Followers

Saturday, 14 April 2012

Homemade Ice Cream




Assalamualaikum w.b.t ...Selawat dan Salam buat Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w, Para Nabi, Sahabat-Sahabat Nabi, semua Muslimim dan Muslimat yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia....Ya Allah jauhkan aku daripada perasaan riak dan takabur.....Kau kekalkanlah ilmuku dan Kau tambahkanlah rahmatMu Ya Allah....Biarlah pada pandanganku kerdil....tapi pada pandangan orang lain besar....Ameen Ya Rabbal Alamin..





Alhamdulillah...dah lama berangan nak buat home made ice cream...sebelum ni pun pernah buat tapi resepi tu guna coffee mate kalau tak silap...banyak resepi yg di survey banyak bahan yg digunakan...ada yg guna fresh cream dan ada yg guna yogurt...daripada nak cari bahan2 tu...baik beli ice cream ready made jer ye tak??? hehehee....tapi kali ni aku dapat resepi ais krim yg sgt simple....mula2 mcm tak caya jugak...betul ke bahan2 tu boleh ajdi ais krim...tapi bila dah buat...walaweiii...mmg sedap...tak caya try buat...



 


Homemade Ice Cream

Bahan-bahan:

1/2 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis
1 tin air suam
2sdb ovalet
Perasa Strawberry & Serbuk Koko

1- Pukul semua sehingga kembang dan pekat.
2- Bahagikan kepada beberapa bahagian, masukan pewarna @ perasa .
 3-Mixer hingga adunan menjadi pekat. Masukkan dalam bekas dan sejuk bekukan.



No comments:

Post a Comment