Followers

Sunday, 14 October 2012

Homemade Burger Bakar

Double version



Sana sini bercerita tentang Burger Bakar....bila tengok gambar terliur buatnya...saya betul2 merasa burger bakar sekali kat Soho Bangi...rasa memang sedap..dan boleh tahan harganya...terpendam dihati..nak try buat sendiri....dan akhirnya impian jadi kenyataan...wehooo....hihihi...buatnya taklah sesusah mana....bahan pun tak banyak mana....memang untung buat jual...hihihi....jom semak resepi...asal dapat idea nak buat...jenguk blog ni....Jom Makan-Makan ...dan saya dah ubahsuai ikut bahan yang ada kat rumah...hihihih...tapi jangan risau hasilnya tak mengecewakan.....




Patty Ayam sedang dimasak atas kuali leper...


BURGER BAKAR

Bahan-bahannya

Patty Ayam
1 paket ayam/daging kisar..saya buat ayam
1 biji bawang merah dicincang halus
1 biji bawang putih dicincang halus
Garam
Lada Sulah
Lada Hitam
1 biji telur

Cara
1) Campurkan kesemua bahan, ratakan dan perasakan secukupnya.
2) Perap bahan2 tadi dalam peti ais.
3) Setelah perap dalam 1/2 jam, kepal-kepalkan ikut saiz yg kita suka.
4) Panaskan pan dengan sedikit minyak/marjerin. Grillkan hingga masak dengan terbalik2kannya.
5) Jika patty agak tebal boleh cucuk2kannya agar masak didalam.





Ramuan lain
Cheesedale
Sos Cili/tomato
Mayonis jika suka
Salad
Tomato
Timun
Kobis atau apa shj sayuran ikut suka

Cara
1) Roti disapu marjerin dan dibakar sekejap atas pan
2) Lapiskan sayuran, sos, cheese dan patty ayam tadi.




Single version


8 comments:

  1. Salam kenal,

    Nampak sedap burger tu. Homemade lagi ;-)

    Jemput singgah blog saya yer.
    http://mama-iloveu.blogspot.com/

    TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi yatie...kita dah singgah blog u td...

      Delete
  2. sedapnya.. kalau suzie letak sos cheese dari serbuk cheeze maz.. comfirm macam BURGER BAKAR KAW2... yang org sanggup beratur berjam2 tu.

    jemput ya Suzie ke blog akak yg x seberapa di cheezemaz.blogspot.com . akak follow blog suzie yg banyak menu ni...

    ReplyDelete
  3. Idea yg menariks....kat mana boleh dpt serbuk cheeze tu ye....nak carikkkk...hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh shja 1 pack hanya RM10.00 ( tak termasuk courier GDex). Beli banyak ada harga menarik. Boleh terus ke facebook https://m.facebook.com/pages/Cheeze-MAZ/418271871542267?id=418271871542267&_rdr

      Atau sms 014 2143662

      Delete
  4. Suzie,sy ade jual. Cheesy cheese powder. Email sy di fianiedeco@gmail.com or whatssapp?/ sms sy di 0173510627

    ReplyDelete
  5. tq.. boleh la sy jual kat burger sy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh shja 1 pack hanya RM10.00 ( tak termasuk courier GDex). Beli banyak ada harga menarik. Boleh terus ke facebook https://m.facebook.com/pages/Cheeze-MAZ/418271871542267?id=418271871542267&_rdr

      Atau sms 014 2143662

      Delete