Strawberry Streusal Square




Assalamualaikum...hasrat dihati cuba mengupdate resepi2 yg tertunggak utk diupload selama 3 bulan yg lalu...huhuhu...sejak bersalin baru ni la dapat curi masa...so tak boleh citer panjang2 sebab masa agak terbatas sekarang.......







Berpeluang bercuti ke Cameron Highlands pada cuti sekolah yang lalu...saya sempat membeli agak banyak stok strawberry...so hasilnya inilah Strawberry Streusal dari suzie kitchen.....suka sangat rasa gabungan pastry dan strawberry ni.....




Strawberry Streusel Squares
sumber : maaf pada empunya resepi..lupa ambil ni dr mana

Bahan:-
  • 300 gm buah strawberi segar - belah empat
  • 2 sudu besar jus dari buah lemon-tak letak pun
  • 130 gm brown sugar *guna gula castor jer
  • 350 gm tepung serbaguna *guna tepung gandum biasa
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1 sudu teh serbuk kayu manis * x letak
  • 1 sudu teh baking powder
  • 200 gm mentega sejuk
  • 1 biji telor - dipukul sedikit
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara Membuat:-
  1. Alas loyang bersaiz 30cm x 25cm dengan kertas baking. Panaskan oven pada suhu 190 C.
  2. Campurkan  strawberry sebahagian gula perang dan 2 sudu besar tepung ke dalam mangkuk. Gaul rata dan ketepikan.
  3. Dalam mangkuk berasingan, campurkan sebahagian lagi gula perang, tepung, garam, serbuk kayu manis dan baking powder. (kalau rajin, ayakkan tepung, serbuk kayu manis dan baking powder, biar rata).
  4. Potong mentega sejuk (keluarkan dari peti sebaik sahaja ingin diguna) dan potong kepada kiub kecil dan gaul-gaulkan ke dalam tepung tadi dengan hujung jari (jgn menguli) hingga adunan tepung menjadi seperti serbuk (crumbs)
  5. Masukkan telor dan esen vanila, gaul rata sikit sahaja.
  6. Masukkan sebahagian adunan crumb ke dalam loyang dan taburkan buah-buah tadi biar rata dan tutupkan dengan sebahagian lagi adunan crumb tadi.
  7. Bakar selama 40 - 45 minit hingga permukaan crumb nampak keperangan dan rangup



Comments