Followers

Wednesday, 6 March 2013

Donut




Assalamualaikum w.b.t......bila cuti ni setiap petang mesti mereka apa juadah untuk buat minum petang.....bila dah biasa buat....satu hari tak buat...rasa macam kurang jer....so ni antara menu juadah minum petang yang dibuat dua hari lepas....tapi tak ada la guna agen pelembut seperti petua2 yg ada utk melembutkan donut...saya guna resepi biasa yang saya buat...telur pun tak guna....huhuhu...yg penting anggaran sukatan air dan uli yg cukup.....Inshaallah mesti jadi....tapi taklah selembut macam donut Big Apple...huhuhu.....





Nak bagi resepi pun takut....takut tak jadi kalau org buat...sebab saya biasa buat main campak2 jer ikut rasa hati....setakat jadi panduan bolehlah kut...


Bahan-bahan:
Tepung gandum
Gula
Garam
Mauripan
Margerin
Air secukupnya

Cara Membuatnya:
1) Rendam mauripan dengan air suam dan tunggu hingga berbuih api saya selalu buat tak tunggu pun sampai berbuih. Nak cepat punya pasal.
2) Campurkan tepung dengan sesudu besar margerin hingga rata dan jadi seperti serbuk roti.
3) Masukkan garam dan gula ke dalam tepung. Gaul rata dan akhir sekali masukkan air mauripan.
4) Uli hingga lembut dan bolehlah dibentuk. Goreng hingga kekuningan.



No comments:

Post a Comment