Followers

Sunday, 27 May 2012

Blueberry Cheese Tart




Alhamdulillah...petang ni...juadah minum petang disajikan Blueberry Cheese Tart..dah lama nak buat...tapi asyik bertangguh...finally... hari ni Allah izinkan juga saya buatkan cheese tart ni....walaupun shell tart beli ready made jer...huhuhu...tapi rasanya buat sendiri lagi sedap...cuma virus malas ada sikit ni...beli jer yg ready made...cuma buat yg cheesenya sajer....hihihi..





Resepi Shell Tart

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Cara Membuatnya:
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  3. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.




Cheese

Bahan-bahannya:

250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
 
Cara Membuatnya:
  1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

Jika ada yang ingin melihat step by step cara pembuatannya disini saya copykan langkah demi langkah yang dibuat oleh Kak Ita.







No comments:

Post a Comment