Followers

Saturday, 21 April 2012

Strawberry Sponge Cake with Cream Cheese Frosting



Assalamualaikum w.b.t buat semua pengunjung setia blog Jintan Manis ni...moga sentiasa ceria dengan kesihatan yang baik hendaknya....Masih tak dapat kenalpasti apa masalah blog ni...masih gagal nak buat copy and paste...so nak tak nak terpaksa taip balik resepi....nak buat link pun tak boleh sebab tak boleh copy and paste.....adeiii..apapun...bagi penggemar cup cake boleh try resepi ni...senang sgt nak buat dan tak banyak bahan...ekceli resepi asal utk kek tapi saya ubahsuai masukkan dalam paper cup....topping atas dapat dari wife boss....cream cheese frosting...enak banget....TQVM Mrs. Mary Ann atas perkongsian resepi topping ni...






Sumber : Dapur Tanpa Sempadan Mat Gebu
Resepi   : Sponge Cake

Bahan-bahannya :
160 g gula halus
15 g ovellete
5 biji telur gred B
125g tepung gandum
1 sdt baking powder *diayak
1 sdt esen vanila
40ml air
75g mentega cair *minyak pun boleh

Cara membuatnya:
1) Pukul ovellete dan gula hingga sebati. Masukkan telur dan tepung yang diayak dan putar hingga bersatu.
2) Masukkan air dan putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat macam adunan bahulu.
3) Masukkan esen vanila dan putar rata. Tuang mentega cair dan kaup dgn spatula.
4) Tuang dalam loyang yang dilapik kertas minyak dan digris mentega.
5) Bakar selama 30 min dgn 180c. Selepas masak keluarkan segera dari oven utk elak kek mendap.




Sumber : Mary Ann
Resepi   : Lemon Cream Cheese Frosting

Bahan-bahannya :

30g butter (suhu bilik)
80g cream cheese
11/2 cawan gula icing
1 sudu teh lemon juice *ganti dgn strawberry flavour

Cara Membuatnya:

1)Ayak gula icing.
2) Putar semua bahan sehingga kembang dan lembut.


No comments:

Post a Comment