Followers

Saturday, 4 August 2012

Cucur Udang Kuah Kacang






Nak buat kuih yg gempak2...tak sempat semalam...yang sempat buat kuih yang tak berapa gempak ni jer...huhuhu....cucur udang boleh jugak jadi kuih yang gempak...bila digoreng dalam senduk dan diseksikan dengan seekor udang ditengah-tengahnya....tapi cucur udangku ini...hanyalah dijemput-jemput....hihihi...nak cepat punya pasal.....tapi yang pasti  rasanya tetap sama.....hihihi...






Dah siap goreng...potong dua.....kita sirami dgn kuah kacang...perghhh...enak dong....tapi jangan la ingat saya begitu efisyen di dapur...sempat buat kuah kacang pelbagai.....hihihi...kuah kacang tu...saya beli kuah pecal ready made jer....tambahkan air panas dengan sedikit gula...tadaaaa...dah siap....






Cucur Udang

Sumber : Fiza Nordin

Bahan-bahan:

1 1/2 cawan tepung gandum
3 sb tepung beras - saya tak letak
1/2 sudu makan baking powder
15 ekor udang kertas sederhana besar
4 batang daun kucai - potong pendek-pendek
1 genggam taugeh
1 labu bawang besar - cincang
1 biji telur -saya tak letak
sedikit serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk pati ayam knorr
1 1/2cawan air - agak2, tgk kepekatan dan kecairan tepung
minyak


Cara:

1. Dalam mangkuk, gaul kesemua bahan di atas kecuali udang dan minyak.
2. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng terendam.
3. Panaskan senduk besi bertangkai di dalam kuali.
4. Bila senduk dah panas, sudukan adunan tepung dan letak seekor udang di atasnya.
5. Rendam semula senduk besi bersama adunan tadi dalam kuali. Goyang-goyang sikit supaya
    adunan tertanggal daripada senduk atau boleh guna penyepit utk tanggalkan cucur udang dr
    senduk. Balik-balikkan cucur udang supaya masak sekata. Angkat dan toskan.

No comments:

Post a Comment