Followers

Friday, 29 June 2012

Masterchef & Me

Assalamualaikum w.b.t..... Salam Kasih Sayang buat semua pembaca blog ni....didoakan semoga berada di dalam  kandungan sihat walafiat dengan limpahan nikmat kesihatan, kasih sayang, rezeki dan ketenangan di hati...tak terhitung banyaknya nikmat Allah buat kita di muka bumi ini..tapi cukupkah balasan kita selaku hambaNya....terasa begitu kerdil diri ini.....


Sila abaikan abg cameraman yang menyelit tu...hihihi...


Sebenarnya dah lama pendam hajat di hati nak masukkan entry Masterchef ini...setelah fikir berulang kali akhirnya saya membuat keputusan untuk dimasukkan entry ini bagi tatapan mana-mana insan yang berhajat nak mencuba nasib untuk musim akan datang....Bila difikirkan kembali macam tak percaya pun ada...saya beranikan diri juga nekad nak pergi ke audition ni...dek menyahut cabaran anak teruna saya...gigihkan hati untuk mencuba....walaupun pening2 kepala jugak la nak memilih menu...huhuhu....tapi sebab  nak merasa macam mana pergi audition...diteruskan jua hasrat dihati...hehehe....


Sesi pendaftaran....peace yo....:-)


Masa sampai..tengok kawasan pendaftaran dah dibanjiri manusia....walau bagaimanapun masih bernasib baik kerana tergolong di dalam kategori awal juga....saya dalam batch kedua...setiap batch 40 orang peserta....itupun nasib baik saya dah isi borang siap2 so tak la pening kepala kat sana baru nak isi borang....borangnya mak aiii...panjang berjela..dah macam buat karangan...macam2 soalan ditanya...hihihi....Untuk second batch ni..kakak yang baju kuning tu yg pertama...second lelaki berbaju hitam tu dan ketiga adalah saya...sembang2 bertiga..masuk pulak...so apa lagi asyik buat lawak dan ketawa jer kerjanya sepanjang menunggu turn kitaorg....



Sesi kena buli...huhuhu...


Sebaik sajer batch pertama masuk ke bilik audition...kami second batch diminta duduk mengikut no giliran...seramai 40 org peserta duduk setempat..dan dihadapan kami....adalah 3 org seperti gambar di atas..kami ditemubual sorang2....dan ceritakan apa masakan yang kami bawa....ala2 buli budak audition...cenggini la...time ni tak leh nak serius sgt...buat relax dan asyik menyembang jer kitaorg bertiga....kakak first tu bawa asam pedas kuah lada ikan tongkol....che monz budak lelaki tu bawak ayam masak kuzi...sampai2 tumpah2 kuah kuzi che monz....Zainal Alam Kadir selaku penerbit mundar mandir jer la dia....huhuhu...Kakak baju oren tu siap nangis2 lagi masa introduce masakan yang dia bawa.....dia bawa Ikan Sembilang Masak Sambal....terharu sebab itu adalah masakan mak dia....masa mak dia ada tak de sapa yang nak menuntut resepi....bila dah mak dia dah tak ada...baru adik beradik menyesal...sebab rindu air tangan mak diaorg yang memang sedap masak sambal ikan sembilang....siap kameraman buat recording lagi you.....hihihi...



Debaran bermula...tangan menggeletar gile time ni..masa diberi 7 minit jer..


Lepas beramah mesra dan sesi temubual...masa yang ditunggu telah tiba...kami semua diminta masuk ke bilik audition....masing2 muka cuak giler.....saya yang asalnya cool pun boleh berdegup laju jantung ni...huhuhu...jumpalah Chef Jo, Chef Zubir dan Chef Amran.....saya sangkakan antara chef bertiga ni sure akan merasa masakan saya...tapi...tak bernasib baik rupanya...memandangkan satu row 10 org...first row kami diadili oleh sorang chef luar...ermmm....cam tak best jer....second row chef Amran, third row chef zubir dan fourth row chef Jo....satu persatu chef tu rasa dengan muka seriusnya...herghhh...kakak pertama tu lepas....che monz tak lepas sebab nasi mentah...ayam dia ok...dan ketiga..chef tu pun merasa  masakan saya..dan katanya..... MASIN.....Maaf yer....Waaaaaa...dengan itu segala hormatnya saya keluar membawa diri...citttt!!!! Awat tak habaq chef ada darah tinggi..kalau tak saya buat tawar jer...hahahaa....rasanya dari segi plating nak compare lain rasanya boleh menang...*perasan!!!*hehehee....sebab pengacara pompuan 8tv yg jadi moderator masa auditon siap datang ke meja saya dan cakap...wah!!!this is nice.....kui2...saya target paling tidak dapat masuk next step..iaitu ujian personaliti....tak masuk seterusnya pun tak pa....sebab suka2...ni first stage dah out....hahaha...apapun mmg tak menyesal datang audition..pengalaman berharga..hihihi....next year boleh cuba lagi kannnn.....hihihi...



No peserta yang tak bertuah....hihihi...




4 comments:

  1. as-salam ..seronok pulak mendengar pasal cerita masterchef ni .. macam nasib je la kan kalau dapat dapat la ..tapi x apa dah ada pengalaman berharga... banyak ujian jugak nak buat satu2 ..ish cam susah je nak masuk..

    ReplyDelete
  2. Betul tu Wani....hebat mcm mana di dapur jika bukan rezeki kita x berjaya jugak...jika tak hebat pun kebetulan masakan kita kena dengan citarasa chef yang merasa..berjaya jugak..hihihi....tapi yg penting memang kena cool...sbb kita memasak dibawah tekanan....hehehe...

    ReplyDelete
  3. cuba lagi tahun depan...jgn putus asa. aku penyokong tegar...

    ReplyDelete
  4. mekasih beb..aku harap aku juga tegar nak masuk audition lagi pasni...hehehe..

    ReplyDelete