Followers

Thursday, 27 June 2013

Strawberry Pannacota



Bila stok strawberry banyak dalam peti ais...so macam2 menu nak dibuat..salah satu wish list yg ada Strawberry Pannacota ni....dan tak sia2...rasanya sedap menikam kalbu..lemak manis masam2....




      STRAWBERRY PANNACOTA
       sumber : My Resepi

    Bahan-bahan 

    • Bahan untuk Panna Cotta :
    • Susu segar 300g
    • Heavy cream 300ml
    • Gula 120g
    • Gelatin 10g
    • Esen vanila 5ml
    • Bahan untuk Strawberry Sauce :
    • Strawberi segar 1 cawan
    • Gula 1/2 cawan
    • air 1/4 cawan

    Cara-cara

    1. Panaskan susu, heavy cream, gula dan esen vanila dalam satu periuk.
    2. Larutkan gelatin dalam sedikit air sejuk.
    3. Campurkan gelatin ke dalam periuk. Kacau semua bahan.
    4. Kalau nak cantik, boleh color kan panna cotta dan buat layer by layer. Sejukkan panna cotta dalam chiller sampai keras macam dadih/puding.
    5. Untuk strawberry sauce, campurkan strawberi, gula dan air. Biarkan atas api yg sederhana sampai air menjadi pekat.
    6. Letak Strawberry Sauce Atas Panna Cotta tadi. Siap!



2 comments:

  1. salam..

    wah, menggoda sangat strawberi tu..pasti sedap ni.

    ReplyDelete
  2. Lemak-lemak masam manis gitew....;-)

    ReplyDelete