Followers

Sunday, 14 October 2012

Kari Kepala Ikan

 
 
 
 
 
Assalamualikum w.b.t...Alhamdulillah...Allah masih izinkan kita bernafas di muka bumi ni untuk menjalani tanggungjawab kita sebagai hambanya.....terlalu banyaknya nikmat Allah...tapi apakah balasan kita sebagai hambanya...Mashaallah terlalu banyak kelemahan yang perlu diperbaiki....InsyaAllah sama2 kita ingat mengingati dan perbaiki mana yang kurang....oklah...hari ni saya nak syer satu lagi menu.....hasil airtangan seorang ibu buat anak-anak....Kari Kepala Ikan...hihihi...sebenarnya menu ni lebih kepada mak anak2...hihihi..tapi anak2 memang peberet kari...lebih2 lagi bila makan dengan kicap....dua tiga kali ucap terima aksih kat mama...sejeuk hati mama...hehehe....
 
 
 
 
 
 
 
 
Macam2 kaedah orang masak kari...tapi ni style saya masak kari...kalau nak cuba bolehlah...hehehe..
 
 
KARI KEPALA IKAN
 
Bahan-bahannya:
 
1-2 ketul kepala ikan merah/isinya
1 biji bawang merah dihiris halus
2 biji bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 sudu kecil asam jawa adabi
2 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu kecil halba
2 biji tomato
3 batang bendi/kacang panjang
cili merah dan cili kering
2-3 sudu besar santan kotak
 
Cara Membuatnya:
 
1) Tumis bawang merah, putih dan halia hingga naik bau.
2) Masukkan halba/daun kari dan rempah dan barulah sedikit air. Masak hingga naik minyak.
3) Tambahkan air dan asam jawa. Tunggu hingga mengelegak.
4) Masukkan ikan dan tunggu hingga mengelegak. Barulah masukkan sayuran.
5) Bila mengelegak baru masukkan garam.
 

 


No comments:

Post a Comment