Followers

Monday, 13 August 2012

Kari Sardin








Assalamualaikum w.b.t....maaf hari ni tak bercita-cita nak berceloteh panjang....mata dah mula layu selepas selesai tarawikh tadi....hari ni berbuka saya masak Kari Sardin...actually dah selalu buat kari sardin tetapi not proper kari...saya just tumis bawang dengan letak sedikit serbuk kari utk menghilangkan hanyir sardin dalam tin...tetapi kali ni...saya buat proper kari sardin...dengan penggunaan santan, asam jawa, bendi dan tomato...exactly macam masak kari biasa...cuma menggunakan sardin dalam tin dan sosnya sekali....kalau dulu masak lemak sardin terangkat...kali ini kari sardin juga tak kurang hebatnya...kalau buat roti puri ni...memang gandingan yang mantop....








Bahan-bahannya:

1 biji bawang merah dihiris nipis
1-2 biji bawang putih dihiris memanjang
1 inci halia dihiris nipis memanjang
1 tin sardin sederhana
4-5 batang bendi
1 biji tomato
200ml santan
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil pati asam jawa Adabi
Air dan garam secukupnya


Cara memasaknya :

1) Tumis bawang dan halia hingga kekuningan.
2) Masukkan serbuk kari dan terus masukkan sedikit air.
3) Tumis hingga naik bau. Masukkan santan dan air ikut kepekatan yang dikehendaki.
4) Timba kuah agak tak pecah santan. Masukkan bendi dan sardin dalam tin.
5) Masukkan pati asma jawa dan perasakan dengan gula.
6) Tunggu hingga mengelegak dan sedia dihidangkan.







No comments:

Post a Comment