Followers

Sunday, 30 December 2012

Pop Corn Versi Pasar Malam

 
 
 
Assalamualaikum w.b.t....lama tak mengupdate...mmg banyak entry tertunggak...kemalasan menebal nak menaip...yg ni pun just nak msukkan resepi ...senang nanti nak review bila nak buat....inilah hasil pop corn homemade sulong saya...hihihi...asalnya nak buat sbb tengok Razin main game buat pop corn...tgk caranya sgtlah senang...so survey kat internet....Alhamdulillah jadi seperti yg diangankan....
 
 

 
 
 
Inilah rupa jagung yang digunakan utk pop corn...dulu masa tak tau ingatkan ni benih jagung...hahahaa...naifnya diriku....ni pun pesan en abg tlg cari...nasib baik betul...hehehe...
 
 



Memula.....panaskan 2 sudu besar minyak dgn 1 sudu besar margerin/butter....masak hingga mengelegak....kecilkan sedikit api...masukkan jagung menutupi minyak tadi...tutup periuk...biarkan jagung meletup2 dan bertukar menjadi pop corn....Bila dah tak berbunyi pop bermakna semua jagung dah bertukar menjadi pop corn...
Pehtu....cairkan 2 sudu besar margerin/butter dan 3 sudu besar gula perang (kalau x ada gula putih pun boleh)...bila cair...sirakan pop corn tadi..gaul rata....nak color2kan pun boleh.....






 
Nilah rupanya proses memasak pop corn...saya guna periuk biasa jer...tak perlu presure cooker pun boleh....ok selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment