Followers

Wednesday, 16 November 2011

Sambal Goreng Jawa

Assalamualaikum uols...moga sihat sejahtera hendaknya.. terasa maleh pulak nak manaip entry baru...tapi rasa mcm rugi lak tatkala cik abg bermain dengan anak2...better aku menggunakan masa yang terluang utk mengupdate entry baru...hihihi...walaupun menu kali ni...dah pernah disiarkan sebelum ni...cuma bezanya kali ni aku tak guna kacang panjang...hihihi...sbb stok kacang panjang tak ada kat rumah time ni..


Asal buat menu ni sebab dapat tempe dari opismate...rajin betul dia setiap kali balik kg kat Johor..mesti satu beg plastik bawa opis...pastu dia sedekah kat kitaorg...selalu aku goreng jer...tapi kali ni lebih rajin sikit buatlah sambal goreng jawa ni...tapi kali ni maleh nak syer resepi sebab dah ada kat entry sebelum ni...so kali ni aku masukkan jer step by step gambar cara nak memasaknya...harap dapat membantu pada yang berminat ekkk...hihihi...

Bahan-bahannya:

Bawang merah, bawang putih, halia, cili kering dan udang.

Tauhu goreng dan tempe goreng.

Soun, Fucuk dan kentang goreng.


Cara membuatnya :

1) Tumis bawang dan halia.

2) Masukkan cili kering.


3) Masukkan udang dan kacau rata.

4) Masukkan semua bahan.

5) Letakkan kicap, santan dan asam jawa. Gula dan garam secukup rasa.

5) Kacau rata hingga kering. Sedia untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment