Followers

Monday, 16 September 2013

Bavarian Donut

 
 
 
Donut Bavarian....intinya custard...sedap dimakan time panas....bersama secangkir air the o....dua butir dah kenyang...sebab berinti dan besar saiznya....time cuti bolehlah nak demand minum petang bagai...jika dah start keje...fikir menu dinner jer....huhuhu....doh donut seperti biasa saya tak buat pun style yg complicated....just guna bahan asas....Alhamdulillah...still lembut hasil kejadiannya....
 


 
 
Donut Bavarian
 
Bahan-bahan inti:
2 biji kuning telur
1 sdb tepung kastard
1 sdb tepung jagung
3 sdb gula castor
1 cawan susu sejat
1 sdb butter/margerin
Sedikit pewarna kuning
 
1) Campur semua masak dgn api kecil hingga pekat.
2) Sejukkan seketika.
 



Bahan-bahannya doh:
1/2 paket mauripan
1 cawan air suam
1 sb margerin
1 sb gula
Garam secukup rasa
3 cawan tepung gandum*anggaran
 
1) Rendam mauripan dengan air suam dan biarkan seketika hingga agak berbuih.
2) Gaul tepung dengan margerin, gula dan garam.
3) Uli tepung dgn air mauripan hingga lembut. Rehatkan seketika.
4) Bentukan dan letak inti. goreng dgn minyak penuh.

1 comment:

  1. best jugak ni, inti kastad pun ada lg dlm fridge, nnt senang2 boleh try la..

    ReplyDelete