Followers

Friday, 10 August 2012

Asam Pedas Ikan Kembung




Assalamualaikum w.b.t, Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, keluarga baginda dan para sahabat....Alhamdulillah...syukur kita masih diberi peluang untuk menikmati nikmat 22 Ramadhan 1433...moga malam-malam 10 hari terakhir Ramadhan ini.... kita sentiasa sulami dengan amal ibadah dan satu malam di antaranya kita ketemu Malam Lailatulqadar....InsyaAllah...Ameen....




Sebelum ini dua tiga kali ke Pasar Ramadhan...saya lihat ada satu gerai menjual Asam Pedas Melaka...memandangkan dah terbeli makanan lain...keteringinan tersebut ditangguhkan....tetapi lepas tu pergi..nak beli....asyik tutup jer pulak gerai akak tu...geram punya pasal hajat nak makan asam pedas tak kesampaian...hari ni saya masak sendiri asam pedas....huhuhu...puas hati...walaupun tak sama dengan asam pedas melaka yang kuahnya jauh lagi pekat dan merah...tapi ianya cukup menghilangan keteringinan saya utk menikmati asam pedas...hehehehe.... ini asam pedas versi saya yang diajar oleh mak saya..my sifu...hihihi....




Bahan-bahannya:

1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 inci belacan bakar
1 inci halia
*kesemua bahan ini ditumbuk halus

4 sudu besar cili kering mesin
2 sudu besar asam jawa Adabi dgn 3 mug air
5 batang bendi
1 biji tomato dipotong baji
4 tangkai daun kesum
1 batang serai
3 ekor ikan kembung atau ikan lain yang bersesuaian
Garam, gula secukup rasa

Cara Memasaknya:

1) Tumis bahan kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan cili mesin.
2) Tumis hingga naik minyak masukkan serai yang dititik.
3) Kacau rata dan masukkan air asam jawa. Tunggu hingga mengelegak.
4) Bila dah mengelegak bolehlah masukkan ikan dan bendi dan perasakan dengan garam dan gula.
5) Bila kuah dah mengelegak sekali lagi barulah masukkan tomato, kacau dan tutup api.

No comments:

Post a Comment