blog makan2 rupenye. Kite dah add... Errr, sedap le open house hari tu. Rugi tak makan banyak... Kalau ade jemputan lagi, jangan le lupe jiran sebelah nih :D:D:D

    ReplyDelete
  2. ushhh!!!!takkan dilupakan...InshaALLAH...Mmg suka masak dan jamu org makan...kalau jumpa jiran yg suka makan lagi kita suka...hehehe...

    ReplyDelete