Followers

Saturday, 22 October 2011

Apam Coklat

 

 Salam semua...actually dah lama berhajat nak buat Apam Coklat...tapi tiada keberanian...sebab takut tak menjadi segebu yang diharapkan...tapi ntah macam mana sedang berblogwalking di blog sifu memasak ni...aku jumpa resepi Apam Coklat from Kak Ummi dari blog homesweethome ni....sekali tengok resepinyer...alahai menarik...sebab...bahan tak banyak dan yang paling penting semua sekali masuk...pastu guna blender jer....senang sangatkan???? dan hasilnyer juga amat tidak mengecewakan.....sekali rasa tak tau pun ianya spesis Apam...sebab lembut kemain...macam cup cake coklat....




Kepada yang baru berjinak-jinak nak belajar memasak....amat digalakkan...sebab caranya sangat ringkas....disini aku copykan resepinyer....
 
APAM COKLAT by Alma MyR
sumber : Kak Ummi
Bahan:- (kuranglebih 16 biji)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan air
  • 1bj telur
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 atau 2 sudu besar serbuk koko
Cara-Cara:-
  1. Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
  2. Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
  3. Masukkan dlm acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit. Mudahkan...!

So jangan tunggu lagi...Selamat Mencuba...


No comments:

Post a Comment