Followers

Saturday, 2 February 2013

Blueberry Cheese Cake Tanpa Bakar





Assalamualaikum w.b.t....Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad....moga kita tergolong dalam umatnya yang peroleh syafaat daripada baginda....Allahuakbar...lama tak jenguk blog ni...memang banyak entry tertunda....hajat memang nak masuk...kalau boleh setiap kali memasak atau mencuba resepi baru nak dimasukkan entrynya..tapi ternyata kemampuan mak buyong ni agak terhad....malas sungguh nak bukak laptop..nak masuk entry dalam ipad...susah pulak nak upload gambar....huhuhu...walau macam manapun tetap dititipkan kesyukuran kerana mengurniakan kesihatan yang baik, kekuatan dan kemampuan untuk saya terus beraksi di suzie kitchen....dapat masak dari airtangan sendiri untuk keluarga adalah nikmat dan rahmat Allah yg tak ternilai harganya....
 
 
 



Lama tak menikmati cheese cake...Alhamdulillah rabu lepas dengan izin Allah dapat saya membuat sebiji cheese cake....malas nak membakar..saya buat tanpa bakar....Alhamdulillah lepas hajat....




 

Base Cake
10 keping biskut oreo
2 sudu butter
1) Buang inti biskut, kisar hingga hancur. Atau masukkan dalam plastik tumbuk hingga hancur.
2) Cairkan butter dan campurkan dgn biskut hancur tadi.
3) Gaul rata dan padatkan dalam loyang. Elok gunakan loyang yang boleh tanggalkan bawahnya.
4) Sejukkan dalam peti ais.

Cheese Cake
250 g cream cheese
1/2 tin susu pekat manis
1 sudu besar gelatin halal
2 sudu besar air panas
1 sudu besar blueberry filling *option x nak letak pun tak apa sbb dah ada topping blueberry
1) Putar cheese hingga kembang.
2) Masukkan susu putar hingga kembang dan sebati.
3) Bancuh gelatin dgn air panas hingga cair. Masukkan dalam bekas cheese dan susu tadi.
4) Kacau rata dan masukkan blueberry filling. Masukan dalam bekas biskut yg dah keras tadi.
5) Sejukkan dalam peti ais hingga kek kental.

Bluebeery Topping
Bila kek dah keras boleh sapukan blueberry filling atas kek atau boleh juga buat cara ini.
2-3 sudu besar blueberry campur dgn 1/2 sudu besar gelatin yg dicairkan dgn 11/2 sudu besar air panas.


1 comment:

  1. simple resepi..tapi mne nk cri gelatin yang halal ye?huhu..

    http://permatahatibidadariku.blogspot.com/

    ReplyDelete