Followers

Wednesday, 6 March 2013

Puding Roti Chocolate Rice


Bila tengok banyak roti berbaki di dapur..kepala mula ligat memikir apa nak buat pada roti utk tak membazir...so far..kalau beli sebuku besar roti Gardenia..2-3 hari memang dah habis...sebab buat breakfast anak2 sblm pergi sekolah selain coco crunch....tak buat roti telur, buat sandwich telur, tak pun bakar roti sapu mentega...itu jer yg anak2 boleh makan pagi2...tapi saya memang pastikan mereka makan dulu sebelum pergi sekolah...bancuh susu coklat atau minum fresh milk yg siap sedia dalam kotak....roti yang berbaki ni selalunya tepi roti...iaitu roti paling awal dan paling akhir...selalunya memang diaorg tak makan....mama dia pun tak makan...hihihi...so elak pembaziran buatlah Puding Roti....



PUDING ROTI BAKAR

Bhn2:
12 kpg roti putih di sapu mentega dpn-blkg *saya buat kurang dari ni
500 ml susu segar *saya guna susu cair dalam tin
3 biji telur gred A* guna gred B jer
50 gm gula *secukup rasa sebab malas nak buat sos kastard
2 sudu besar tepung kastad
kismis hitam/buah2 an campuran *ganti dengan coklat rice ditabur atas

Cara:

1. Potong roti ikut suka shape apa nak
2. Susun dlm loyang, lapiskn bersama dgn kismis hitam
3. Panaskan susu atas api..perlahan aje..
4.. Pukul telur n gula dlm bekas lain sampai kembang.
5. masukkan susu yg di panaskn tadi
6. masukkan tepung kastad , kacau hingga sebati
7. Tuang atas susunan roti tadi..biar kejap dlm 15 min, tabur coklat rice..
8. Bakar pd suhu 180 C selama 20-30 min.

Sos kastad: *optional jika suka
1. 2 sudu besar kastad + air
2. panaskan 2 sudu gula (ikut rasa...kalau nk manis tambah lg.) + 1 tin susu cair (i guna susu segar juga)
3. campurkan bancuhan tpg kastad.
4. Kacau atas api perlahan smpai pekat/cair sikit pun tkpa- agak2 lh dia jatuh cantik atas puding roti nnti.. dn  tk brketul..




No comments:

Post a Comment