As Salam...kembali bersiaran walaupun kepala dah tersengguk-sengguk ni....esok dah bermula minggu baru...sebagai entry terakhir malam ni....ditayang pula Nasi Kerabu yang dibuat minggu lepas....walaupun kerja agak rumit sebab nak buat sambal dan serunding ikan...tapi bile dah menikmati hasilnya...Alhamdulillah....sangat puas hati...
Nasi Kerabu
Sumber : My Resepi
Bahan-bahannya :
Cara-cara
-
utk kuah tumis: dari sebiji kelapa, sediakan santan pekat dan santan cair...blendkan bawang merah, bawang putih dan halia...panaskan santan pekat dalam periuk...kacau dan tunggu sampai pecah minyak...tumiskan bahan-bahan yang diblend tadi...setelah naik bau,masukkan cili giling ikut suka...kalau suka pedas, letaklah banyak-banyak...masukkan santan cair dan serai yang telah diketuk...masukkan cili merah (jangan potong)...kacau dan tunggu pecah minyak lagi...masukkan asam keping...masak hingga agak-agak pekat yang dikehendaki...bubuh garam secukup rasa...
-
utk sambal kerisik ikan: ikan kembung direbus dengan asam keping...kelapa digoreng tanpa minyak sehingga garing dan keperangan...kelapa goreng kemudiannya dikisar supaya sederhana halus...ikan rebus diambil isinya dan campurkan ke dalam kelapa goreng tadi...bawang besar dan cili merah dihiris...campurkan sekali lalu digaul rata-rata...bubuh serbuk lada hitam dan garam secukup rasa...
-
utk budu: potong cili padi...masukkan ke dalam budu dan perahkan asam limau...
-
utk ulam kerabu: kesemua bahan-bahan ulam kecuali tauge dipotong/dihiris halus mengikut kesesuaian...
-
sedia utk dihidangkan - campur dan gaulkan nasi bersama kuah tumis, sambal kerisik ikan, budu dan bahan-bahan ulam...lauk opsyenal sebagai penambah selera :P








Comments
Post a Comment