Followers

Monday, 25 June 2012

Seleksi Simple Dish For Lunch

Assalamualaikum w.b.t......moga semua berada di dalam keadaan sihat walafiat dan di bawah rahmat Allah hendaknya...kali ni rasa nak share idea utk sediakan lunch...simple dish tetapi InsyaAllah mampu membuka selera ....Set dish yang pertama ialah...jeng..jeng..jeng...





Sempoikan...hihihi...Masak Lemak Labu dgn Kobis, Ikan Talapia Goreng dan Sambal Sotong Kembang....bila ada masak lemak putih..gandingan mantapnya sudah tentu sambal...tak kira la sambal tumis ke atau sambal belacan. ...bila ada sambal barulah menyengat....kemudian sejenis lauk goreng tak kisah ikan goreng ke..ayam goreng ke....baru ngam....so jika ada yang ketandusan idea nak masak apa....boleh try gandingan menu ni....hehehehe....






Idea hidangan lunch kedua pula ala2 kampung.....Masak Asam Batang Keladi dengan udang, Ikan Keli Goreng Garing, Ulam-ulaman dan sambal belacan...ringkaskan??? hihihi...tapi dalam keringkasan tu ada signifikannya....dah macam nama blog Prof. Kamil pulak...huhuhu....Antara barisan ulam-ulaman tu...iaitu kacang panjang, timun dan tenggek burung....ulam tenggek burung la yg menjadi pilihan utama....dulu tak tau juga spesis apa daun tu...tapi sebab suka mencuba aneka ulam kat di kedai2 makan time lunch hour...maka dah jadi tau....daun ulam tenggek burung memang sedap...lemak2, rangup2, berangin2 pun ada rasanya....mmg terbaik bila dapat makan dengan sambal belacan....Kepada ibu2 yang agak2 pening2 lalat nak pikir masak apa utk lunch...mungkin boleh ambil idea tak seberapa dari seleksi simple dish for lunch ni.....ok.....babai....:-)

No comments:

Post a Comment