Followers

Saturday, 4 August 2012

Nasi Lemak Sambal Sotong




Assalamualaikum w.b.t...Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, para sahabat dan keluarga baginda....Salam 15 Ramadhan.....Alhamdulillah syukur kita masih bernafas dan menikmati bulan Ramadhan.....kejap masa berlalu dah 15 Ramadhan kita hari ini...cukupkah amal ibadat kita setakat ini....diterima Allah ke amal ibadah kita....sama-samalah kita berdoa agar segala amal ibadat kita diterima....saya juga berdoa agar sedikit perkongsian di blog ini juga diterima Allah sebagai ibadah sekiranya ianya dapat dimanfaatkan kepada orang lain...InsyaAllah Ameen....




Semalam di pejabat sambil menaip surat...kepala ligat berfikir apakah juadah berbuka yang nak dimasak....time lunch terasa penat tak keluar ke mana-mana....sempat browse ke blog sendiri dan ternampak airtanganku Nasi Lemak Sambal Sardin....Perghhh...tetiba kecur air liur teringin nak makan nasi lemak.....hihihi....sampai rumah bagitau anak-anak...hari ni mama nak masak nasi lemak untuk berbuka ok tak??? automatik disahut suara ceria...Nak!!!!! Al maklum la... nasi lemak memang menu peberet diaorang.....




Maka terus bersilatlah saya di dapur...kelentang kelentung...ada hati nak buat Bihun Goreng Singapore juga...tapi dah tak sempat....hihihi....sempat menyediakan Nasi Lemak Sambal Sotong, Udang Goreng Daun Kesum, Cucur Udang bersama Kuah Kacang....Alhamdulillah...kombinasi yang cukup menyelerakan buat kami sekeluarga....tiada yang lebih indah bagi seorang ibu bila masakannya dipuji berulang kali oleh anak-anak.....Along makan tambah 4 kali...Angah makan tambah 5 kali....terkejut mama tengok....selalu masak 3 pot nasi sekali bersahur...tapi semalam habis time berbuka jer....berselera sungguh cik abang dan anak-anak.....Alhamdulillah sambal sotong mama dengan nasi lemak tu betul2 memikat hati mereka.....





Untuk sesiapa yang ingin membuat sambal sotong...saya tururnkan resepi Sambal Sotong gaya saya...hihihi...InsyaAllah pasti memikat.....


Sambal Sotong
Bahan-bahannya :

1 biji bawang besar
1-2 ulas bawang putih
1 inci belacan bakar
1 sudu besar asam jawa Adabi
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar cili kisar
4-5 ekor sotong dibersihkan semua kulit-kulit ungunya tu
Garam, gula dan air secukupnya

Cara Membuatnya:

1) Tumbuk bawang merah, bawang putih dan belacan hingga lumat.
2) Panaskan minyak dan tumis bawang tadi.
3) Masukkan cili kisar tumis hingga naik minyak.
4) Masukkan garam, gula dan asam jawa. Masukkan sotong dan air secukupnya.
5) Masukkan sos cili dan reneh hingga kuah pekat.

No comments:

Post a Comment