Followers

Saturday, 14 July 2012

Baking Class & Me

Assalammualaikum w.b.t...Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, para sahabat dan keluarga baginda....sahabat-sahabat yang saya kasihi....Syukur Alhamdulillah di atas segala nikmat dan rahmat Allah buat kita semua di muka bumi ni....basahilah lidah kita dengan zikuruallah....dan...selawat ke atas Nabi Muhammad...sekali kita berselawat nescaya 10 kali Allah berselawat atas kita...Subhanaallah...mudahkan...antara nak dan tak nak jer kita nak mengamalkannnya...sambil memandu...sambil memasak...sambil mengemas rumah....sentiasalah berselawat....InsyaAllah berkat kita sentiasa mengingati baginda...kita peroleh syafaat darinya...



Hari ni...saya diizinkan Allah bersiaran awal petang di blog ni...selalu larut malam baru berkesempatan..sambil menirap depan laptop mengupdate blog...10 minit jer....dah tersengguk2 ...hehehe....kali ni berubah angin....update blog kat depan rumah....hihihi...best jugak.....sambil mendengarkan seleksi lagu nasyid Iwan...sangat menenangkan...jika berkesempatan dengarlah koleksi lagunya...sangat menyentuh hati....selain nasyid Iwan...dengarlah Zikir Terapi Diri dari Hafiz Hamidun......MashaAllah......sejuk hati mendengarnya.....








Alhamdulillah....Allah perkenankan hajat saya hari ni nak menghadiri baking class....lama sungguh berhajat nak pergi...tapi ada jer halangan...hari ni ada adik tolong jagakan my kids....bolehlah pergi....inilah first baking class yang saya pergi.....sajer nak merasa macam mana pergi baking class....melihat teknik dan cara orang lain pulak...sangat senang hati menghadiri kelas Kak Zu dari blog Semanis Gula....dengan yuran yang berpatutan...dan keramahan Kak Zu seolah-olah dah kenal lama....turut sama dua orang lagi peserta Syira bersama kakaknya Siti dari Subang....jauh tu pun sanggup datang...pernah Kak Zu cerita...ada seorang peserta dari Tanjung Malim naik komuter datang semata-mata nak belajar....kagum dengan kesungguhannya.....tiada alasan mengapa kita tak nak belajar...tak kira apa jua ilmu...carilah ia....bukannya ilmu tu datang bergolek tanpa usaha....




              



Dua jenis kek saya belajar hari ni...ialah...Russian Black White Cake dan Caramel Cake.....seronok sangat dapat belajar hari ni...selain belajar teknik dapat jugak syer dengan Kak Zu peralatan-peralatan cutlery yang perlu ada untuk seorang baker....syer2 cerita pengalaman Kak Zu....satu pengalaman baru buat saya....






InsyaAllah...jika berkesempatan nak buat nanti...saya syerkan resepinya di sini....tapi jika diberi pilihan antara dua jenis kek ni....Kek Karamel tetap di hati...memang sedap dan tak muak...compare Russian Cake tu...tak mampu nak makan banyak....hihihi...coklat ganachenyer mmg meletops...hihihi...






Amacam??? tergoda tak??? hehehe...kepada sesiapa yang berminat nak joint baking class dengan Kak Zu...boleh layari blog Kak Zu ni.....Semanis Gula....macam-macam jenis kek ada.....pilih jer....dan luangkan masa....







Moga berkat belajar ni...saya boleh buat kek ni nanti....sekurang-kurangnya lepas utk buat kek anak-anak nanti....





No comments:

Post a Comment